2014-07-08

#684: Kája Saudek v Českých Budějovicích

Co si budu namlouvat, je to trochu s křížkem po funuse, protože tahle výstava už bude v Českých Budějovicích jen do 13. července 2014, ale lépe pozdě než vůbec. Co je to tedy za výstavu? Jak titulek článku napovídá, jedná se o výstavu, která je zaměřena na dílo Káji Saudka. Zaměřeno je skutečně na dílo, protože o životě si můžete přečíst jen nějaké základní informace v lobby galerie, ač pravda na pokladně je možné koupit i nějaké ty knihy o Saudkovi, ale i o českém komiksu. Výstava své místo našla ve Wortnerově domě v Českých Budějovicích. Tento výstavní dům je pod správou Alšovy jihočeské galerie.





Výstava, která je pořádána v centru Českých Budějovic v poměrně zajímavých prostorách, se koná od 29. května a jejím posledním dnem je zmiňovaný 13. červenec 2014.  Výstava se koná krátce po retrospektivě nazvané "Hommage á Kája Saudek", která proběhla za velkého zájmu veřejnosti v olomouckém Muzeu umění. Českobudějovická expozice se snaží přispět k popularizaci autorova díla a chce přivést mnohé další fanoušky, nejen Káji Saudka, ale komiksu vůbec. Více informací o výstavě najdete na adrese http://www.ajg.cz/vystavy/pripravujeme/kaja-saudek/




Vstupné na výstavu je příjemné, ve dvou jsme platili 100 Kč, předpokládám tedy vstupné 50 Kč na osobu. Expozice je rozvržena do celkem tří hlavních místností, kde je zpřístupněno Saudkovo dílo, ale na lístek získáte možnost vstoupit i do tzv. Arény Alšovky, kde se v současné době "utkává" se svými kresbami Karel Jerie. Jsou to velkoformátové kresby a takhle zblízka skutečně stojí za to. Navíc v kombinaci s Kájou Saudkem je Karel Jerie poměrně vítaným souputníkem, protože jeho kresba přece jen ze Saudka něco má.





Výstava sice pomalu končí, ale pokud budete mít čas, určitě si na ni zajděte. Najdete zde retrospektivu Kájových děl z let 1966 až 2003, jsou zde jeho komiksy, ale i grafické práce, stejně jako filmové plakáty, které jsou v jeho provedení prostě výborné. Najdete zde i sekci, která je přístupná pouze od 18 let výše. Navíc cena výstavy je skutečně více než příjemná. Jsem rád, že se podobné výstavy dostávají i mimo hlavní komiksová centra, kterými jsou pořád Praha a Brno.







Žádné komentáře:

Okomentovat