2015-05-26

#922: Criminal: Poslední z nevinných - 90 %

Criminal: Poslední z nevinných (Criminal Deluxe Edition Veulme Two)
Vydalo nakladatelství BB/art v pevné vazbě v roce 2015. Obsahuje původní čísla 4 až 7 druhé řady, čísla 1 až 5 minisérie "Criminal: The Sinners" a čísla 1 až 4 minisérie "Criminal: The Last of Innocent". Souborně jako "Criminal Deluxe Edition Volume Two" vyšlo v roce 2012. České vydání má 432 stran a prodává se v plné ceně za 990 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Ed Brubaker
Kresba: Sean Phillips

Tak jsme se po třech letech dočkali a v knihkupectvích nám přistál další pořádný špalek, na kterém se skví název "Criminal". Ed Brubaker a Sean Phillips se spojili ještě pro další tři příběhy a dávají vám jasně vědět, že toho mají v hlavě a v ruce ještě hodně. "Criminal" totiž není jejich poslední společnou prací, ale vydali se ještě do hájemství, které nazvali "Fatale" a do podobných vod se ponořili také se sérií "The Fade Out", která v současné době vychází. Tahle dvojice si prostě sedla a jede si příběhy, které nejsou jen dobré, ale jsou skutečně skvělé. Navíc hned ve dvou případech Ed se Seanem využívají komiks trochu jinak, jak by to jiné médium nedovolilo.

První příběh se jmenuje "Zlá noc" a vypráví o tvůrci "Franka Kafky", stripu, který se prolínal prvním dílem. Tvůrcem je Jacob Kurtz, který za sebou má celkem tragickou minulost. Manželka mu zemřela během dopravní nehody, ale její tělo se nenašlo, protože pěkně zapadla. A tak si na Jacobovi pěkně smlsla policie, která ho okamžitě označila za vraha, nemluvě o tom, že byl nějakou dobu pěkně v trapu pod prášky a nic kolem sebe nevnímal. Ale společnost se mu chtěla po zjištění pravdy trochu revanšovat. A tak dostal místo jako kreslíř a scénárista zmiňovaného stripu. Jenže tohle je minulost a příběh teprve začíná. Začíná v jednom bistru, kde se Jacob náhodou připlete k hádce, která změní jeho život. Tady ukazuje Ed sílu svých postav a toho, jak má příběh promyšlený.

Specifikem prvního příběhu je skutečnost, že Frank Kafka vystupuje ze svého stripu rovnou do dění komiksu. Tohle je něco, co by se dalo udělat například ve filmu, ale nemuselo by to tam vyznít tak přirozeně jako tady. Velmi jednoduché, ale nesmírně funkční a pro příběh zároveň zásadní. Dá to trochu tušit pointu, ale rozhodně ne úplně. Se závěrem přijde překvapení. Tohle není případ komiksu "Hříšníci", který následuje. V tomhle příběhu nešlo o překvapení, protože čtenář celkem brzy ví, kdo je za vraždami a o co asi půjde. Osobně se mi tenhle příběh líbí nejméně, ale je to prostě jen tím, že ty dva zbylé tolik vyčnívají a jsou ve své formě velmi specifické.

"Hříšníci" mají v hlavní roli postavu Tracyho Lawlesse, kterého budete znát z předcházející knihy, kde se prezentoval jako voják, co dezertoval proto, aby zjistil, co se stalo s jeho bratrem. To zjistil a následně se stal hitmanem místního mafiánského bosse. Jenže Tracy je hodně speciální případ. On sice dostane úkol, aby někoho sejmul, jenže si nejprve ověřuje, zda ten, koho má zabít, skutečně za tu smrt stojí. Tohle není zrovna hitman, kterého by si mafián přál, protože lidi, kterých se někdy potřebuje zbavit, jsou až moc čistí. Tracy začíná mít se šéfem problémy, ale dostává jednu další možnost, jak si napravit reputaci. Musí vyšetřit vraždy osob, které by nikdo zavraždit neměl. Ve městě je někdo nový a zabíjí bez zábran. Není to špatný příběh, je velmi dobře napsaný, ale prostě mi nepřišel až tak moc výjimečný.

Naopak výjimečný je příběh "Poslední z nevinných". Ve všech příbězích "Criminal" máte v hlavní roli postavy, které jsou šmejdi. Jsou to kriminálníci podle zákona, ale na Jacobovi i na Tracym je něco, proč jim fandíte, proč s nimi soucítíte. Mají za sebou těžký osud. Jenže Riley Richards je přesný opak. Je to dítě štěstěny, milovaný chlapec a muž, který má problém. Jeho otec zemřel. Tohle je hlavní událost, která dá všechno do běhu. Riley se vrací do městečka, kde byl jako dítě a teenager miláček místních. Měl zde přátele, lásky, život. Odešel pak do města, aby měl peníze. A ty má. Jenže zjišťuje, že skutečně není šťastný. A tak chce udělat něco, aby se tenhle jeho nešťastný stav změnil. Jak se dostáváte dál do příběhu, uvědomujete si, co je Riley skutečně za postavu a nelitujete jeho, ale všechny kolem něj.

Poslední příběh není netypický jen v tom, že s posledním panelem můžete hlavního hrdinu naprosto nesnášet, ale také tím, že minulé události jsou kresleny jako komiks pro děti, něco jako "Archie". Dává to příběhu něco navíc a je to právě prvek, který vás dovede sblížit s postavami, které nejsou Riley. Trochu mi to připomnělo "To" od Stephena Kinga, kdy také sledujete dvě roviny a obě jsou naprosto jiné v tom, že jedna je vyprávěna dětmi a druhá dospělými, kteří se od těch dětí tolik liší, přitom to jsou pořád ti samí lidé. A to je vidět i tady. Ta Rileyho změna je příliš velká na to, abych ho mohl obdivovat. I právě proto se mi poslední příběh opravdu moc líbil. A jsem si jistý, že některým lidem může Rileyho osud sedět a bude se jim jako postava zamlouvat.

Série "Criminal" i s vedlejšími příběhy je za námi, ale v knize ještě najdete dostatek bonusů, které vám chvilku vydrží - velké množství kreseb, dva krátké komiksy a k tomu ještě trochu textu, abyste si početli. Noir je v komiksu naprosto skvělý, alespoň v případě, pokud se ho chopí schopní autoři, kterými Ed a Sean jsou. Ed dodává neskutečně promyšlené a dobře napsané příběhy a Sean je realizuje s lehkostí sobě vlastní, aby tak pojmu noir nebo neo-noir, chcete-li, dodal jasné temné kontury. Podruhé to opět vyšlo a podruhé to opět stojí za to. Tohle nejsou příběhy, které se vám jen tak vykouří z hlavy. Na to jsou moc dobré.

Komiks "Criminal: Poslední z nevinných" si můžete zakoupit na stránkách BB/art.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihu "Criminal: Každý je zločinec".

Žádné komentáře:

Okomentovat