2014-07-03

#677: Batman: Temné vítězství I - 65 %

Batman: Temné vítězství I (Batman: Dark Victory 1)
Vydalo nakladatelství BB/art ve spolupráci s nakladatelstvím Crew v pevné vazbě v roce 2011. Původně vyšlo jako čísla 1 až 7 minisérie "Batman: Dark Victory" u DC Comics. České vydání má 192 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.

Scénář: Jeph Loeb
Kresba: Tim Sale

"Batman: Dlouhý Halloween I" a "Batman: Dlouhý Halloween II" byly úspěšnými knihami, které navíc rozšířily Batmanův svět o dalšího unikátního padoucha. A kdo tím padouchem vlastně je? Známe jeho jméno, je to Sváteční vrah, ale víme, kdo ve skutečnosti vraždil? Loeb scénáristicky chytře neřekl doslova, kdo zabíjel kterou z obětí a zda jsou vrazi skutečně dva anebo pouze jeden. Případ zůstal neuzavřen, stejně jako se nedokončil příběh Harveyho Denta, který se změnil na personu, jež si říká Two-Face.

V tu chvíli přichází příběh "Batman: Temné vítězství I" a jeho pokračování "Batman: Temné vítězství II". Jak je patrné, příběh u nás vyšel opět ve dvou knihách, což je dáno jak rozsahem, tak i obchodními snahami nakladatelství, které chce při koupi jedné knihy čtenáře trochu šetřit, ale při koupi obou na tom zase vydělává. Já jsem se na pokračování příběhu docela těšil a byl jsem hodně zvědavý, s čím Loeb ještě dokáže přijít a jak se Sváteční vrah znovu předvede.

Úvodník z ruky Tima Sala mě trochu zklamal. Dověděl jsem se totiž, že na nás v příběhu bude čekat Robin. Robin je postava, která se k Batmanovi jednoduše nehodí. Přijde mi, že byl vytvořen jenom proto, že se tvůrci (Bob Kane a Bill Finger) chtěli zalíbit gay komunitě. Jenže je pravda, že samotný Batman se postupem času hodně vyvinul. Nejprve se jednalo o kostýmovaného hrdinu, aby následně přišla role skutečného detektiva, která se v posledních letech mění v temnou postavu, balancující na hraně zákona, sem tam i za ní. Právě tahle role se mi zamlouvá nejvíce a do této role temného zastánce zákona Robin nepasuje. Je prostě moc barevný, narušuje děj.

Čekalo mě však další překvapení. Po celou dobu čtení knihy "Batman: Temné vítězství I" jsem na Robina nenarazil. Je tedy jasné, že si ho autorská dvojice nechávala až pro knihu "Batman: Temné vítězství II", o které si více povíme v další recenzi. "Batman: Temné vítězství I" je tedy klasický Loeb a Sale a s nimi temný Batman. A právě v tomto bodě nastává jeden zásadní problém. "Batman: Temné vítězství I" je až příliš podobný knize "Batman: Dlouhý Halloween I".

Hlavním záporákem je pořád Sváteční vrah, i když vlastně nevíme, kdo to je. Vraždy probíhají stále o svátcích, akorát se nám trochu rozrostl ansámbl postav. Více se zaměřujeme na Harveyho Denta, respektive na jeho alter ego Two-Face. Ostatní mají méně prostoru, ale vrací se nám i Alberto Falcone. Nechybí tedy ani gangsteři. Stejně jako Batman nevíme, kdo je vrahem, a tak máme pocit, že se jedná jen o další variaci na stávající téma. Tady je také problém rozdělení příběhu do dvou knih. První kniha nepřinese vůbec nic, pouze novou hádanku, nového vraha s novým stylem. Možná je to starý Sváteční vrah, možná není. Nevíme. Na rozhřešení si budeme muset počkat do další knihy. Tim Sale svou kresbou nezklame, ale dle mého je Loeb scenáristicky až příliš totožný se sebou samým v předchozí knize. To je trochu škoda a ukazuje se nemilý trend, který však mainstreamový komiks provází snad celou dobu – snaha z dobrého vytřískat víc tím, že to budeme neustále opakovat. No dobře, tohle není problém jenom komiksu, ale rozhodně to zde platí. Je to škoda, ale přesto je "Batman: Temné vítězství I" nadprůměrným produktem batmanovského světa. Ne o tolik nadprůměrný, ale přece jen trochu ano.

Komiks "Batman: Temné vítězství I" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou.

Žádné komentáře:

Okomentovat