2014-07-01

#673: Batman: Arkham - Pochmurný dům v pochmurném světě - 90 %

Batman: Arkham - Pochmurný dům v pochmurném světě (Arkham Asylum)
Vydalo nakladatelství Crew v pevné vazbě v roce 2007. Původně vyšlo jako "Arkham Asylum" u DC Comics v roce 1989. České vydání má 128 stran a prodává se v plné ceně za 469 Kč.
Komiks koupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Grant Morrison
Kresba: Dave McKean

Když u nás vyjde něco, co smrdí Batmanem, neváhám a okamžitě si to koupím. O komiksu "Batman: Arkham - Pochmurný dům v pochmurném světě" jsem toho moc nevěděl. Nejvíce mě lákala kresba Dava McKeana. Přece jen už jsem ho znal a nedokázal jsem si představit, jak by od něj mohl vypadat celý komiks, nikoli pouze obálky "Sandmana" (připomínám, že tohle je starší recenze, kdy jsem McKeanovu tvorbu ještě skutečně tolik neznal). Musím říct, že když jsem komiks otevřel, byl jsem hodně překvapený. Hned mi to nesedlo. Ale když se do toho čtenář začte, když se nechá pohltit šílenou atmosférou, je to jeden z nejlepších komiksů o Batmanovi, jaký se vám dostane do rukou.

Předchozí větu bych asi trochu poupravil. Je to kresebně a atmosféricky nejlepší komiks, jaký se vám o Batmanovi dostane do rukou. To, co Dave McKean dokáže, to je neskutečné. Každá stránka, každý panel jsou umělecká díla, která doslova hýří fantazií. Docela by mě zajímalo, jak dlouho mu asi tvorba trvá, protože tohle jsou rozhodně věci, které nevytvoří za chvilku. Jeho panely nejsou obyčejnou kresbou, ale mozaikou různých prvků, které dohromady vytvářejí přesně tu potřebnou atmosféru. Dave McKean dokázal na čtenáře přenést šílenství, které v Arkhamu panuje a které si Batman plnými doušky užívá. Obdivuji jeho neskutečnou fantazii.

Grant Morrison vytvořil příběh, který zase není tak úchvatný. Jsem si naprosto jistý tím, že kdyby komiks nedělal Dave McKean (ještě si jako kreslíře dokážu představit Bena Templesmithe nebo Sama Kietha), rozhodně by nebyl výsledek tak sugestivní a tak silný. Atmosféra vytvořená McKeanovými kresbami je natolik jedinečná, natolik psychedelická, že by se dala jen velmi těžko napodobit. Scénář na ní jednoznačně stojí. Protože zápletka zde výraznější vlastně není, bylo potřeba, aby to bylo doplněno kresbou, která tomu dá ty správné grády.

Batman je povolán do arkhamského sanatoria, aby potlačil vzpouru. Samotný Joker si ho vyžádal. A tak Batman přichází a setkává se s jednotlivými padouchy, které do Arkhamu již dříve nechal zavřít. Ta setkání nejsou příjemná a Batman si uvědomuje, že sám je na hranici příčetnosti a šílenství. Morrison to doplnil prostřihy z minulosti, které jsou o osobě Amadea Arkhama. Jedná se vlastně o zápisky z jeho deníku, které jsou pro finále důležité. Právě tyhle pohledy do minulosti jsou scenáristicky asi nejlepší, ale opět jsou pozvednuty na výši díky McKeanově psychedelické imaginaci.
Oba tvůrci při jiném společném projektu

Co je potřeba na komiksu vyzvednout, to je české vydání. Nevím, jestli je to prostě tím, že Crew dostala materiály, které byly naprosto v pořádku, a bylo snazší je adaptovat pro český jazyk, ale pokud se týká letteringu, hlavně toho jokerovského, je naprosto dokonalý. I díky tomu si kniha zaslouží skutečně vysoké hodnocení. Není pro každého, ale pokud otevřete svou mysl a necháte svou fantazii pracovat na plné obrátky, budete mít jedinečný zážitek. Jen se z toho nezblázněte...

Žádné komentáře:

Okomentovat