2016-04-13

#1143: Simon Sues 1: Předvolání ďábla - 55 %

Simon Sues 1: Předvolání ďábla (Simon Sues 1 - Devil's Serving)
Vydalo nakladatelství Zanir v brožované vazbě v roce 2015. Původně vyšlo jako "Simon Sues 1 - Devil's Serving" v roce 2012. České vydání má 240 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.

Scénář: Kim Myung-Hee
Kresba: Kim Myung-Hee

Nakladatelství Zanir za sebou má zatím jen několik málo komiksů, ale doufám, že se jejich stáj rozroste. Tím prvním komiksem, který byl pod jeho hlavičkou vydán, je právě komiks "Simon Sues 1: Předvolání ďábla", který dnes recenzuji. Na Comics Blogu již najdete recenzi na knihu "Diplomovaní hrdinové, kniha 1". Kniha "Simon Sues 1: Předvolání ďábla" je z trochu jiného soudku a jedná se o mysteriózní nadpřirozenou mangu, nebo manhwu, chcete-li, protože autorkou je korejská scenáristka a kreslířka Kim Myung-Hee, jež se rozhodla podívat do démonských vod.

Když si přečtete první knihu, anebo možná jen první příběh v této knize, budete mít pocit, že si autorka chtěla splnit nějaké staré přání, napsat si a nakreslit nějakou fan fikci, anebo prostě něco, co vychází z již publikovaného. Trochu mi to připomnělo seriál "Supernatural", jen posunutý do trochu jiné roviny, a to detektivně právnické. Neměl jsem pocit, že by to mělo vydat na delší sérii, ale ta se před námi přesto začíná odvíjet. Popravdě po prvním příběhu bych sérii asi zabalil, ale jelikož kniha nabízí tři sebrané příběhy, dal jsem jí šanci.

Simon Sues je takový na první pohled obyčejný smrtelník, mladík, který podle všeho exceloval na právnické univerzitě, ale z nějakého důvodu toho musel zanechat. tím důvodem je to, že má docela zajímavou praxi. Nestará se o klasické soudní případy, ale pouze o takové, které jsou hodně speciální. Jsou to případy, kdy lidský jedinec uzavře smlouvu s démonem. Myslím ty klasické smlouvy, kdy se upisuje duše ďáblu, akorát tady to má trochu propracovanější mytologii a ten svět démonů je rozhodně bohatší, nemá jen svého jednoho Mefista. Simon se pak snaží na základě různých právních kliček a také za pomoci svého společníka Izáka dokázat, že z každé smlouvy je možné se nějakým způsobem vyvléknout.

Kniha tedy obsahuje celkem tři příběhy, které ukazují jednotlivé případy, jež musí Simon a Izák řešit, ale především je pak zde třetí případ, jenž je celkem rozhodující pro pochopení toho, o co vlastně půjde. A najednou, po dočtení knihy, zjistíte, že to vlastně vůbec nemusí být tak špatné a že před sebou možná ještě máte něco, co by se mohlo vyvinout v zajímavou sérii. Bohužel je první kniha přece jen první a na autorce je vidět, že ještě není tak vypsaná a vykreslená. Hlavně dějově ty první příběhy neplynou tak pěkně, jsou zde zvláštní skoky, které trochu brání pochopení. To je ale třetím příběhem mírně napraveno. Druhá kniha se tak jeví jako výzva, na kterou se rozhodně těším. Snad to bude ještě o dost lepší.

Komiks "Simon Sues 1: Předvolání ďábla" můžete zakoupit na stránkách eshopu Zanir.

Žádné komentáře:

Okomentovat