2014-12-31

#818: Gon 1 - 90 %

Gon 1 (ゴン 1)
Vydalo nakladatelství Calibre Publishing v brožované vazbě v roce 2000. Souborně v originále komiks vyšel v roce 1992 u Kodansha. České vydání má 144 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.

Scénář: Masashi Tanaka
Kresba: Masashi Tanaka

Když jsem se poprvé podíval na obálku tohoto komiksu, nebylo na ní ani tolik moc, co by mě upoutalo. O čem by asi mohl být komiks, který má jako hlavního hrdinu malého dinosaura? Docela dlouho jsem se mu vyhýbal, ale pak jsem konečně zjistil, že japonská manga je nepřeberná studnice nápadů a různých postupů, a tak jsem se na komiks vrhnul a zkusil jsem, co se za tím skutečně skrývá. Nutno říct, že mě hodně silně navnadila i skutečnost, že "Gon" je jeden z komiksů, které jsou uvedeny v knize "1001 komiksů, které musíte přečíst, než zemřete". I když je někdy výběr více než zvláštní, přece jen jsem si říkal, že by tam nevybrali jen tak něco.

Samozřejmě, že by nevybrali, což jen dokazuje, že Masashi Tanaka patří ke skvělým japonským tvůrcům, jejichž výtvory by se určitě měly dostávat i mimo hranice jejich rodné země. A nikoli pouze proto, že mají dobré příběhy, nebo dobrou kresbu, ale proto, že jejich dílo je komplexně dobré. A to třeba i přesto, že na první pohled to není úplně ono. V případě komiksu "Gon" je totiž strašně důležité, abyste se na první pohled vykašlali. Důvod je jednoduchý, Těch faktorů, které by vás mohly odradit, je na první pohled celkem dost.

Tak v první řadě je to třeba to, že zde vystupují jen zvířata. A jeden malý dinosaurus. Pokud nemáte rádi antropomorfní příběhy, asi by vás to odradit mohlo. Druhou skutečností, která by vám nemusela sednout, je fakt, že se zde nevyskytuje jediné slovo. Komiks je naprosto beze slov, když tedy pominu názvy jednotlivých příběhů, které zde přece jen jsou a které mohou maličko svou banalitou kazit dojem. Další odrazující faktor je roztomilost, která by se v tom mohla skrývat. Jenže to jsou opravdu jen první dojmy, přes něž je potřeba se dostat a pak zjistit, že tohle je nádherně komplexní dílo, které má vlastní styl, ale rozhodně není jen něco roztomilého. Masashi Tanaka ukazuje, že když je autor dobrý, tak i z popisovaných ingrediencí udělá velké dílo.

Komiks je sice naprosto beze slov, ale to vůbec nevadí, protože to, jak jsou jednotlivé příběhy vyprávěny obrazem, to naprosto stačí. Masashi Tanaka je v tomhle velmi dobrý vypravěč a navíc díky jeho kresbě v každou chvíli víte, co přesně se na panelu děje. Absence slov je výhodná i proto, že se jedná o vesměs akční komiks, kdy sledujeme jednotlivá zvířata a Gona, jak spolu dovádějí. No, většinou na sebe nějak útočí, ale i když to vypadá celkem drsně, je to pořád místy docela roztomilé. Ale co je mnohem důležitější, to je hlavně skutečnost, že je to velmi vtipné. Ona sama podstata, že máte jako hlavní postavu malého dinosaura, který disponuje supersilou a navíc se ještě celou dobu tváří tak, že ho štve celý svět, je docela vtipná, ale vzhledem k tomu, co se tam pak ještě děje, komiks dostává další rozměr a vy se skutečně můžete smát i nahlas. Mně se to stalo.

Jenže tady se nekončí, ještě je potřeba říct něco o kresbě. Většina příběhů se točí tedy kolem toho, že se Gon setká s nějakým zvířetem a dojde k interakci. To samo o sobě je vtipné, ale co je skvělé, a co přináší ještě jednu úroveň navíc, to je skutečnost, že jsou zde zvířata zachycena skutečně se skvělou znalostí anatomie. Přesně víte, na jaké zvíře se díváte, ale co je ještě více ohromující, to je skutečnost, jak je Tanaka dokáže zachytit v pohybu. Jako kdybyste listovali nějakou encyklopedii o zvířatech. Pomáhá tomu jeho skvělá, šrafovací kresba, kdy každý panel se skládá z obrovského množství krátkých čar. Díky nim jsou skvěle zachyceny tvary všech tvorů i jejich prostředí. Poklad na českém trhu, který celkem zapadl a na pokračování nejspíš dlouho nedojde, pokud vůbec někdy.

2 komentáře: