2014-01-23

#468: Otazníky detektiva Štiky - 60 %

Otazníky detektiva Štiky
Vydalo nakladatelství Albatros v pevné vazbě v roce 2013. Vydání má 120 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur se slevou.

Scénář: Jiří Lapáček
Kresba: Jiří Kalousek

Když vidíte to hodnocení nahoře, asi si rovnou řeknete, že tenhle komiks není nic moc, že za to nestojí, ale je potřeba si přečíst celou recenzi. Hodnocení má bohužel tu jednu schopnost, pro kterou je možné ho kritizovat. Je to celkové shrnutí kritiky. A bohužel kniha "Otazníky detektiva Štiky" má svoje nedostatky, což je dáno dostupnými materiály, vybranými stripy a jejich celkovým dojmem, který s tím, jak otáčíte další a další stránky, už není tak silný jako u stránek prvních. Přesto se ale tomuto stripu, který původně vycházel v "Ohníčku", nemůže vzít, že je to možná jedno z nejoriginálnějších děl komiksu pro děti, které u nás v minulosti vznikly. Pravda, je možné hledat určitý předobraz v americkém dětském komiksu, ale "Otazníky detektiva Štiky" krásně ukazují, jak je komiks širokým médiem a jak je možné ho využít.

Detektiv štika není na první pohled nijak výjimečný muž. Dokonce byste možná řekli, že to bude i takový trouba. Má brýle, které očividně budou silně dioptrické, je menší, zavalité postavy, vlasů mu také nebylo mnoho dopřáno. Klidně by se mohlo jednat o nějakou směšnou postavičku, ale ve skutečnosti je to jeden z nejlepších detektivů, kteří mezi námi kdy působili. Všimne si detailů, které nikdo jiný nevidí, dokáže odhalit lži i tam, kde si jsou lháři jistí, že je nikdo prokouknout nemůže. Dokonce jsou někteří tak sebevědomí, že mu zavolají a svou lež mu bohapustě prezentují. Štika ale vždycky odhalí, kde je jádro pudla a vždycky upozorní na to, kdo lže.

Komiks je vždy jednostránkový, na stránce orientované na šířku, má dvě řádky panelů a je zde prezentován detektivní případ, anebo případ toho, že nějaká osoba lže. Detektiv Štika vždy odhalí, kde je pravda, ale nechá na čtenáři, aby sám objevil, kdo lže, kdo je viník, apod. V tomhle je krása tohoto komiksu. Kresba je využita k tomu, že jsou zde vodítka, respektive většinou jen jedno vodítko, pomocí kterého, pokud si ho všimnete, odhalíte pravdu stejně snadno jako Štika. Ano, většinou to není úplně těžké, ale přesto je ta myšlenka zábavná a tvůrcům se většinou dařilo přijít s originálními nápady. Většinou. Některá pátrání jsou trochu přitažená za vlasy, někdy vlastně o nic nejde. Nejdůležitější přínos tohoto komiksu vidím ale právě v tom, že se snaží zapojit čtenáře nejen do čtení, ale i do přemýšlení. Abyste si pak ověřili, zda jste na správné stopě, po straně je vždy napsáno, jak Štika odhalil podvod nebo nepravdu.

Knize lze vytknout několik základních nedostatků, které jsou dány už původním komiksem. Tvůrci se začali opakovat. V původní podobě od roku 1971 vycházely "Otazníky detektiva Štiky" jako černobílé, ale když se v ročníku 1979/1980 přešlo k barevné kresbě, tvůrci se mnohdy příliš nezabývali příběhem a prostě jednoduše překreslili nějaký starší příběh, buď trochu jinak, nebo jen malinko pozměnili nějaké detaily, ale už bylo jasné, jak případ končí. V tomto souborném vydání je to o to větší problém, protože je čtete hned za sebou a vidíte, jak moc se opakují. Mohlo dojít k výběru menšího počtu komiksů, na druhou stranu je dobře, že můžete porovnat černobílou kresbu s tou barevnou. Musím říct, že mně osobně sedí černobílá víc, u některých barevných stripů mi přišlo, že jsou trochu odbyté. V některých případech pak ani komiksu nepomáhá, že je zápletka podivně nesmyslná, na druhou stranu, pokud to autoři mysleli jako sociální a politickou kritiku, podařilo se jim to celkem dobře zakamuflovat.

"Otazníky detektiva Štiky" jsou komiksem, od kterého by se mohli současní tvůrci učit. Je nápaditý ve své základní myšlence, a i když nakonec došlo k tomu, že se autoři sami vykrádali, některé případy jsou povedené. Tohle je novátorské, zajímavé a zábavné využití komiksu, který dětem dává o něco víc než komiks klasický, kde je jen příběh. To je dobře. Takový by měl být komiks pro děti normálně. Jenže to není tak jednoduché. Těch 60 % jsem nakonec dal tedy za to, že jako kniha "Otazníky detektiva Štiky" nepůsobí tak dobře díky soubornému vydání, ale přesto zůstávám u toho, že se jedná o myšlenku geniální, která by měla být následována. Vím, že by mě to jako dítě bavilo, protože mě to baví i dnes.

Komiks "Otazníky detektiva Štiky" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Žádné komentáře:

Okomentovat