2014-07-08

#683: Doba ledová: Ledová dobrodružství 1 - 80 %

Doba ledová: Ledová dobrodružství
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě v roce 2012. Původně vyšlo jako "Ice Age" v roce 2012. České vydání má 48 stran a prodává se v plné ceně za 249.

Scénář: Caleb Monroe
Kresba: Shelli Paroline

Přiznám se, že když jsem se dověděl o tom, že Comics Centrum si vytváří novou "divizi", která se zaměřuje na dětský komiks a je označována jako Comics Centrum Junior, byl jsem překvapen. Co asi budou pod touhle značkou vydávat? Odpověď byla samozřejmě naprosto jednoduchá. Budou vydávat komiksy. Co jiného by také mělo vydávat Comics Centrum, ať už se jedná o jakoukoli jeho značku, že? První komiks, který byl jako Comics Centrum Junior vydán, byla "Doba ledová: Ledová dobrodružství 1". jak se ukázalo, na delší dobu tohle bude jediný komiks, který u nakladatelství vyjde.

"Doba ledová" v komiksu? Musím říct, že i tohle mě trochu překvapilo. O komiksu jsem vlastně ani neslyšel, i když na něm není nic divného. Americké filmy jsou často doplňovány komiksem. Ale že by byl komiks podle filmů "Doba ledová" tak zajímavý? Na tohle je jediná odpověď: Člověk nesmí mít předsudky. Tenhle komiks mě začal zajímat a já jsem rád, že jsem se k němu dostal. Kniha není příliš rozsáhlá, obsahuje dva příběhy. První se jmenuje "Lavina" a druhý "Ten nejoblíbenější". Kniha má trochu netradiční formát, ale je zachován ten, v kterém komiks vyšel ve Spojených státech. Pro dětskou knihu je tento formát mnohem přijatelnější, než pro komiks klasický. Evokuje tak knihu pro děti, což je také záměr vydavatelství. Kniha je celobarevná a co nejvíce potěší fandy filmové série, je zachování základní podoba postav, kdy se můžete pohodlně vrátit k oblíbeným hrdinům, které máte rádi.

Příběh "Lavina" vypráví... Tak o čem asi? Samozřejmě, že o lavině. Manny, Diego a Sid musejí utíkat před valící se lavinou. Kdo ji způsobil? Samozřejmě, že to mohl udělat jen jeden jediný tvor. Ano, samozřejmě. Stejně jako ve všech filmech, i v komiksu nás celou dobu provází veverka, která nechce nic jiného, než jeden jediný žalud, který jí pořád úspěšně uniká. Kromě barev a tvarů postav jsou skvěle zachovány i jejich osobnosti, takže můžete počítat s tím, že Sid je pořád stejný ňouma, Manny je bručoun a Diego nebezpečný tichošlápek, kterému není humor cizí. "Doba ledová" ale nejsou pouze Sid, Manny a Diego, ale i další postavy, s nimiž jsme se setkali v pokračováních prvního animáku. Manny má dceru Broskvičku a jsou zde i vačičáci. Právě oni jsou spolu se Sidem a Diegem hlavními hrdiny příběhu "Ten nejoblíbenější". Manny a Ellie si hodlají udělat společný večer a ostatní zůstávají sami. Možná by šlo všechno skoro bez problémů, kdyby se ale do děje nezapletla veverka. Její přítomnost je vždycky nebezpečná.

Komiksu "Doba ledová: Ledová dobrodružství 1" rozhodně nechybí vtip a zajímavé, i když krátké příběhy. Myslím si, že mají potenciál zaujmout nejen děti, ale i jejich rodiče. Musím říct, že jsem byl komiksem velmi mile překvapen a rád jsem se k hrdinům v této podobě vrátil. Skutečně, jako kdyby se jednalo o epizodky z filmů. Jestli máte filmovou sérii rádi a s koupí komiksu váháte, nechal bych nejistoty. Pamatujte, že s těmihle příběhy se ve filmu nesetkáte, navíc si na nich dali jejich tvůrci i čeští překladatelé a vydavatelé záležet. Skvěle zacíleno na mladé čtenáře, kteří se tak komiksově a knižně vychovávají již od útlého věku.

Komiks "Doba ledová: Ledová dobrodružství 1" si můžete se slevou zakoupit na stránkách Comics Centra.

Žádné komentáře:

Okomentovat