2015-05-28

#924: Spirála 1 - 100 %

Spirála 1 (Uzumaki 1)
Vydalo nakladatelství ZonerPress v brožované vazbě v roce 2010. Původně vyšlo jako "Uzumaki 1" v roce 1998. České vydání má 208 stran a prodává se v plné ceně za 179 Kč.
Knihu můžete se slevou zakoupit v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Džundži Itó
Kresba: Džundži Itó


Někdo na diskusích o komiksu napsal, že je tohle nejlepší manga, kterou ZonerPress vydal. Určitě nesouhlasím s tím, že by to ostatní, co ZonerPress vydal, nestálo za přečtení, ale "Spirála" je přece jen natolik dobrým komiksem, že nad ostatní vyniká. Kromě toho, že je to hororový komiks a těch opravdu zase tolik není, tak je to hlavně hororový komiks, který funguje a který je tak nesmírně děsivý, že mě to opravdu přimělo k tomu, abych se při čtení ošíval a nejistě uléhal s tím, že bych mohl mít zlé sny. To se nevyplnilo, za což jsem nakonec docela rád. Důležité je to, že ve mně komiks dokázal vzbudit nepříjemné pocity, což bylo také účelem. A dobrý horor se jen tak nevidí. Přece jen, něco málo bych o tom mohl vědět.

Džundži Itó vytvořil příběh, který staví na tom, že spirála je sama o sobě natolik podivným symbolem, že je možné kolem ní vytvořit speciální mystiku a mytologii, která bude skutečně strašidelná. Jsme v jednom malém městě u japonského pobřeží. Město se jmenuje Korouzu a hned na prvních stránkách se s ním seznamujeme v barvě, což je velmi příjemné zpestření. Je to jen pár stránek, ale i to potěšilo a přimělo mě, abych trochu zbystřil. Průvodcem všemi kapitolami je Kirie Goši, dívka, která sleduje to, jak se v jejím městě dějí divné věci. A všechno začíná s otcem jejího kamaráda, kterého Kirie přistihne, jak civí na ulitu hlemýždě. Spirál je ale mnohem víc.

Hned první příběh je patrně tím nejděsivějším, který v celé knize najdete, ale ani v jednom z dalších Džundži nezklame a předvádí některé scény, které jsou natolik strašné, že jsem docela rád, že jsou jen na papíře. Když si ale začnete domýšlet - a navíc k tomu máte skutečně povedenou kresbu, která ten horor dovede efektně a efektivně vyjádřit - vaše představivost se rozjede na plné obrátky a vy v těch spirálách skutečně budete vidět něco děsivého, něco pořádně hnusného, co vám bude ježit chlupy na zátylku. Džundži je skutečně imaginativní a používá spirály v obrazech, které jsou neskutečně krásné z hlediska toho, jak jsou zobrazeny, ale přitom jsou hnusné, když si uvědomíte, jak odporné by to bylo ve skutečnosti. Kresba tady vyjadřuje odpornou krásu, což je samo o sobě dostatečně hororové spojení.

O komiksu jsem slyšel dost, než jsem si ho přečetl, mimo jiné je i mezi "1001 komiks, které musíte přečíst, než zemřete", ale to samo může vzbudit příliš velká očekávání, která nakonec nebudete sdílet. Já jsem očekávání měl a byla naplněna v plné míře. Nemyslím si, že jsem četl lepší hororový komiks, který by na mě skutečně dovedl tak silně zapůsobit. Vytvořit hororovou atmosféru je velmi těžké, ale Džundžimu se to povedlo prostě skvěle. Knihu mohu doporučit jako horor, stejně jako dobrý komiks, ale právě ta skutečnost funkčního hororu mě tak nadchla, že nemohu jinak než dát maximální hodnocení. Kdybyste si měli od ZonerPressu skutečně vybrat jen jednu manga sérii, bude to právě "Spirála".

Žádné komentáře:

Okomentovat