2015-11-04

#1030: Úsměv - 90 %

Úsměv (Smile)
Vydalo nakladatelství Paseka v pevné vazbě v roce 2015. Původně vyšlo jako "Smile" v roce 2010. České vydání má 224 stran a prodává se v plné ceně za 329 Kč.

Scénář: Raina Telgemeier
Kresba: Raina Telgemeier


Rovnou se přiznám, že dokud se na náš trh nedostal komiks "Drama", tak jsem o Raině Telgemeier v podstatě nic nevěděl. Je to dáno hlavně tím, že jsem rezignoval na to stíhat sledovat to, co jev vydáváno i v zahraničí. Teď tu máme hned její komiks "Úsměv" a mě tahle autorka zajímá stále víc a víc. A myslím, že nebudu jediný. Snadno si po přečtení jejích prací uvědomíte, proč jsou tak oceňované. Nebo snadno... Ono se na první pohled může zdát, že její komiksy jsou takové jednoduché, ale to je opravdu jen ten první pohled jak na kresbu, tak na příběh. Vždyť co by mohlo být až tak zajímavé na tom, že jedna holka zakopne a vyrazí si dva přední zuby? No, jak se ukázalo, je na tom zajímavého skutečně hodně a ne náhodou si Raina odnesla i ocenění nejvyšší, tedy cenu Willa Eisnera.

Hlavní postavou komiksu je Raina. Asi není těžké si domyslet, že je to sama autorka, která si tak vytvořila svoje komiksové alter ego, které je možné označit za tak nějak obyčejnou holku. Ve škole je trochu utiskovaná kamarádkami, ale jinak je to fajn dívka. Jenže pak dojde k té osudné události. Není to nic dramatického. Raina prostě zakopne. To se stane každému. Jenže v jejím případě je pád tak šikovně provedený, že si vyrazí oba horní přední zuby. Navíc v kaluži krve je nalezen jenom jeden. On se tedy nakonec najde i druhý, mě spíš celkově překvapilo, že je možné zub vrátit na své místo a s velkou nadějí doufat, že se uchytí. Osobně jsem docela rád, že jsem takovou zkušenost nemusel mít osobně.

Raina se hodně zabývá zubařem, ale nelze si myslet, že je to nějaká zásadně odborná kniha. Vůbec ne. Naopak, ona i tuhle problematiku podává s lehkostí sobě vlastní a všechno zapadá do příběhu o jedné holce, která měla jeden problém, ale dovedla ho překonat proto, že dospívala a že byla schopná si najít kamarády, kteří se jen nepřetvařovali a pro které nebyla jenom terčem vtipu. Celkem dlouhou dobu si můžete myslet, že je tohle příběh o těch zubech, ale onen úsměv v názvu je mnohem více metaforický a obecnější. Stejně jako v grafickém románu "Drama" využívala Raina prostředí divadla k tomu, aby ukázala, jaké to je dospívat, využívá zubařský problém k tomu, aby ukázala, jaké to je žít sociální život a měnit svoje priority.

Využití zajímavých postav, které jsou realistické, ať už proto, že jsou velmi inspirovány skutečnými, anebo prostě proto, že je Raina tak dobrá autorka, a jejich pevné zasazení do příběhu i prostředí jsou jednoznačně devizami tohoto komiksu. Ale tou je i kresba. Rainina lehkost v kresbě a její stylizované a rozpoznatelné postavy jsou jedinečné a dovedou vás snadno strhnout na svou stranu. Není to proto, že jsou za každou cenu líbivé, ale proto, že jsou za každou cenu lidské. Raina dokáže svou na první pohled jednoduchou kresbou vyjádřit celou škálu emocí, od naprosto banálních radostí až po velké okamžiky, které se v životě její hrdinky dějí.

Právě ta lehkost komiksu je neskutečná. Přichází s ní jak nesmírně humorné okamžiky, které možná ani nečekáte, tak i dramatičtější okamžiky a velké změny. Prostě se stanou, dojde k nim, snadno, jako přicházejí v normálním životě. Jen málo autorů se v současném moderním komiksu dovede pyšnit tak krásným vykreslením vlastních postav a všech jejich vlastností, aniž by jejich snaha vyzněla křečovitě a jen těžko uvěřitelně. Takže "Go, Raina" a my se můžeme těšit na to, že nakladatelství Paseka přijde s dalším jejím dílem, a to podle všeho již v roce 2016, kdy se chystá překlad jejího komiksu "Sisters", česky "Ségry".

Komiks "Úsměv" vydalo nakladatelství Paseka, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou.

Žádné komentáře:

Okomentovat