2014-06-25

#666: Na odstřel - 80 %

Na odstřel
Vydalo nakladatelství Labyrint v brožované vazbě v roce 2014. Vydání má 90 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Lucie Lomová
Kresba: Lucie Lomová

Nějak jsem si nebyl jistý, co od komiksu "Na odstřel" čekat. Mám rád komiks obecně, a tak si moc dopředu nezjišťuji, o čem jednotlivé knihy jsou. Chci to vědět až ve chvíli, kdy komiks otevřu. Jsem rád, že se mi "Na odstřel" nakonec dostal do ruky, ještě více jsem byl rád, když jsem si na zadních deskách přečetl, že se jedná o detektivku z divadelního prostředí. To zní prostě skvěle. Detektivek v komiksu zase tolik není, a pokud, nejsou zase tak originální, i když detektiv Štika je jednou z výjimek. Na druhou stranu, to už je přece jen docela starý kousek. Lucie Lomová je navíc známá a zajímavá autorka, která tvoří osobité komiksy. Postarala se o to i v tomhle případě.

Detektivka je žánr, který má svá pravidla. Chce to mít zajímavou zápletku s nějakou tou vraždou, udržení napětí čtenáře až do konce, kde je teprve odhalen vrah, no a samozřejmě nějaké ty náznaky a stopy, které mohou čtenáře samotného přivést k tomu, že odhalí pachatele ještě před tím, než tak učiní v plné parádě sám autor. Jako kdyby se Lucie Lomová držela té nejlepší christieovské tradice a přesně tohle všechno vložila do svého komiksu, který byl původně vytvářen pro magazín "Svět a divadlo", kde také vycházel. Toto je tedy sebrané vydání časopiseckých částí. Všechny díly pěkně pohromadě, takže pokud jste nečetli příběh na pokračování, tady ho máte vcelku i s pointou, kterou samozřejmě neprozradím, a to nejen na žádost autorky, kterou ve své knize uvedla.

V knize, která se čte na šířku, najdete příběh detektiva Oulibského, který má za manželku Ditu, známou divadelní kritičku. Ta nemůže kvůli nemoci do divadla, a tak vyšle právě manžela, který jí má referovat, aby pak mola napsat recenzi. Jako kdyby tomu osud chtěl, protože během hry dojde ke smrti jednoho z herců - ten se sám zastřelí zbraní, která měla být atrapou. Detektiv okamžitě jedná a začíná vyšetřování, které vede k odhalení toho, kdo je vrahem. Lucie Lomová skvěle zvládá budování příběhu a prezentuje tak detektivku staré školy, kdy až do konce čekáte, co přijde. Vůbec nevadí, že postavy jsou staré, že nejsou nijak hollywoodsky krásné. Tohle je také jejich kouzlo. Dita na obálce by vás rozhodně neměla odradit, naopak, měla by vás přilákat celá koncepce a tajemný pohled v jejích očích. Nečekejte příběh jedinečný, naprosto novátorský, ale jednoduše dobrý a zábavný.

Lucie Lomová nezaujme jen příběhem a jeho vystavěním, ale i samotným pojetím, které je celkem vážné, ale sem tam na vás probleskne takový ladný, lehký humor, který vás dostane. Nejsou to vyloženě vtipy, u kterých se budete tlemit, ale příběh je příjemně odlehčený, laskavý. Prostě humor, který podtrhává celý příběh, jenž se postupně mění v celkem drsný a nechybí mu napětí. Tohle je jeden z těch komiksů, které budete celkem snadno vnímat jako film nebo jako díl nějakého televizního detektivního seriálu. Tomu ještě dopomáhá černobílá. Já jsem místy měl pocit, že "Na odstřel" je nějaký starší detektivní kousek, který běžel na České televizi někdy v neděli odpoledne. Je to takové příjemně nostalgické, což je podrženo ještě osobou vypravěče.
Lucie Lomová

Kniha "Na odstřel" ukazuje, že komiks je stejně bohatý jako literatura a dokáže skvěle vyprávět i detektivní příběhy. Celou dobu jsem si říkal, že i já často nadávám na to, že tady není mainstream, ale zrovna tohle je parádní ukázka toho, že ten český mainstream skutečně nějaký je. Těch knih, které by se do něj zařadily, není zrovna mnoho, ale "Na odstřel" je rozhodně jednou z nich. Tohle je komiks, který dokáže oslovit fandy komiksu, fandy detektivek a možná i televizní fandy. Příběh je výborně vystavěný, napínavý, a přesně tohle bych od čtení pro masy očekával. A že kresba není právě americky fotorealistická? No a co? Český komiks se jí nikdy nevyznačoval. "Na odstřel" je jednoduše výborná zábava, která udrží vaši pozornost. Skvělé čtení na večery... nebo spíš na večer.

Knihu "Na odstřel" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Labyrint.

Žádné komentáře:

Okomentovat