2016-05-24

#1172: Plants vs. Zombies: Postrach okolí - 70 %


Plants vs. Zombies: Postrach okolí (Plants vs. Zombies: Bully for You)
Vydalo nakladatelství Computer Press v brožované vazbě v roce 2016. Původně vyšlo jako "Plants vs. Zombies: Bully for You" v roce 2015. České vydání má 96 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Knihu se slevou zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Paul Tobin
Kresba: Ron Chan a další

Potřetí a pořád dobře. Paul Tobin se rozhodl, že z téhle série vytěží, co se dá, a že bude prezentovat komiksy, které jsou v první řadě vtipné a budou vás chtít rozesmát, a to jak celkovou zápletkou, tak i situační komikou a komikou, která vychází jak ze scénáře, tak i z kresby. Popravdě se vlastně ještě docela divím tomu, že se Tobinovi daří vytvořit zápletku, která bude funkční a na kterou bude možné jednotlivé vtipy nabalit. Jak se ale ukazuje, ještě má co vyprávět a rozhodně se ještě úplně nevyčerpal, protože i v případě třetí knihy vtipem hýří a některé situace jsou neskutečně nápadité. Třeba epizoda se zmrzlinou mě naprosto odrovnala. Ujeté, ale přitom skvěle padnoucí.

Hlavní příběh se pak točí kolem toho, jak to bude se Zombossem. Co by s ním mělo být? Očividně on je tentokrát hlavní postavou, která si má také užít trochu utrpení. Komiks se zaměřuje na jeho minulost a na to, co prováděl na škole. Ano, i zombíkům se minulost vrací - tedy kromě toho, že mají i školu - a to hodně nebezpečně. Že by nakonec Zomboss nebyl zombossem, ale bude muset svůj post přenechat někomu jinému, schopnějšímu? Je to vlastně celkem jednoduchý příběh o pomstě z minulosti, nic moc navíc v tomhle směru základní zápletka nenese, ale to není rozhodující, protože nejdůležitějším prvkem je skutečnost, že jsou zde vtípky, že je zde všudypřítomný humor a že ho na nás autoři doslova valí z každého panelu.

Líbí se mi základní skutečnost, že ten humor není dán jen tím, jak jsou postavy kresleny, jaké jsou zde prvky kresby, a není možné jej definovat pouze tím, že by to byl humor ve stylu trapnosti, za každou cenu prsknout nějakou kravinu, která tvůrce napadne. Jasně, těch vtipů je zde mnoho a ne každý vám sedne, ale celkově prostě nemám pocit, že tohle by bylo trapné, že by to bylo prostě vršení blbostí, je to celé spojené postavami, příběhem, tím, jak je to propojeno. Tady opravdu nejde jen o komerční pokus vydělat na hře ještě více, ale o zábavu, kvalitní zábavu, která je čtenářům prezentována. A popravdě už je celkem jedno, jestli jste hru hráli, nebo ne. Tohle vás může bavit bez znalosti hry.

"Plants vs. Zombies: Postrach okolí" se nikdy nebude řadit k velkým komiksům, ale takové ambice tvůrci ani nemají. Jde jim o to, aby pobavili svoje scénáře, a to se jim daří. Tentokrát se k Paulu Tobinovi a Ronovi Chanovi přidali další kreslíři, kteří si střihli celkem šest kraťasů, které jsou uvedeny na konci knihy. Každý kreslíř má dva kraťasy a na každý měl pouze dvě strany. Mezi kreslíři je třeba i Peter Bagge známý díky komiksům "Hej, Buddy!" a "Bradleyovi" i u nás. Tyhle kraťasy ukážou hlavně to, jaké různé styly také mohou postavám ze série "Plants vs. Zombies" sednout. Jinak především hezký bonus, který jen uzavírá třetí povedenou knihu. Knihu, jež opět baví.

Komiks "Plants vs. Zombies: Postrach okolí" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Plants vs. Zombies: Trávogeddon"
"Plants vs. Zombies: Časokalypsa"

Žádné komentáře:

Okomentovat