2015-11-03

#1029: Hledání - 75 %

Hledání (De zoektocht)
Vydalo nakladatelství Triáda v brožované vazbě v roce 2015. Původně vyšlo v roce 2007 jako "De zoektocht". České vydání má 64 stran a prodává se v plné ceně za 159 Kč.

Scénář: Eric Heuvel, Ruud van der Rol a Lies Schippers
Kresba: Eric Heuvel

Jedná se o pokračování komiksu "Rodinné tajemství", ale s tím, že je to pokračování ve smyslu návaznosti z hlediska postav, kdy si uvědomíte, že těch osob, které za války trpěly, je ve skutečnosti mnohem více. Eric Heuvel se svými spoluautory cílí tentokrát na druhou rodinu, která se objevila v předcházející knize. Tentokrát se tedy zaměřujeme na Ester a její osud. Ester byla kamarádka Heleny, kolem které se točil děj první knihy. Takže návaznost zde určitě je, navíc je to scenáristicky napsáno tak, abyste se setkali se známými postavami, jejichž osudy se prolnuly hned několikrát. Docela příjemně tak zapadnete do již známého světa a budete se chtít dovědět víc o postavách, které už znáte, ale nevíte toho o nich rozhodně dost.

První kniha byla o tom, že se měl Jeroen seznámit s tím, co vlastně prožila jeho babička. Kromě toho zde ale mělo dojít i k setkání starých kamarádek, které se skutečně velmi dlouho neviděly. Na setkání opravdu dojde, což ale vede k tomu, že chceme znát osud druhé z kamarádek, chceme vědět, jak se Ester vlastně dostala z Nizozemska a jak se jí podařilo zachránit si život. Samozřejmě se nezaměřujeme pouze na ni, ale i na další postavy, které se s ní dostaly do kontaktu a ovlivnily tak její život. Právě skutečnost, že jsou zde další postavy, je nesmírně důležitá, protože tím příběh získává další zásadní zvraty a jsou zde momenty, které jsou neskutečně silné.

Ester si prožila takovou menší kalvárii. Na jejím případě je skvěle ukázáno, jak komplikované bylo pro židy přežít, když už měli to štěstí, že se jim nějakým - mnohdy poměrně zázračným způsobem - podařilo utéct před vlakem do koncentračního tábora. Když vidíte, jak jsou někteří lidé ochotni pomoct i v tak komplikované době, skoro si začínáte myslet, že je pro lidstvo ještě naděje. Samozřejmě, pak je zde ale kontrast s těmi lidmi, kteří opravdu pomáhat nechtějí a udělají cokoli čistě proto, že mohou. Nenávist je v lidech strašně jednoduché vyvolat. A tenhle komiks to dokáže. Navíc je krásné vidět, že ona čistá linka belgické školy je schopná vykreslit i takhle emočně silné a dramatické příběhy.

Ono se řekne, že příběhy z koncentračních táborů už jsou trochu vyčpělé, ale ona to není pravda. Tady jsou pořád dostatečně silné scény, jsou zde pořád postavy, které vás mohou zajímat. Chcete vědět, jak se jim podařilo přežít, jak se jim podařilo utéct, kdo jim pomohl, anebo kdo je naopak zradil. V tomhle ohledu mi ale kniha "Rodinné tajemství" přece jen přišla zajímavější, protože kniha "Hledání" funguje spíše jako dokreslení děje, abyste konečně znali i podrobnosti z druhé strany. Přesto jsou zde scény, které s vámi dokážou zamávat a jsou umocněny právě onou specifickou kresbou. Tohle je něco, co se místy vůbec nečte snadno. Hlavně scény z koncentračního tábora tady vynikají.

Co se pak na komiksu musí vyzdvihnout, to je opět skutečnost, že se jedná o příběh, který je vytvořen jako výchovný a vzdělávací a na stránkách nakladatelství Triáda je možné si stáhnout zdarma pracovní sešit, a to ve větší i v menší datové verzi. I díky tomuto sešitu se můžete dovědět zajímavé věci o době a jednotlivé souvislosti. V komiksu samotném je pak poměrně dobře zdůrazněno, a to hned několikrát, proč se lidé v jednotlivých situacích chovali takovým způsobem, jakým se chovali. Ta doba byla hodně divná, ale ukázalo se, jak jsou někteří lidé neskutečně silní a jiní zase velmi slabí. Komiks "Hledání" nezklame.

Komiks "Hledání" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Triáda.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihu "Rodinné tajemství".

Žádné komentáře:

Okomentovat