2014-01-30

#477: Hitman 3: Zabijácké eso - 60 %

Hitman 3: Zabijácké eso (Hitman: Ace of Killer)
Vydalo nakladatelství BB/art ve spolupráci s Crew v brožované vazbě v roce 2007. Původně vyšlo jako díly 15 až 21 série "Hitman" u DC Comics. Souborně vyšlo (později než v ČR) v roce 2011. Na rozdíl od amerického vydání v českém vydání chybí sešit č. 22. České vydání má 160 stran a prodává se v plné ceně za 349 Kč.
Komiks zakoupíte také v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Garth Ennis
Kresba: John McCrea

Opět se mi potvrdilo, že většinu knih od Gartha Ennise je lepší číst v době, když člověk s komiksem začíná a když nemá tolik načteno. Když se postupně vracím k jeho "Punisherům" a "Hitmanům", uvědomuji si, že už nejsem schopen vidět a užít si to kouzlo, které jsem cítil, když jsem tyhle knihy četl poprvé. I když se Ennis snaží o určitou kritiku superhrdinů, nakonec je ve svých příbězích velmi podobný tomu mainstreamu, protože i když je drsnější, pořád se drží těch samých hodnot. Čest je u něj na prvním místě, a to nejen v případě série "Hitman", která byla psána přímo pro DC a Ennis musel držet určitou přístupnost i mladším čtenářům, ale stejné prvky jsou i v "Preacherovi", který vycházel u Vertiga a Ennis tak mohl trochu popustit uzdu své fantazii.

Na knize "Zabijácké eso" se ukazují určité nešvary, které jsou pro mainstream naprosto klasické. Vracíme se k příběhům, o nichž jsme si mysleli, že jsou uzavřené, do popředí se dostávají postavy, které jsou zbytečné, ale dělá se tak aspoň dobrá reklama ostatním sériím. Když už nic jiného, Ennis využil Catwoman úžasně úchylně a její scény jsou skvělé, hlavně v tom smyslu, jaké narážky na ni mají Tommy a Natt. V tomhle směru se přece jen Ennis od mainstreamu stále odlišuje, ale jeho humor prostě nezachrání všechno.

Hlavní dějovou linii tvoří šest kapitol "Zabijáckého esa". Je to příběh o tom, jak se na zemi vrací démon Mawzir, který se snaží Tommyho sprovodit ze světa. Tommy se s tímhle šmejdem utkal v první knize a zdálo by se, že je po všem. Jenže podruhé už to tak snadné nebude. Vzhledem k tomu, že je démon v podstatě nezničitelný, je třeba hledat složitou cestu, jak se ho zbavit. A tak se na scénu dostávají další postavy a náhoda a osud tomu chce, že se spojují Tommy a Natt s Catwoman, Jasonem Bloodem a ještě Tiegelovou. Nakrásně se nám opět opakují témata, která Ennis tak rád používá. Drsné chlapy, silné ženy, které ale podléhají těm drsným chlapům, spousta gangsterů na zabití a do toho všeho hlášky, které většinou pobaví, ač jich není zase tolik.

Kniha obsahuje ještě jednohubku, příběh "Polib mě", který se zaměřuje jen na Tommyho a Tiegelovou a na to, že se jejich vztah konečně posune někam dál. Musím říct, že tohle je opravdu vtipné a možná je to lepší ze dvou komiksů, i když je výrazně kratší. Ta zápletka je celá těžko uvěřitelná, hlavně když si člověk vezme, jak je Tiegelová kreslena, ale tak proč ne, je to komiks, ne? A nakonec, proč by se tohle nemohlo stát i ve skutečném světě? Dějí se i divější věci. Je to hezká, celkem originální romance a navíc Tiegelová je v McCreaově kresbě neskutečně sexy, stejně jako Catwoman. "Hitman" nadále zůstává vhodnou variantou pro lidi, kteří jsou z mainstreamu unavení a chtějí ho drsnější, ale na druhou stranu je na tom vidět, že ono to zas tak daleko od mainstreamu nejde. Ve srovnání s takovým komiksem "Crossed", s nímž také přišel Ennis, je tohle přece jen ještě čajíček, kde si tvůrci tolik nedovolili.

Komiks "Hitman 3: Zabijácké eso" koupíte se slevou na stránkách BB/art.

Na Comic Blogu najdete recenze na knihy:
"Hitman"
"Hitman 2: Místní hrdinové"

Žádné komentáře:

Okomentovat