2015-11-02

#1028: Přísežný meč - 60 %

Přísežný meč (The Sworn Sword)
Vydalo nakladatelství Crew v pevné vazbě v roce 2015. Původně vyšlo jako čísla 1 až 6 v minisérii "The Sworn Sword" u Marvel Comics v letech 2007 a 2008. Souborně vyšel komiks v roce 2008 a v tomto vydání v roce 2015. České vydání má 176 stran a prodává se v plné ceně za 389 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Ben Avery podle povídky George R. R. Martina
Kresba: Mike S. Miller

"Hra o trůny" má i v komiksové řadě další prequel, respektive další příběh, který se odehrává poměrně dlouho před tím, než je situován děj oblíbených knih a z nich vycházejícího seriálu. Po knize "Potulný rytíř" přichází kniha "Přísežný meč", který se vrací k postavě Dunka alias Sera Duncana, který se z obyčejného panoše stal přísežným mečem, tedy rytířem jednoho z menších šlechticů, kteří mají v Západozemí svoje panství. Právě ve službě nacházíme Duncana a sledujeme další povídku z tohoto světa, která nemá děj románové ságy nijak zásadně rozšiřovat, ale má se primárně jednat o vytvoření kvalitního rytířského příběhu s minimem fantastických prvků se šlechtickými rody, které můžete znát.

Ser Duncan má svého vlastního panoše, královského synka, který si prozatím říká Egg. Oba už jsou spolu nějakou dobu a jsou na sebe zvyklí. Na co ale nejsou zvyklí, to je strašné vedro, které v zemi panuje. Je to takové vedro, že z toho až vyschnul potok, který dává vláhu polím Duncanova pána, sera Eustáce. Anebo je všechno trochu jinak? Když se Duncan vydá po pramenu, i přes neochotu jiného rytíře ve službách sera Eustáce, zjistí, že potok vyschnul proto, že sousední lenní paní nechala proud přehradit, aby sama měla dostatek vody pro svá pole a možná ještě pro něco jiného. Voda by však měla patřit seru Eustácovi, jehož je Duncan přísežným mečem. Válka je na spadnutí.

Vzhledem k tomu, že jsou obě panství hodně malá, nedá se možná mluvit ani o válce, ale spíše o tom, že dojde k šarvátce. Jenže až na to, že má ser Eustác dva rytíře, žádné další muže nemá. Kdežto paní z rodu Webberů má mužů přece jen víc a docela snadno by si s muži lorda Eustáce poradila. A tak je Duncan nakonec vyslán jako diplomat a má s lady vyjednat podmínky toho, jak se obě strany dohodnou. I když se vlastně jedná o celkem neakční diplomatickou misi, příběh je vyprávěn z hlediska postav natolik dobře, že vás dovede strhnout, a budete si užívat jak vyprávění o minulých bitvách, tak i současné dění, které není přímo nudné, jen není tak dynamické. To se nakonec projevuje i v tom, že Martin a v adaptaci i Avery docela zvládají romantický příběh, který je v duchu klasických rytířských platonických příběhů.

"Přísežný meč" nakonec není tím, co očekáváte od "Hry o trůny". Na jednu stranu je to dobře, na druhou stranu se jedná o prvek, který může některým fanouškům vadit. Tohle je rytířský příběh, který se drží postavy, která je sama o sobě zajímavá, má neméně zajímavého parťáka, no a prožívají příběhy, které jsou takové romanticky vznešené. Není zde mnoho akce, vlastně je jí zde skutečně minimum a většinou ve flashbacích, ale díky postavám to tolik nevadí. Je to hodně ukecané, ale ne nudné. Jen si tak říkáte, že se ke konci vlastně nic nestane a na Duncana a Egga nejspíš čekají ještě nějaká další dobrodružství. Anebo také ne...

Komiks "Přísežný meč" zakoupíte na stránkách knihkupectví Arkham.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihu "Potulný rytíř".

Žádné komentáře:

Okomentovat