2014-07-14

#691: Věčná válka - 85 %

Věčná válka (La Guerre éternelle)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě a v pevné vazbě v roce 2011. Původně vycházelo na pokračování v roce 1988 jako trilogie v nakladatelství Dupuis. České vydání má 168 stran a prodává se v plné ceně za 489 Kč (brožovaná) a 689 Kč (vázaná).
Knihu můžete zakoupit v knihkupectví Minotaur (brožovaná).
Knihu můžete zakoupit v knihkupectví Minotaur (vázaná).

Scénář: Joe Haldeman
Kresba: Marvano

"Věčná válka" je překvapivě příběhem, který napsal Američan. Překvapivě především proto, že komiks je na první pohled evropský. Není to dáno jen kresbou, kterou má na svědomí Mark van Oppen alias Marvano, rodilý Belgičan. "Věčná válka" byl původně román, který napsal Joe Haldeman, Američan, který byl jako mnoho jiných donucen bojovat ve válce ve Vietnamu. Odnesl si odsud příšerné zážitky, ale na rozdíl od jiných přežil. A na rozdíl od jiných byl odmala fandou sci-fi žánru. Když se pak z Vietnamu vrátil, potřeboval se vypsat. Kromě toho, že vytvořil román "War Year", který byl nefantastickým příběhem, v roce 1974 své zkušenosti přetavil právě do podoby románu "Věčná válka".

V roce 1988 pak Mark van Oppen ve spolupráci s autorem vydal první část do komiksu převedeného románu "Věčná válka". V Evropě se komiksu dařilo a nakonec se dostal i za velkou louži. Mnozí řeknou, že komiks je dokonce lepší než román, který si vysloužil cenu Hugo i Nebula, což se hned tak každému také nepovede. Ocenění jsou pochopitelná, protože Joe Haldeman využil své zkušenosti v příběhu, který prezentuje absurditu války nikoli přímo v nadsázce, ale s pohledem, který ukazuje, jak je válka nesmyslná. Proč je válka vlastně věčná? To si musíte přečíst, protože prozradit pointu je vždycky hřích.

"Věčná válka" je rozdělena na tři části, které se jmenují "Vojín Mandella", "Poručík Mandella" a "Major Mandella". Děj se odehrává v rozmezí let 2010-3177. Hlavní postavou je po celou dobu skutečně Mandella, člen vojska Země, které musí bojovat proti vesmírné hrozbě, rase Tauřanů. Nikdo je ještě pořádně neviděl, ale pro Zemi představují nebezpečí. Na základně na Charonu jsou vojáci trénováni k boji, podmínky jsou neodpovídající stejně, jako byly neodpovídající při výcviku na Vietnam. Mnoho jich nepřežije, někteří končí už během výcviku. První bitva teprve přichází. Nekončí nijak slavně, spíš naopak.

Vojín Mandella však přežívá a díky tomu, že cestuje vesmírem pomocí průskoků kolapsarem, sám nestárne, i když na Zemi ve skutečnosti uběhlo několik let nebo rovnou století. Z toho důvodu se děj odehrává během více jak tisíce let a přitom hlavní postavou může být jeden muž. V knize druhé, "Poručík Mandella", po zmršené bitvě a po dalším nepříliš slavném konfliktu s Tauřany, se zbytky čety vracejí na Zemi, kde by si měli užít zasloužený odpočinek. Jenže uběhlo celkem dost let, i když ne zase tak moc, jen šestadvacet, a společnost se změnila doslova k nepoznání. Vše ovládá OSN, která rozhodně není mírotvornou organizací, ale snaží se válku podporovat, a proto na Zemi vládne nevědomost. Mandella se se svou přítelkyní na Zemi setkávají s prostředím, které jim nevyhovuje, nemohou zde již žít. A tak se vracejí do bitevní vřavy. Hned přicházejí o nějaké končetiny, ale to nevadí, protože čas se nám zase trochu posunul dál a už není problém, aby ztracené končetiny dorostly. Jenže pak přijde zdrcující rozkaz. Mandella je poslán na jinou misi než jeho milovaná Marygay, v níž našel jedinou osobu, s kterou je schopen ještě normálně žít. Znamená to jediné. Až se znovu setkají, pokud se kdy setkají, věkově budou každý naprosto někde jinde. Jejich vztah tím pádem končí.
Joe Haldeman

Na čtenáře však čeká ještě třetí kniha, "Major Mandella", která je vyvrcholením celého příběhu. Dostáváme se o tisíc let dál od počátku příběhu, ale nejděsivější na tom, je, že válka se vlastně nikam neposunula. Pořád se řeší to samé, pořád jsou stejné problémy a vojáci jsou stejně nepřipravení. Joe Haldeman nestvořil příběh, který by ohromil dokonalou pointou, i když ta rozhodně není špatná, ale především stvořil román, který s sebou nese těžkou kritiku války a její nesmyslnosti. Nejde ale jen o válku, jde i o společnost, která něco podobně šíleného a nesmyslného dovolí.
Marvano

Marvano opatřil komiks kresbou, která dokonale románu sedí, vy prožíváte Mandellův příběh ve skvělém prostředí, kde vše dokonale pasuje na sebe. Drsné scény jsou drsné, přesně je zde zobrazeno všechno, od normálního oblečení, až po nejfantasknější Haldemanovy představy. Je to solidní sci-fi s velkým množstvím nápadů, takové, které lze bez problémů zařadit mezi klasiky. Nepřiživuje se na jiných dílech, ale staví si svébytný svět, který dokonale funguje až do konce.

Žádné komentáře:

Okomentovat