2014-08-19

#722: Sin City 1: Drsný sbohem - 100 %

Sin City 1: Drsný sbohem (Sin City: Hard Goodbye)
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě v roce 2014. Jedná se o třetí české vydání. První vyšlo v roce 1999 pod nakladatelstvím Crew a druhé v roce 2005 již pod nakladatelstvím Comics Centrum. V originále komiks vyšel jako "Sin City: Hard Goodbye" v roce 1991 až 1992 jako třináctidílná minisérie. České vydání má 208 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč.

Scénář: Frank Miller
Kresba: Frank Miller

"Sin City" je jeden z mých nejoblíbenějších komiksů, myslím, že jeden z těch prvních, které mi ukázaly, že komiks mimo mainstream, komiks bez elasťáků a superhrdinů, je neskutečně zajímavý a zábavný. Když se Comics Centrum rozhodlo, že na pulty vrátí celou sérii, musím říct, že jsem to kvitoval s povděkem. Nejprve proto, že vydali sedmý díl "Sin City 7: Do srdce temnoty", který jsem v prvním vydání nestihl, no a následně proto, že se dostalo i na první a třetí díl, které vycházejí sice už ve třetím vydání, ale já jsem nestihl ani jedno z předchozích. Přesto jsou tohle příběhy dobře známé. Mám je načtené z angličtiny, no, a pokud je náhodou načtené nemáte, tak on vám je skvěle prezentuje snímek "Sin City", kde skutečně téměř žádná scéna, která je v komiksu, na plátně nechybí.

"Drsný sbohem" je první příběh, který Frank napsal a nakreslil, tedy první příběh, který byl zasazen do Basin City, jemuž ten zkrácený název Sin City dokonale padne. Tohle je město hříchů, jak se polopaticky říká v českém titulu Rodriguezova filmu. Hřích je zde snad ve všech podobách, ale my se v prvním příběhu nesoustředíme tolik na jednotlivé hříchy, ale hlavně na jednu pomstu. Tady už Frank Miller rovnou ukazuje sílu svého fiktivního světa a svých postav. Pomsta se nekoná proto, že muži zabili ženu, dítě, apod., nekoná se proto, že vám někdo zničil život, ale koná se proto, že někdo jednomu magorovi zabil v posteli děvku a ten se na to jen tak nevykašle, protože ona byla po dlouhé době první, kdo mu dala.

Takhle to zní strašně obyčejně a pitomě, navíc docela drsně, ale i když se komiks jmenuje "Drsný sbohem", ve skutečnosti to až tak drsné není a Frank tomu celému dává krásnou atmosféru, kdy máte pocit, že vlastně sledujete něco hezkého. A ono to minimálně vizuálně hezké je, protože Millerův styl je zde vyveden téměř k dokonalosti, i když s dalšími díly "Sin City" se ještě tříbí. To, jak se zde střídají světla a stíny, jak spolu kontrastují, to je prostě paráda. Před ním si tohle nikdo moc nedovolil, po něm je to jeden ze stylů, který se hlavně mladí autoři snaží dost napodobovat. Už jsem asi někde psal, že to vypadá celkem jednoduše, ale ono to takové není. Tady musí mít člověk dar pro úhel, pro kompozici. To prostě každý nemá.

Jenže Frank Miller neukazuje jenom to, jaký má dar pro kresbu, což předvedl ještě mnohokrát a v jiných komiksech, nejenom v "Sin City", on ukazuje i to, jak moc je skvělým vypravěčem. Když sem tak buransky nastínil to, z čeho vlastně vychází děj, je to právě Frank Miller, kdo tomuhle obhroublému východisku dává takové hrany, které jsou sice hodně ostré, ale pro čtenáře neskutečně zajímavé. Textu v komiksu není zase tolik, některé stránky se vyznačují jeho absencí, což vůbec nevadí, protože je to právě obraz, který dokáže skvěle vyprávět. A vypráví tak zajímavě, že tomu namakanému tupci, který asi nebude až tak velké hovado, jak si sám myslí, budete fandit a budete doufat, že pokosí co nejvíc těch šmejdů, co byli nějak zapleteni do vraždy jeho krásky na jednu noc.

Frank získává body právě i za tu známost na jednu noc, protože v jeho světě nejsou hnusné ženy, a pokud, tak toho na sobě také moc nemají a minimálně mají velké přednosti. S chlapy už je to jiné. Jsou zde různé velikosti, různí pokroucenci. Tím Frank celkem snadno vyjadřuje podstatu postav, případně dává jejich fyzické rozměry do kontrastu s jejich postavením. Tohle už je celkem jednoduché a celkem klišovité, na druhou stranu to Frankovi opět snadno vychází, protože jeho dalším darem je to, že dokáže vytvářet nezapomenutelné postavy. Takový Kevin se komiksem vlastně jenom mihne, ale na takovou zrůdu prostě nezapomenete. Podobných je víc, ale s nimi se v "Sin City" třeba ještě setkáte. Prostitutek je dost v knize "Velká tučná zabijačka", která je poslední, jež na Comics Blogu ještě nebyla recenzována. Ale to přijde. Brzy.

"Sin City 1: Drsný sbohem" je prostě knihou, díky níž by si Frank Miller zasloužil místo mezi nejlepšími komiksovými autory, ale on toho za sebou má mnohem víc. Doufám, že se od něj ještě něčeho v češtině dočkáme. No, co si budeme povídat, doufám, že se dočkáme ještě něčeho v angličtině, protože už je to nějaká chvíle, co naposledy něco vydal. Pravda, "Holy Terror" nebyl úspěch, a zaslouženě, ale aspoň bylo vidět, že tvoří. Jeho "Xerxes" ale zatím není v dohledu. Snad se ale poštěstí a snad to bude lepší než snímek "300: Vzestup říše". Jeho knize "Sin City 1: Drsný sbohem" se však dá vytknout jen těžko něco zásadního. Z jednoho obrovského, neotesaného a hnusného chlapa udělal prvotřídní hvězdu a stačilo k tomu jen pár šlapek a hodně mrtvých lidí. Na poměrně malém prostoru tak dokázal zázraky.

2 komentáře:

  1. Díky za další recenzi, píšeš skvěle a jako neznalci mi tvé recenze hodně pomáhají ve výběru toho, co si chci v budoucnu přečíst.. :) Ale musím upozornit na jednu hrubku, snad se za to na mě nenaštveš, ale strašně to bije do očí :D "ale mi se v prvním příběhu nesoustředíme tolik na jednotlivé hříchy, ale hlavně na jednu pomstu"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za upozornění, zlobit se nebudu :-) jsem rád, že mě někdo normálně upozorní, protože sem tam mi nějaká ta chyba uniknout bohužel může :-(

      Vymazat