2014-07-25

#705: Jak kreslit komiksové postavičky - 75 %


Jak kreslit komiksové postavičky (Modern Cartooning: Essential Techniques)
Vydalo nakladatelství Computer Press v brožované vazbě v roce 2014. Původně vyšlo jako "Modern Cartooning: Essential Techniques" v roce 2013. České vydání má 160 stran a prodává se v plné ceně za 249 Kč.

Scénář: Christopher Hart
Kresba: Christopher Hart


Sem tam se docela rád dostanu k nějaké knize, která se zabývá komiksem z pohledu teorie jeho tvorby. Měl jsem tu recenze na knihy "Naučte se kreslit: Nemrtví" a "Naučte se kreslit manga postavy", tak teď se podíváme na další základy. Ono to z toho českého názvu není až tak jasné, ale tady nejde o kresbu standardních komiksů. Kresbu, jejíž principy nás chce Christopher Hart naučit, je cartooning. Myslím, že je docela škoda, že to z českého překladu vymizelo, protože tohle je docela důležité. V této kresbě nejde o to, aby se snažila nějak přiblížit realismu lidské postavy, naopak, její deformace využívá k tomu, aby vyjádřila nějakou emoci, nejlépe ve vás vyvolala smích.

Tohle je v podstatě smysl cartoonu, což se velmi často překládá jako kreslený vtip nebo kreslený film. podle toho o jakém médiu mluvíte. Cartoon je také označení pro novinový komiks, což představuje třeba i stripy, u kterých je poměrně snadné si představit zjednodušenou, stylizovanou a na první pohled vtipnou kresbu. Mimochodem to, že by kresba měla být vtipná, legrační, zábavná, k popukání, prostě k smíchu, je skutečnost, kterou vám Christopher Hart vtlouká do hlavy, protože to opakuje v podstatě na každé druhé stránce. Naštěstí se mu daří texty skutečně psát vtipně a poutavě, takže písemný obsah knihy není to co vás nutně odradí.

Neodradí vás ani teoretický obsah vizuální, protože Christopherovi se daří, aby udržel vaši pozornost. Pokud skutečně chcete začít s kreslením stripů nebo prostě komiksů v cartooningu, tohle je rozhodně dobrá kniha, protože Hart postupuje systematicky a učí vás od naprostých začátků. Vychází ze základních tvarů, které je potřeba si osvojit a následně pro vlastní potřeby deformovat, to když už budete trochu zkušenější. Kniha je rozdělena do celkem devíti kapitol, kdy se začíná hlavou a obličejem, postupuje se k polocelku a celku, až se následně dostanete k detailům a celé scéně. Sem tam jsem měl pocit, že Hart vynechal nějakou kapitolu, že by od jednotlivých částí mohl přejít k celku ještě o něco pomaleji, více se zaměřit na údy, ale na druhou stranu, ten základ je skutečně v hlavě a trupu. Tím, jak je cartooning specifický, je potřeba se naučit základy, které zde skutečně prezentovány jsou.

Díky čtivé formě a tomu, že je Christopher Hart schopen čtenáře a žáka zaujmout, je tahle kniha skutečně vhodná pro ty, kteří se nechtějí soustředit na realistickou kresbu, ale chtějí se pusti do vtipů a vtípků, ale klidně i do rozsáhlejších komiksů, které se i tímto stylem dají vyprávět. Petr Kopl je krásným důkazem. Jen to chce nápady. V knize bych si představoval ještě o něco více toho, co je špatně, co by se dělat nemělo, případně více srovnání dobrého se špatným nebo dobrého s ještě lepším. I přesto zde najdete to, co potřebujete. Rady, které vám mohou pomoct v tom, jak se sami zdokonalovat. Navíc je autor skutečně názorný a většinou rozkresluje do většího množství kroků.

Knihu zakoupíte na stránkách Albatros Media.

Žádné komentáře:

Okomentovat