2013-05-07

#47: John Constantine, Hellblazer: Těžké časy - 70 %

"Hellblazer" je legenda, a to legenda naprosto oprávněná. V podání Briana Azzarella mi sedí více než v případě Ennise, který u nás vyšel jako "John Constantine, Hellblazer: Syn člověka". Článek je převzat ze stránek Necronomicon (Horor Web), kde jsem doposud zveřejňoval své komiksové recenze. Původně recenze vyšla na adrese: http://www.horor-web.cz/clanky/hellblazer-tezke-casy.html (recenze je mírně upravena a rozšířena)


John Constantine, Hellblazer: Těžké časy (John Constantine, Hellblazer: Hard Time)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2006. Původně vyšlo jako čísla 146 až 150 série "Hellblazer" v nakladatelství Vertigo (dospělejší odnož DC Comics). Souborně v originále komiks vyšel jako "Hellblazer: Hard Time" v roce 2000 u Vertiga. České vydání se prodává v plné ceně za 349 Kč.

Scénář: Brian Azzarello
Kresba: Richard Corben

Paranormální detektiv John Constantine je zpátky na scéně, i když je pravdou, že on je na scéně neustále, jen u nás se moc nevydával. "Hellblazer: Těžké časy" vyšel už v roce 2006, rok potom, co u nás vyšla první komiksová kniha s Johnem – "Hellblazer: Syn člověka". O knihu "Hellblazer: Těžké časy" se postaral scenáristicky můj oblíbenec Brian Azzarello, který dokázal zázraky s téměř každou sérií, do které vstoupil, a nejinak je tomu i v současnosti, kdy píše novou verzi "Wonder Woman" v rámci gigantického restartu společnosti DC Comics, nazvaného "The New 52". Jako kreslíř se k Brianovi přidal Richard Corben, kterého můžeme znát z povídky "Makoma", jež je součástí sbírky "Hellboy: Pražský upír a další povídky".
Ukázka z českého vydání komiksu Hellblazer: Těžké časy.
John Constantine se dostal do skutečných potíží. Shledáváme se s ním ve chvíli, kdy nastupuje do vězení za čin, který nám není znám, ale je nám odtajněno, že za to dostal pětatřicet let. Nic pěkného to být nemohlo. Ve vězení má zažít těžké časy, jak nám název knihy naznačuje, ale ve skutečnosti se jedná o těžké časy pro všechny ostatní. I když i John si svoje užije.
Ukázka z českého vydání komiksu Hellblazer: Těžké časy.
Vězení je svinské prostředí, co si budeme povídat, a není nijak těžké v něm přijít o život. Brian Azzarello tohle ví, a dokázal to i svým nejlepším a jen těžko překonatelným epickým kriminálním thrillerem "100 nábojů". Kriminálníci mu prostě jdou a dokazuje to každou postavou, kterou ve vězení potkáváme. Všichni trestanci – no dobře, všichni úplně ne – jsou hajzlové, kterým je všechno ukradené, kromě jich samotných. Každý chce vězení nějak přežít, někteří si chtěj užít a ti, co jsou na vrcholu hierarchie, si užívají pořádně. Dosáhli něčeho, co se jim venku nepodařilo – mají moc a mohou ovládat. Jejich moc je v base poměrně rozsáhlá.
Brian Azzarello vytvořil prostředí dokonale a pokračuje v "Hellblazerovi" takovém, v jakého jej proměnil Garth Ennis. John je drsňák, který se nebojí činů, jež jsou za hranicí dobrého vkusu, i když nikdy nezajde tak daleko, aby ublížil těm, kteří si to nezaslouží – alespoň ne úmyslně. Každý svůj čin ve vězení doprovází tím, že z toho má vlastní prospěch, i když i on dostává ochutnat hořkosti života. Prohlídka tělních dutin není nic úžasného, a to ani nemluvím o tom, že je zavřen na samotku, kde si musí odpykat trest za zabití bachaře. Ale vězení není fér. Přesvědčují se o tom všichni, kteří se postavili Constantinovi na odpor. Poslední pátý sešit této knihy nám prezentuje dokonalá jatka.
Originální stránka z komiksu "John Constantine, Hellblazer: Těžké časy"
Brian Azzarello mě nezklamal, ale musím říct, že se mi úplně nezamlouvala kresba Briana Corbena. V "Hellboyovi" mi vůbec nevadil, ale tady... Richard má styl, který je mírně podobný Robertu Crumbovi, což není úplně na škodu, jen některé obličeje jsou spíše karikaturami, které se mi k tomuhle komiksu úplně nehodí. Hlavně v případě Constantina mi přijde, že kreslíř docela ulítával. ale tohle je spíš můj problém, že jsem Corbenovi nepřišel na chuť.
Originální obálka komiksu "Hellblazer 149"
Na první knize, která u nás byla vydána - "Hellblazer: Syn člověka" - mě zklamal scénář. V tomto případě je to kresba, která mi prostě úplně nesedí. Brian Azzarello má v "Hellblazerovi" poměrně hluboké myšlenky, a i když není příběh nijak objevný, prostě mi sedl. Jen ta kresba to úplně nedoplnila, snad až na tu pátou kapitolu, která prostě stojí za to po všech stránkách. Překlad je klasicky výtečný a není mu co vytknout. Člověk si uvědomí, jak je čeština krásný jazyk a kolik sprostých slov vlastně má.

Komiks "John Constantine, Hellblazer: Těžké časy" si můžete zakoupit na stránkách knihkupectví Seqoy.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihu "John Constantine, Hellblazer: Syn člověka".

Žádné komentáře:

Okomentovat