2013-06-15

#131: Sin City 5: Rodinný hodnoty - 75 %

"Sin City" je komiks, který se nesmazatelně zapsal do historie a naprosto zaslouženě. Frank Miller vytvořil něco, na co se nikdy nezapomene. Článek je převzat ze stránek Necronomicon (Horor Web), kde jsem doposud zveřejňoval své komiksové recenze. Původně recenze vyšla na adrese: http://www.horor-web.cz/clanky/sin-city-rodinny-hodnoty.html (recenze je mírně upravena a rozšířena)

Sin City: Rodinný hodnoty (Sin City: Family Values)
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě a brožované vazbě v roce 2010. Jedná se o druhé české vydání. První vyšlo v roce 2002 u Calibre Publishing. V originále komiks vyšel jako "Sin City: Family Values" v roce 1997. České vydání má 128 stran a prodává se v plné ceně za 149 Kč (brožovaná vazba) a 299 Kč (pevná vazba).


Scénář: Frank Miller
Kresba: Frank Miller

"Sin City: Rodinný hodnoty" pravděpodobně nebudou patřit k těm sbírkám, které si člověk v sérii zapamatuje nejvíc. Není zde tak silný příběh jako v komiksu "Sin City: Ten žlutej parchant", chybí zde i "klaďas" Marv, díky kterému si zamilujete "Sin City: Drsný sbohem". Kdo se vrátil, to je Dwight, který předvedl to nejlepší v komiksové sbírce "Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil". Dwight sám o sobě je skvělá postava, navíc ve spojení s Miho vzniká dokonalá dvojice, kterou stojí za to sledovat, ale jako celku tomu přece jen malinko něco chybí.
S komiksem "Sin City: Rodinný hodnoty" je jeden základní problém. Je to taková jednohubka, která je sice rozprostřena na 128 stran, ale jak je u Franka zvykem, některé strany jsou bez textu, nebo je ho tak málo, že se čtou v podstatě samy a jsem si jistý, že ne všichni čtenáři čtou komiks tak, že věnují přijatelný a odpovídající čas každému políčku, aby si vychutnali nikoli pouze text, který čtou, ale zároveň i kresbu, která jim dokresluje vše ostatní. "Sin City: Rodinný hodnoty" je komiks, který je přečtený skutečně za chvíli, což vzbuzuje dojem, že se vlastně nic moc nestalo.
Druhým faktem je, že ono se opravdu vlastně ani tolik nestane. Je nám předestřeno, že Dwight má vyřešit nějaký problém, postupně je nám odhalováno, co se stalo, abychom v závěru byli uvědomění o tom, co se ve skutečnosti stalo a proč si vlastně Dwight vyšlápl na pár gangsterů ze Sin City. Ten příběh není nijak velký, ale jde hlavně o to, že je to příběh mafiánský, kde Frank příjemně snoubí moderní noir právě s gangsterským filmem klasického ražení "Kmotra". Pravda, z té gangsterky ani noir tu zase není tolik, ale společně je to propojeno do přijatelného slepence, který drží pohromadě a nenudí.
O sérii "Sin City" je možné říct, že si drží celou dobu laťku hodně vysoko. Může za to skvělý styl kreseb, ale i Frankův smysl pro vyprávění příběhů. Ten na chvíli ztratil v mnou zatracovaném komiksu "Holy Terror", ale "Sin City" je prostě ukázkou toho, že příběh i kresba jsou v dokonalém souladu. Jsou zde však některé příběhy, které jdou mírně pod laťku, kterou nastavily výše popsané silné příběhy série. "Sin City: Rodinný hodnoty" je jednou ze sbírek, která je mírně pod úrovní, mírně pod průměrem série, ale skutečně se nejedná o nijak špatný komiks, který by celou sérii srážel do kolen.
Jak jsem již výše psal, jsou to právě Miho a Dwight – dle mého názoru Frankova oblíbená postava –, kteří tenhle příběh drží nad vodou. Některé Dwightovy hlášky jsou skutečně parádní, člověk se zasměje. Navíc to, co dokáže Miho na bruslích, to je skutečně inspirativní. "Sin City: Rodinný hodnoty" vás asi neoslní jako třeba "Sin City: Ten žlutej parchant", ale přesto se jedná o dost dobrý komiks na to, abyste o něj měli projevit zájem a přečíst si ho.

Komiks "Sin City: Rodinné hodnoty" si můžete s výraznou slevou zakoupit na stránkách Comics Centra v brožované verzi anebo ve verzi vázané.

Na stránkách Comics Blog najdete recenze na knihy:
"Sin City 2: Ženská, pro kterou bych vraždil"
"Sin City 4: Ten žlutej parchant"
"Sin City 6: Chlast, děvky a bouchačky"

Žádné komentáře:

Okomentovat