2015-01-01

#819: Sex není zadarmo - 85 %

Sex není zadarmo (Paying for It)
Vydalo nakladatelství Argo v pevné vazbě v roce 2014. Původně vyšlo jako "Paying for It" u nakladatelství Drawn & Quarterly v roce 2011. České vydání má 282 stran a prodává se v plné ceně za 328 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Chester Brown
Kresba: Chester Brown

"Sex není zadarmo" je přesně o tom, co říká název. Je o sexu, který není zadarmo. Je o sexu, za který se platí penězi. Ano, na první pohled je to trochu zavádějící název, stejně jako ten anglický, ale Chester Brown se k němu v dodatku vyjadřuje - opravdu myslí jen takový sex, za který se platí penězi a ničím jiným. Mohlo by se zdát, že se za to platí sociálním postavením, případně nemocemi, které můžete od nějaké nakažené prostitutky chytnout, ale on vás Chester celkem snadno přesvědčí o tom, že o tomhle to skutečně není. Je to pořád o penězích.

Chester Brown má na lásku jasný pohled. Podle něj je romantická láska mýtus a ve skutečnosti nemůže fungovat dlouhodobě. Ne ve všech případech, jen prostě nefunguje ve většině. Vidí to na tom, že jsme nuceni k určitému závazku, protože tak nám to diktuje společnost. Ten závazek ale sám vytváří negativní prostředí, které nakonec vede k tomu, že nechceme milovat, ale chceme vlastnit. Takhle jsme naučeni lásku chápat - je výlučná. Když si někoho vezmeme, nechceme, aby nás podváděl, a samozřejmě to platí i naopak. Když nás podvede náš partner, neneseme to snadno - je to proto, že ho chceme vlastnit, chceme vlastnit jeho tělo a on se tak nesmí dát někomu jinému.

No, ať si budete říkat, co chcete, na těch myšlenkách něco je. Chester Brown za sex platí a v knize prezentuje svůj život s prostitutkami, call girls, privatem nebo eskortem, mezi čímž je rozdíl - to jsem do doby, než jsem knihu přečetl, nevěděl. Člověk se pořád učí. Chester popisuje, jak za jednotlivými prostitutkami chodil, jak se s nimi setkával, jak je vyhledával, co s nimi dělal. Rozhodl se, že nechce žádný vztah, ale bude si platit za sex, protože ten by mu chyběl. A nakonec zjistil, že placený sex je právě to, co mu dokonale vyhovuje. Většina jeho přátel to nemohla ze začátku pochopit. Hodně jich to patrně nechápe ani dnes. Ke dni, kdy Chester knihu vydal, měl už trvalý vztah. Se ženou, které za sex platí. Vídali - a možná i vídají - se již několik let a on jí pokaždé zaplatí. Nežijí spolu, nejsou skuteční partneři, jak tento pojem chápeme, nejsou manželé. Prostě spolu jen spí za peníze. A oběma to vyhovuje.

Chester Brown tak velmi jasně prezentuje svůj postoj, kdy jste k němu nejprve odtažití, protože něco takového se vám nezdá. Je to konvencemi. Jakmile na vás začne chrlit své argumenty, vy si řeknete, že na tom, co říká, něco je. Když už nic jiného, tak alespoň to, že prostituce je vlastně celkem normální, a když se k ní žena, ale i muž rozhodnou, tak co? Proč by to neměli dělat? Že stát krátí na daních? Větší daňové úniky bych viděl jinde. Je spousta argumentů proti prostituci, ale nikdo se nezamyslí nad tím, že by možná bylo nejjednodušší ji legalizovat, respektive dekriminalizovat (Chester sám v knize vysvětluje rozdíl mezi pojmy). Ženy, co si nechají za sex platit, a muži, co jim zaplatí, jsou zde celou dobu existence společnosti. Tohle je prostě lidská přirozenost. To, že je tu argument o tom, že manželé budou více podvádět, když prostituce bude legální, je hloupost. Oni vás podvedou i teď.
Chester Brown

Ve druhé polovině a hlavně díky dodatkům, které jsou skutečně bohatým materiálem, se kniha mění na manifest toho, aby země dekriminalizovaly prostituci. Chester uvádí spoustu argumentů, také spoustu hloupých názorů, které společnost má a jimiž se snaží podpořit to, že prostituce je špatná. Tohle je prostě názor, který je ve společnosti zažitý, ale který nestojí na skutečně logických argumentech, ale prostě jenom na tom, že se tak smýšlí tradičně. Kde se ta tradice vzala, to už je každému jedno. Prostě to tak je. V tomhle směru se mi kniha "Sex není zadarmo" líbí. Přiměje vás přemýšlet jinak. Asi po jejím přečtení hned nepoběžíte za prostitutkou, pokud takovou zkušenost už nemáte, ale přece jen vás donutí přemýšlet o tom, co je vlastně špatně. A podle mě to sama prostituce není.

Díky dodatkům a obecně Chesterovu poměrně radikálnímu postoji, se kniha na konci stává hodně agitační, což už mi tak nesedělo. Samotný příběh, který je hodně autobiografický, i když jména prostitutek jsou změněna, je výborný, je vtipný, je přemýšlivý, je realistický a místy vás až zarazí, jak je upřímný. Tohle se mi líbí, protože Chester se nebojí na sebe říct skutečně skoro všechno. Jen si ale nemyslete, že s knihou dostáváte do ruky erotické čtení. Komiks není primárně erotický. V tomhle ohledu určitě budete zklamáni. Jinak ale Chester Brown odvedl skvělou práci. Nebál se vytvořit knihu o tématu, které je často tabu, ale nikdo vlastně neví proč. Další ukázka toho, že komiks je jako médium neskutečně široké, jen záleží na tom, k čemu a jak kvalitně je uchopeno. Chester ho uchopil po svém a skvěle.

Komiks "Sex není zadarmo" si můžete zakoupit na stránkách Kosmas.

Žádné komentáře:

Okomentovat