2015-03-02

#861: Death Note: Zápisník smrti 12 - 70 %

Death Note: Zápisník smrti 12 (完)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2015. Původně vyšlo jako stránky (označení stránky se v příběhu používá namísto kapitol) 99 až 108 v sérii "Death Note" (japonsky デスノート, v japonské transkripci Desu Nōto) souborně v roce 2006 u Shueisha, Inc. Kniha v originále nese název Dōshin (), tedy Kones. České vydání má 216 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Scénář: Cugumi Óba
Kresba: Takeši Obata

Tak se nám konečně po čtyřech letech uzavřela manga série "Death Note: Zápisník smrti" v češtině. Nakladatelství Crew dovydalo tuto sérii, za což mu rozhodně patří velký dík, protože kvalitní mangu si zasloužíme. A i když ke konci série ztratila dech, neznamená to, že by ze začátku vůbec nefungovala. Začátek byl výtečný, bohužel ke konci už se to zvrhlo v orgie logiky této série, kdy šlo jen o to, aby se našla alespoň jedna skulina a někdo udělal konečně tu chybu, na kterou se čekalo. Záhadou pak bylo, kdo tu chybu vlastně udělá, protože to přece jen mohla být jakákoli ze dvou stran. Nejdříve Kira a L, později Kira a Near, nástupce L. A jak to dopadlo?

No, nebudu tvrdit, že by vzniklo dílo, které vás ve svém závěru ohromí. Stejně tak nebudu prozrazovat, co se skutečně stalo a jaká strana vyhrála. Přece vás neochudím o překvapení, které bohužel nejspíš nepocítíte. I tohle je vlastně možná spoiler, že? Poslední stránky předchozího dílu se s námi rozloučily tím, že byla Takada - televizní hlas Kiry - unesena. Byla to výborná scéna na závěr, akční, dynamická. A podobně dynamicky začíná i další díl, tedy ten finální. Takada je unesena Mellem a je na Kirovi i na Nearovi, aby se situací něco udělali. Ani jeden to nečekal. Anebo to alespoň oba dva tvrdí. Kromě toho, že musí řešit nenadálou situaci, musí se také připravovat společné setkání. Na setkání, kde by se mělo všechno vyřešit. Konečně!

Cugumi Óba rezignoval na to, aby vymyslel nějaký opravdu nečekaný zvrat, tedy snad kromě toho, co se stane s Takadou. I když v rámci celkového dění je to celkem očekáváno. Cesta ke konci se ale zdá vydlážděná, a tak, aby to mělo ještě nějakou gradaci, jsou jednotlivé scény celkem natahovány a vy se detailně dovídáte, jak všechno probíhalo a kdo tedy vyhrál, kdo se směje naposled. Ty kapitoly, které vysvětlují, jsou neskutečně dlouhé a jsou unavující. S tím se nedá nic dělat. Óba to prostě natahuje, chtěl dosáhnout tolik sešitů, aby to vydalo na jednu knihu. Je to škoda, protože finále nemá skutečné grády a vy čtete hlavně proto, abyste už konečně věděli, jak to končí. Není to špatné finále, v rámci logiky celé série funguje dobře, ale prostě je škoda, že se tvůrci nesnažili nějak překvapit.

I když se zdá, že komiks poměrně kritizuji, pořád si myslím, že je to velmi nadstandardní dílo, a to hlavně proto, že se to pojetí - neustálé odhadování kroků ostatních, logické odůvodňování, atd. - podařilo ukočírovat, alespoň do té míry, aby to v rámci příběhu dávalo smysl. Logika zde platí, i když si myslím, že by to šlo vymyslet i jinak. Ale Óba je dostatečně dobrý scénárista, aby to celé ukočíroval a nakonec to i dávalo smysl. Dává smysl i ta chyba, kterou nakonec jedna strana udělala, i to, co po ní následovalo. Konec si tak jede pěkně v jedné rovině a nějaká opravdová bomba, která by vás ještě šťouchla na poslední stránce, se nekoná. Za námi je dobrá série, která začala geniálně a skončila dobře. Ohromením se nebudete třást, ale já jsem stejně ani tenhle díl neodložil, dokud jsem ho nedočetl.

Komiks "Death Note: Zápisník smrti 12" zakoupíte na stránkách knihkupectví Arkham.

V Komiksovém deníku již najdete recenze na díly:

Žádné komentáře:

Okomentovat