2014-06-27

#669: Batman: Dlouhý Halloween II - 90 %

Batman: Dlouhý Halloween II (Batman: The Long Halloween 2)
Vydalo nakladatelství BB/art ve spolupráci s nakladatelstvím Crew v pevné vazbě v roce 2009. Původně vyšlo jako čísla 7 až 13 minisérie "Batman: Dlouhý Halloween" u DC Comics. České vydání má 200 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.

Scénář: Jeph Loeb
Kresba: Tim Sale

V knize "Batman: Dlouhý Halloween I" nás nechali Jeph Loeb a Tim Sale tápat. Kdo je Sváteční vrah? Bude ještě vraždit? A kdy jeho běsnění skončí? Kdo bude poslední obětí? Batman toho moc neví a my, čtenáři, nevíme o moc víc. Zůstává nám toho hodně skryto, a tak se musíme spokojit s tím, že sledujeme další a další úmrtí lidí, kteří si to ne vždy úplně zaslouží. Ale kdo si zaslouží smrt z rukou někoho jiného? V tomhle případě se nejedná o euthanasii.

Jeph Loeb má pro komiks poměrně dobrý vzorec. Není zas tak objevný, i když je nutné si uvědomit, že má k ruce obrovský svět, který už má svébytnou mytologii a on z ní musí vycházet, protože jinak by si moc neškrtnul. Postavy by měly jednat, jak se od nich očekává, a to rozhodně není něco jednoduchého, zasadit příběh do dlouho fungujícího prostředí. Jeph Loeb však své zkušenosti již nasbíral.

Sledujeme Catwoman, která je velmi nevypočitatelná, Jokera, který je morbidně vtipný, Riddlera, který je vlastně pořádný srábek, ale přitom má hlavu génia, Alfreda, který stojí za každou cenu za svým pánem, policistu Jima Gordona, který je jediným správným policajtem v Gothamu a za pravdou bude bojovat za každou cenu, a také Harveyho Denta, který je tak trochu rozpolcená osobnost. Denta nezmiňuji náhodou, ale z jednoho hodně dobrého důvodu. "Batman: Dlouhý Halloween II" je knihou, kde se dozvíme jednu z verzí toho, jak se z Harveyho stal Two-Face. Pokud byste se dívali na film "Temný rytíř", tak tam najdete verzi jinou. Ono obecně jich je více, protože svět komiksu je v tomhle směru jednoduše velmi přizpůsobivý.


"Batman: Dlouhý Halloween II" však překvapivě není příběh o Harvey Dentovi, jeho linie zde hraje pouze vedlejší motiv. Není zde dořešeno, co se s Harveym stalo. To budeme muset nechat na jiný komiks. Jeph Loeb však nehodlá čtenáře ochudit. Zaměřuje se totiž na Svátečního vraha a jeho odhalení. K tomu skutečně dojde a jak jsem řekl, Jeph Loeb má jasně danou strukturu a atmosféru dotahuje k dokonalosti tím, že odhalení je v úplném závěru. Je to pointa silná, myslím si, že nečekaná, a navíc dvojitá. Rozhodně vás neošidí nějakým jednoduchým rozhřešením, o které by se postaral jiný autor. Jeph Loeb přesně věděl, co dělá, a i když rozehrál divadlo mnoha postav, některé jsou zde hlavně proto, aby odvedli Batmanovu pozornost od skutečného vraha.

Myslím si, že knihy "Batman: Dlouhý Halloween I" a "Batman: Dlouhý Halloween II" patří mezi to nejlepší, co u nás v batmanovské sérii vyšlo, a mohou se směle zařadit za takové komiksy, jako jsou "Návrat Temného rytíře" a "Batman: Rok jedna". Sám Loeb přiznává, že se vlastně ke komiksu dostal tak, že chtěl navázat na Franka Millera. Jeph Loeb navíc pro tyto dvě knihy našel skvělého týmového hráče a jeho spolupráce s dlouholetým přítelem Timem Salem dle mého klape lépe, než spolupráce Jepha s Jimem Leem na knihách "Batman: Ticho I" a "Batman: Ticho II".

Komiks "Batman: Dlouhý Halloween I" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihu "Batman: Dlouhý Halloween I".

Žádné komentáře:

Okomentovat