2016-06-22

#1197: Kuře Kung-Prásk: Šílený plán! - 55 %

Kuře Kung-Prásk: Šílený plán! (Kung Pow Chiken: Bok! Bok! Boom!)
Vydalo nakladatelství Fragment v pevné vazbě v roce 2016. Původně vyšlo jako "Kung Pow Chiken: Bok! Bok! Boom!" v roce 2014. Vydání má 80 stran a prodává se v plné ceně za 149 Kč.

Scénář: Cyndi Marko
Kresba: Cyndi Marko

Nebudu tvrdit, že by se kniha "Kuře Kung-Prásk: Šílený plán!" oproti první s názvem "Kuře Kung-Prásk: Vlítneme na to!" nějak výrazně zlepšila, ale celkově jsem měl prostě pocit, že mě to víc baví, že jsem si to čtení víc užíval. Ne zase nějak moc, sedl mi však styl toho, jak autorka tvoří, a také skutečnost, že tohle je opravdu primárně pro děti, a tak se jede na jednoduchost, která je jen velmi málo narušena nějakým tím vtípkem, který by mohl zaujmout i dospělého čtenáře. Přesto zde už takové vtípky a narážky jsou, což zpříjemňuje čtení, i když dětskému čtenáři to bude asi celkem jedno. Příběh si ale udržuje svou absurdní rovinu, navíc je pořád krátký, a tak jím prolítnete na jedno posezení.

Bábinka Husíkůže je za katrem, ale Kuře Kung-Prásk je jedním z těch hrdinů, kteří si nikdy neodpočinou. Bylo jen na autorce, co se jí podaří vymyslet a jaký nápad pozvedne tenhle příběh. Jsou zde vlastně dvě linie, jedna hlavní, jedna vedlejší. Ta hlavní se točí okolo dalšího superzločince, který se v Drůběžákově objevuje a s kterým je potřeba se vypořádat. Druhá linie je pak zaměřena na reportéra, který jde po Kuřeti Kung-Prásk a který věří, že není takovým superhrdinou, jakým se zdá. Prostě klasické superhrdinské klišé, ale je to podáno relativně zábavně, takže to autorce odpustíte. Cyndi se navíc celou dobu snaží o určitou satiru na superhrdinský žánr, tudíž podobné prvky opravdu tolik nevadí.

Příběh je celkem mile ulítlý, což sedí k celkovému grafickému pojetí knihy. Humor je takový laskavý, není zde nic, co by mělo být nebezpečné pro děti, možná je to místy až trochu moc plytké a bohužel také trochu klišovité. Tak nějak je jasné, jak to dopadne, nejsou zde žádná překvapení, jede se na klasickou dějovou linku, kdy je potřeba zjistit, kdo je záporákem, co je jeho cíl, a pak se ho zbavit. V tomhle směru se ani moc nejedná o satiru, ale prostě o převzetí klasických superhrdinských postupů, které jsou převedeny do komiksu pro děti. A tohle mi na tom vadí asi nejvíce. Satira není dána tolik příběhem jako formou a kresbou. Příběh v tomhle směru nedovede příliš okouzlit, i když pobavit dokáže pořád.

Asi bych měl ještě upozornit na to, že ani "Kuře Kung-Prásk: Šílený plán!" není klasickým komiksem, ale je to knížka, která využívá text, ilustrace a komiksové prvky v jednom celkem funkčním guláši. Nějak si pořád nedovedu představit, že by se Kuře Kung-Prásk stalo nějak masově rozšířenou postavou, ale přesto má nějaký svůj potenciál, který je hlavně v hezkých a vtipných nápadech, a to jak vizuálních, tak především pak slovních, kdy v tomto ohledu bych docela vyzdvihl překlad, který humoru dává hodně. "Kuře Kung-Prásk: Šílený plán!" patří k těm knihám, které na chvilku dovedou pobavit, ale jakmile ji dočtete, nejspíš ji prostě jenom odložíte. A nemyslím, že u dětí to bude jinak.

Komiks "Kuře Kung-Prásk: Šílený plán!" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihu "Kuře Kung-Prásk: Vlítneme na to!".

Žádné komentáře:

Okomentovat