2014-07-01

#674: Punisher MAX: Od kolébky do hrobu - 85 %

Punisher MAX: Od kolébky do hrobu
Vydalo nakladatelství BB/art ve spolupráci s Crew v brožované vazbě v roce 2009. Původně vyšlo u Marvelu jako:
  • Born 1-4
  • Tyger
  • Cell
  • End

Souborně vyšlo jako "The Punisher: Born" v USA v roce 2004 a kniha "Punisher MAX: From First to Last" v roce 2008. České vydání má 144 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.
Komiks zakoupíte také v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Garth Ennis
Kresba: Darick Robertson, John Severin, Lewis Larosa a Richard Corben

Čtyři různé příběhy a čtyři různí kreslíři, kteří se o ně postarali. Jenže tyhle příběhy mají více společného než rozdílného. V první řadě je společným prvkem postava v hlavní roli - tou je Frank Castle alias Punisher. Anebo Punisher alias Frank Castle? Druhým společným prvkem je scénárista, kterým je ve všech čtyřech případech Garth Ennis, muž, který je velmi oblíbený nejen v České republice. Pokud se nepletu, je to nejvydávanější autor amerických komiksů, které u nás vycházejí. No a pak je zde ještě jeden společný prvek - tím je skutečnost, že všechny čtyři komiksy, které se v knize objevují, jsou jednoduše hodně dobré.

Název "Od kolébky do hrobu" je více jak výstižný, protože jasně definuje to, že příběhy, které zde budou, se budou týkat etap Punisherova života od jeho zrození až po jeho smrt. Ne nadarmo se první příběh jmenuje právě "Zrození" a je tím nejlepším hned na začátek. Garth Ennis je vysazený na válku ve Vietnamu, kterou sám nemohl zažít, i když o jejím konci mohl slyšet v televizi, protože už mu bylo pět let - narodil se v roce 1970. Z filmů ji má ale nejspíš hodně nakoukanou, má hodně načteno, protože se jinak nedá vysvětlit, že ji dokáže popsat tak neskutečně autentickým a silným způsobem. Byla to hnusná válka, která dovedla zrodit hnusné lidi, a tak není divu, že se zde narodil právě Punisher.

I když je příběh "Zrození" v podstatě o tom, jak Punisher vznikl, jak se zrodil, příběh "Tygr" jde ještě dál. Garth Ennis těmito komiksy jasně stanovuje to, jak by měl Punisher vypadat a jaký by měl být jeho základ. Síla je i v tom, že jsou příběhy pojaty mnohem vážněji a skoro bez vtipu, jako tomu bylo v předchozích knihách, na kterých Ennis pracoval s Dillonem. Punisher tak získává svou definitivní podobu, v které bude asi nejvíce milovaný. Není to jen obyčejný muž, co střílí, ale je to šílenec, který zabíjí proto, že mu to dělá dobře. Anebo prostě proto, že nic jiného dělat ani nechce nebo nemůže. Proč hledat příčiny? Proč ho prostě nenechat jen střílet?

"Cela" je přesně to místo, kde vzteklý pes může napáchat hodně škody. Možná to malinko připomene Johna Constantina v knize "Těžké časy", ale toho už měl na starosti Azzarello. Ennis Punishera pustil do vězení a bylo jasné, že tady napáchá pořádnou škodu. Čím víc příběh graduje, tím je patrnější, jak moc šílená postava Punisher vlastně je. A právě to je na něm to krásné. On je šílenec, al šílenec, který má jednoduché pravidlo, šílenec, který je ochotný za nás bojovat způsobem, jakým to nikdo jiný nedokáže. Udělá pro to cokoli, klidně i vymyslí plány, které jsou postavené na hlavu, ale fungují. Je jako smrt, která prochází pouze určitou částí světa, tou částí, která je opravdu hnusná.

A nakonec... "Konec". Poslední příběh Punishera, který se odehrává v budoucnosti. Je to vlastně postapokalyptické sci-fi a skutečně příběh, kterým by život tohoto samozvaného kata mohl skončit, protože je přesně v tom duchu, v jakém mu ho Garth Ennis nalajnoval a jaký minimálně v této knize - ale i v dalších - prezentoval. O tom si ještě ale povíme v budoucnu, protože těch knih s Punisherem už u nás vyšlo docela dost. Pokud chcete s tímhle hodně netradičním členem marvelovského universa začínat a neznáte ho, je tohle kniha, kterou mohu jen doporučit, protože o postavě - a mluvím o její dospělé podobě - se dozvíte přesně to, co potřebujete. A navíc je to v parádní kvalitě, kterou si Punisher zaslouží. Ennis se překonává a dokonce i Richard Corben mě bavil, i když ho jinak moc nemusím.

Komiks "Punisher MAX: Od kolébky do hrobu" koupíte se slevou na stránkách BB/art.

Žádné komentáře:

Okomentovat