2015-11-17

#1039: Diplomovaní Hrdinové, kniha 1 - 70 %

Diplomovaní Hrdinové, kniha 1 (Licensed Heroes Volume 1)
Vydalo nakladatelství Zanir v brožované vazbě v roce 2015. Původně vyšlo jako "Licensed Heroes volume 1" v roce 2014. České vydání má 68 stran a prodává se v plné ceně za 129 Kč.

Scénář: Benjamin Hsu
Kresba: Elaine Tipping

Přistupoval jsem k téhle knize jako slepý k houslím, ale docela rád jsem chtěl zkusit druhou knihu z nakladatelství Zanir, kterému tímto děkuji za poskytnutí recenzního výtisku. Když jsem zjistil, že se jedná o sbírku stripů, které jsou kresleny na japonský způsob, tedy jako yonkoma, kdy se jedná o čtyři panely, které jsou skládány svisle, říkal jsem si, jestli je možné, aby mě to bavilo. S yonkomou mám zatím většinou takové povšechné zkušenosti, které nebyly příliš zásadní, a nenašel jsem zatím strip, který vy mě bavil. Komiksu "Diplomovaní Hrdinové" se tuhle reputaci podařilo napravit.

Hlavní postavou příběhů je Tempest, i když postupně přibývají i další, hlavně Sára a Eagle, kteří se stanou Tempestovými společníky. I když by se zpočátku zdálo, že se bude jednat o klasické stripy, které se budou točit kolem jednoho tématu, je zde možné vidět určitý vývoj a jednotlivá témata se dále rozvíjejí a děj se trochu posouvá, i když pokud mají autoři pocit, že je možné z daného vtipu vytěžit ještě trochu více, tak se o to snaží. Nejdou ale za hranici vkusu a celkově je to vyrovnané a jednotlivé stripy mají stále stejnou kvalitu, která je relativně vysoká a dovede vás přimět k tomu, abyste se zasmáli, což se mi u yonkomy prostě moc často nestávalo.

Jsem rád, že tohle "Diplomovaní Hrdinové" změnili. Jak se jim to povedlo? Tak především proto, jaké si zvolili téma. I když se jedná o příběh, který se odehrává v něčem, co by bylo možné označit jako fantasy svět, případně středověký svět s prvky fantasy, je jednoduché si to, co se zde odehrává, přesunout do současné doby a do vašeho života. V podstatě by se to klidně mohlo jmenovat "Diplomovaní studenti", protože komiks si utahuje z toho, jak je skvělé být absolventem univerzity a jak jednoduché je po absolvování zapadnout do pracovního procesu. Studenti si mnohdy myslí, že po nich všichni sáhnou, ale jakmile se dostanou na pracovní trh, zjišťují, že ona ta realita bude skutečně hodně jiná, než jak si představovali.
Autor scénáře Benjamin Hsu

Přesně tohle komiks "Diplomovaní Hrdinové" ukazuje a daří se mu výborně vybrat momenty a situace, do kterých se vysokoškoláci skutečně dostanou. A co je na tom nejlepší, tak to je schopnost autorů zavést ten problém do absurdna, čímž se ještě více ukazuje, jak jsou jednotlivé situace šílené a jak je komplikované své schopnosti skutečně využít, protože systém je nastaven tak, že vám to ani nedovolí. Ono když se nad tím zamyslíte, tak je to vlastně smutné, ale dvojice autorů to i díky manga kresbě podává s nadhledem a tak, že vám opravdu nezbyde nic jiného, než se tomu zasmát. A pokud za sebou sami máte vejšku a následné zkušenosti s hledáním práce, budou vaše zkušenosti sloužit k ještě většímu prožitku z komiksu. Nakladatelství Zanir mě příjemně překvapilo a jsem zvědavý na další kousky, které vydá. Vzhledem k tomu, že jsem podobné stripy do té doby nemusel, musel jsem názor změnit. Yonkoma může fungovat.

Komiks "Diplomovaní Hrdinové, kniha 1" můžete zakoupit na stránkách eshopu Zanir.

Žádné komentáře:

Okomentovat