2014-07-11

#689: Superman: Co se stalo s Mužem zítřka? - 70 %

Superman: Co se stalo s Mužem zítřka? (Superman: Whatever Happened to the Man of Tomorrow?)
Vydalo nakladatelství BB/art ve spolupráci s nakladatelstvím Crew v pevné vazbě v roce 2011. Původně vyšlo u DC Comics jako:

  • "Whatever Happened to the Man of Tomorrow?" v "Superman 423" a "Action Comics 583"
  • "For the Man Who Has Everything" v "Superman Annual 11"
  • "DC Comics Presents 85"

Souborné vydání vyšlo u DC Comics v roce 2009. České vydání má 128 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Alan Moore
Kresba: Curt Swan a Dave Gibbons

"Co se stalo s Mužem zítřka?" To je zásadní otázka, na kterou se snadno nehledá odpověď. Kdo by si vzal na paškál největšího a nejstaršího ze superhrdinů? Superman je milovanou postavou, ale když řeknu, že si jeho konec vzal do svých rukou Alan Moore, budete tušit něco velkého. Nebo minimálně dobrého. Velké to úplně není, protože příběh "Co se stalo s Mužem zítřka?" byl vydán jen ve dvou sešitech. Pro knižní podobu byl tak spojen s dalšími dvěma příběhy, aby kniha trochu nabyla na objemu.

Alan Moore se ve druhé polovině 80. let stával hvězdou nakladatelství DC Comics a to mu ve stejné době, kdy začali vycházet jeho "Watchmen - Strážci", svěřilo i svůj poklad. Přimělo ho k vytvoření posledního příběhu se Supermanem. Právě zde nastává problém pro českého čtenáře. Kolik lidí u nás ví, kdo je to Bizarro, Toymaker nebo Prankster? A že to jsou důležité postavy Supermanova světa. Ještě víme, kdo to je Lex Luthor. Co se stalo se Supergirl, a jak to, že v budoucnosti ještě žije? Jak je vlastně možné, že jsou zde lidé z budoucnosti a kdy se s nimi Superman setkal poprvé? Opět nám chybí, a to velmi zásadně, pozadí. Neznáme dostatečně historii Supermana. Proto je těžké se ztotožnit s hrdiny. Pravda, to pozadí se ale už trochu zlepšuje i na českém trhu.

Příběh "Co se stalo s Mužem zítřka?" zabírá necelou polovinu knihy, která u nás vyšla a je skvělým rozloučením s Mužem z oceli. Jenže pokud neznáme postavy, pokud jsme si k nim již delší dobu neutvářeli vztah, komiks nám tolik neřekne. Neosloví nás. Tohle je pro fanoušky, pro znalce, pro muže a ženy, kteří jako děti četli Supermanovy příběhy a teď mají zjistit, že i jeho dějová linka někdy končí. V takovou chvíli na vás dopadne přesně ta nostalgie, kterou slibuje nádherná obálka českého vydání (samozřejmě je z původního amerického vydání). Pochopíte, o co v příběhu "Co se stalo s Mužem zítřka?" jde, ale neznalec si ho prostě tolik neužije.

Příběh vyšel v komiksových sešitech "Superman 423" a "Action Comics 583" (tady došlo v obsahu knihy k záměně čísel). Jednosešitovka, která následuje, je nazvána "Hranice džungle" a vyšla v "DC Presents č. 85". Superman je zde konfrontován s mimozemským organismem, který ho pomalu zabíjí. Je to organismus, který znal již z Kryptonu. Komiks je dalším pohledem na to, jak se Superman mění, jak i on je zranitelný, jak blízko smrti se může dostat. V tomto komiksu se setkává s dalším hrdinou, kterého Alan Moore přivedl na výsluní. Je jím Bažináč.
Jedna z původních obálek upravená pro souborné vydání

Poslední část knihy tvoří komiks, který vyšel jako "Superman Annual 11" a nese název "Pro muže, který má všechno". Superman má narozeniny. Jaký dárek byste mu dali vy? Batman, Robin a Wonder Woman míří do Pevnosti osamění, aby Supermana obdarovali, ale zjišťují, že ten je ovládán tajemnou rostlinou, která v jeho mysli přetváří skutečnost. Dostane se ze spárů snového světa, který je mnohem krásnější než ten opravdový? Alan Moore vytvořil tři příběhy, které se dívají na Supermana jako na člověka s pochybami, který má slabiny a který trpí. Alanovi se opět podařila dekonstrukce stávajícího světa, ale nikoli takovým způsobem, aby byly změny nenávratné. "Co se stalo s Mužem zítřka?" je jen jedním příběhem, který může být snadno přeskočen. Superman zemřel, ať žije Superman. Nakladatelství DC Comics by samozřejmě svou dojnou krávu jen tak zemřít nenechalo. Alan Moore ale naznačil, že konec by mohl být krásně nostalgický.

Komiks "Superman: Co se stalo s Mužem zítřka?" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou.

Žádné komentáře:

Okomentovat