2016-05-25

#1173: Velikáni do kapsy 1: Jan Hus očima krejčího Ondřeje a panny Anežky - 75 %


Velikáni do kapsy 1: Jan Hus očima krejčího Ondřeje a panny Anežky
Vydalo nakladatelství Mladá fronta v brožované vazbě v roce 2016. Kniha má 152 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.

Text a scénář: Tomáš Němeček
Kresba: Tomáš Chlud

V první řadě je asi třeba uvést, že tohle rozhodně není komiksové dílko v tom pravém slova smyslu. Kniha "Velikáni do kapsy 1: Jan Hus očima krejčího Ondřeje a panny Anežky" je primárně beletristické dílo, které je ale velmi bohatě ilustrované a které používá komiksové nástroje. Především to jsou samotné ilustrace, ale z toho, co dělá komiks komiksem, jsou zde i bubliny a místy také panelové sekvence, i když kniha si většinou vystačí jen s jednopanelovými ilustracemi, které narušují klasický prozaický text. Klasický teď myslím ve smyslu, že se jedná o text samotný, nehodnotím jeho kvality. Klasický text to až zase tolik není, protože kniha "Velikáni do kapsy 1: Jan Hus očima krejčího Ondřeje a panny Anežky" se zaměřuje na to, aby podala dějiny trochu jinak, zábavně.

K tomhle kroku se odhodlal Tomáš Němeček, který si prostě řekl, že by byl docela rád, aby na českém trhu byla podobná série, která bude prezentovat dějiny vážně nevážně, ale s tím, že budou zachovány všechny základní informace, které jsou o daném dějinném období známy. Vzhledem k tomu, že on se postaral o text, který je dělený do celkem osmnácti kapitol, tak bylo potřeba, aby se někdo jiný postaral o ilustrace Jak už obálka napovídá, v tomto případě se díla chopil Tomáš Chlud, jehož kresba se k zábavnějšímu pojetí knihy - a následně snad i série - hodí a oživuje ji tím správným způsobem. Komika pak vychází jak z textu, tak i z kresby samotné.

Jak název knihy "Velikáni do kapsy 1: Jan Hus očima krejčího Ondřeje a panny Anežky" napovídá, zaměřuje se na Mistra Jana Husa a na jeho život, který sledujeme v podstatě od narození až po jeho smrt, díky které je obecně znám. Přece jen si jeho jméno zapamatujete, když každý rok máme svátek na jeho počest. Tomáš Němeček Husův život prezentuje strukturovaně, takže jej sledujeme chronologicky, popisuje důležité postavy, ať už známé anebo skoro neznámé, a dává jednotlivé události do souvislostí tak, aby dávaly smysl, aby byly pochopitelné a aby se čtenáři celkem snadno orientovali v tom, co se tenkrát dělo a proč. Tomáš Němeček nezachází do podrobností, ale to je dobře, protože pak by se kniha stala příliš komplikovanou a už by pro dětského čtenáře nebyla tak zajímavou.

Tomáš Chlud pak dodává knize tu správnou atmosféru, a tak - i když se ve skutečnosti jedná o tragický příběh - je to dostatečně odlehčené. Ne tolik, aby nevynikl osud jedné z našich největších historických osobností, ale dost na to, aby se děti nevyděsily. Co je na knize také nesmírně přínosné, to je skutečnost, že se Tomáš Němeček snaží o objektivitu, alespoň tak moc, jak je to jen možné. Přece jen nejsou dějinné záznamy dokonalé,  tak tam, kde si nejsou historici jistí nebo kde jsou pochyby, uvádí Tomáš Němeček tuto informaci a případně přichází i s dalšími vysvětleními a variantami. I v rámci dětské knihy je zde snaha o to přinést trochu víc. Tohle musím ocenit.

Kniha "Velikáni do kapsy 1: Jan Hus očima krejčího Ondřeje a panny Anežky" je tak rozhodně zajímavým rozjezdem série, která by mohla mít hodně dílů, ale také by mohla záhy skončit. Já doufám, že trh tuhle knihu ocení a že dojde i na další díly. V hodnocení si nechávám ještě trochu rezervu, protože mě zajímá, jestli si série dovede udržet kvalitu i nadále, a také proto, že v některých případech mi přišlo, že se ilustrované postavy a jejich vzezření opakují a jen jsou jim vkládány do úst jiná slova, případně mají kolem sebe jiné pozadí. Kniha už má pokračování, které je na trhu a tím jsou "Velikáni do kapsy 2: Karel IV. očima opata Neplacha a rytíře Smila". Snad bude dílů více.

Komiks "Velikáni do kapsy 1: Jan Hus očima krejčího Ondřeje a panny Anežky" můžete zakoupit na stránkách Kniha.cz.

2 komentáře:

  1. Ahoj. Chtěl bych se zeptat, kdy bude udělána recenze na komiks z UKK Thor: Ragnarok ? Děkuji předem za odpověď :-)

    DanecekKM

    OdpovědětVymazat