2014-08-29

#730: Holmes 1 a 2 - 65 %

Holmes 1 a 2 (Holmes)
Vydalo nakladatelství Meander v pevné vazbě v roce 2014. Původně vyšlo jako dva sešity série "Holmes" - v roce 2006 sešit "L'Adieu à Baker Street" a v roce 2008 sešit "Les Liens du sang". České vydání má 80 stran a prodává se v plné ceně za 320 Kč.
Knihu můžete zakoupit se slevou na stránkách nakladatelství Meander nebo na stránkách knihkupectví Minotaur.

Scénář: Luc Brunschwig
Kresba: Cecil

Co ještě říct o Sherlocku Holmesovi? V dnešní době je poměrně logické se na to ptát, protože k téhle detektivní ikoně se vracejí filmy, vracejí se k němu televizní seriály a vrací se k němu i komiks, u nás například v osobě Petra Kopla. Sem tam najdete i nějakou klasičtější adaptaci. Co by ale mohl přinést původem francouzský komiks, který se věnuje tomuto detektivovi a již na deskách má uvedeno "1854/1891?". Samozřejmě, že ten otazník je naprosto na místě, protože sám Sir Arthur Conan Doyle nakonec postavu oživil. Že by se tedy komiks zabýval nějakou alternativní historií veleslavného příběhu a přinášel nám nějaké nové informace?

Ono to tak vskutku je, bohužel je zde jeden zásadní problém, a to je úvodní text před samotným komiksem. V tomto úvodníku to není řečeno naplno, ale přesto je zde poměrně jasně naznačeno, o čem vlastně následující příběh bude. A je to skutečně tak, jen je to rozpracováno názorněji. Je škoda, že tu ten text v úvodu je, protože pak by alespoň mohl být člověk příjemně překvapený, anebo alespoň překvapený, protože pro někoho tohle bude útok na slavného detektiva, a to se hned tak neodpouští. Pokud ale máte trochu nadhled a nejste fanatičtí obdivovatelé Doylova díla a Sherlock pro vás není obdobou Ježíše, tak si můžete tenhle komiks přečíst a získat pohled na celou legendu z naprosto jiné perspektivy.

Autorům se podařilo najít - pravda poměrně viditelnou - mezeru v příběhu "Poslední případ", která je spojena hlavně s tím, jak se na scéně objevuje Moriarty, Sherlockova Nemesis. Ano, dá se snadno argumentovat tím, že se chtěl Doyle své postavy zbavit, protože už o ní nechtěl psát, na druhou stranu, pokud se od této skutečnosti odhlédne, o Moriartym se toho v "Posledním případu" mnoho nedovíme, respektive není zde ani podhoubí předchozích případů, kde by se o takovém arcipadouchovi hovořilo. Jak se v komiksu uvádí, přece by Sherlock nedokázal celou dobu existenci takového zločince tajit. Minimálně před Watsonem ne.

Tohle jsou základní kameny toho, co autorská dvojice buduje. Na základech staví poměrně originální příběh, který by mohl být do Doylova světa směle zasazen, protože sleduje mezery, které zde jsou a využívá je poměrně umně, aby byl prezentován příběh, který je funkční a který je sám o sobě detektivní, což je jen dobře, protože pokud se navazuje na doylovskou tradici, logicky by to primárně detektivka být měla. A po čem, že se vlastně pátrá? Sherlock Holmes je mrtvý, alespoň podle všeho, ale Watson o svém příteli objevuje skutečnosti, které jej překvapují. Při pátrání trochu hlouběji zjišťuje, že ne všechno bylo tak, jak by se na první pohled zdálo. Některé informace skutečně překvapí, dělají s postavou Holmese doslova psí kusy, na druhou stranu, příběhu to sedí.

Stejně tak mu sedí kresba, která je většinou barevně velmi skromná, vystačí si s jednou barvou a jejími odstíny. Při popisu současných událostí se používá šedá, až ocelová, při flashbacích okrově hnědá, místy až do žluté. Tohle vytváří zajímavý kontrast, který o to více překvapí v jedné vícebarevné pasáži. Cecil ukazuje své schopnosti, které jsou skutečně na výši a je to kresba, kterou určitě budete obdivovat, snad jen někdy se pozastavíte nad její statičností. Obličeje a postavy však zachycuje skvěle, což se mu také musí připočíst k dobru. Nebudete se v příběhu ztrácet, protože pořád budete vědět, kdo je na daném panelu a s kým tam je. Bohužel ani kresba nezabrání tomu, že je příběh utnut právě ve chvíli, kdy to vypadá, že se konečně dozvíte něco pořádného, že se příběh posune.

"Holmes" je komiks, z kterého mám docela rozporuplné pocity. Ano, je to určitě zajímavé čtení, a pokud vám Doylovy postavy něco říkají, určitě vás to zaujme, ač možná i v negativním smyslu slova. Kresbě se dá vytknout snad jedině to, že občasné čtenáře komiksu asi nezaujme, stejně jako ty, kteří jsou zvyklí na americký mainstream. Kresba je však ozdobou komiksu, který má bohužel v českém vydání problém. U písma, které je použito pro dopisy, jež jsou v první části poměrně časté, zmizela písmenka s diakritikou. Na ukázkách je uvidíte, ale v knize nikoli. Je to škoda, protože se to pak opravdu těžko čte, a to už jen proto, že samo písmo, jak je upraveno jako psací, je velmi těžko čitelné. Mám z toho komiksu rozporuplné pocity, ale rozhodně nemohu říct, že je to komiks špatný.

2 komentáře:

  1. Anonymní29/8/14 12:45

    Nevím, jaký je náklad, ale bohužel mám taknějak pocit, že to jednou i kvůli těm chybám tisku skončí v Levných knihách... (i když nevím, jestli tam Meander něco dává...)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty chyby rozhodně zamrzí nejvíce. Nevím, jestli nakladatelství cílí na fanoušky Holmese, ale je pravdou, že tenhle komiks prostě masově zaujmout nemusí - a nejspíš ani nezaujme. Je to škoda, ale nezaujaly mnohem známější.

      Vymazat