2014-03-03

#521: Obrázky z českých dějin a pověstí - 85 %

Obrázky z českých dějin a pověstí
Vydalo nakladatelství Albatros v pevné vazbě v roce 2012. Jedná se o osmé vydání knihy. Předchozí vydání vycházela postupně v letech 1980, 1982, 1987, 1996, 2000, 2003 a 2007. Vydání má 168 stran a prodává se v plné ceně za 229 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Jiří Černý, Pavel Zátka a Zdeněk Adla
Kresba: Jiří Kalousek a Jakub Kalousek

Knihu "Obrázky z českých dějin a pověstí" bych určitě nepovažoval pouze za knihu dětskou, ale jednoznačně i za knihu historickou, protože události, které jsou zde prezentovány, jsou historicky věrné. Pravda, jsou zjednodušené, ale s tím, že je zaměřeno na dětské čtenáře, je tohle docela pochopitelné. Kniha byla poprvé vydána již v roce 1980 a od té doby se již dočkala svého osmého vydání a několika dotisků. Já mám v ruce dotisk osmého vydání, což jednoznačně svědčí o tom, že kniha je stále populární a rodiče ji dětem kupují. A je to jen dobře. Tohle je opravdu forma dějin, která je více než snesitelná, ale možná i přínosná. Jak se v úvodu píše, pokud by bylo dítě na základě knihy přivedeno k historii, pokud by o ni začalo jevit zájem, jednoznačně by kniha splnila svůj účel.

Na knize je navíc velmi přínosné, že je neustále aktualizována. Nejedná se o knihu, která by měla osmé vydání a od začátku se v podstatě nezměnila. Naopak, ke změnám dochází. Některé kapitoly jsou z knihy odstraňovány, jiné jsou zase přidávány. Je jasné, že přidávány nebudou v kresbě, kterou většinou vytvářel Jiří Kalousek, protože ten už bohužel není mezi námi. Ve světě dětského komiksu to není rozhodně neznámé jméno, i na Comics Blogu jsem již recenzoval knihu "Otazníky detektiva Štiky". Vzhledem k tomu, že Jiří Kalousek zesnul již v roce 1986, ale nové kapitoly přibývají, je logické, že zde musí být nový ilustrátor. Tím není nikdo jiný než Jakub Kalousek, syn Jiřího. Pro srovnání, Jakubova kresba je například v kapitole "Bedřich Smetana" nebo "Antonín Dvořák", ale i v dalších.

Oba kresebné styly jsou si poměrně podobné, ale Jakub Kalousek má přece jen méně přesnou linku a v některých případech dochází k celkem zajímavých deformacím, například u hlav některých postav, které jsou tak podivně vystouplé, nebo naopak propadlé. V tomto směru je kresba Jiřího Kalouska jistější, i když i díky jeho stylu dochází k tomu, že obličeje si nejsou vždy podobné. Ovšem vzhledem k tomu, kolik postav bylo pro knihu "Obrázky z českých dějin a pověstí" se zase nejedná o tak velký problém. Většinou vám dojde, jestli se jedná o hlavní postavu příběhu anebo o komparzistu.

Kniha je strukturovaná do dvoustránkových příběhů, kdy jedinou výjimkou je kapitola "Jiříkovo mírové poselství", která má stránky čtyři. Jinak je stránka rozdělena do čtyř vodorovných pruhů, které jsou případně rozkrájeny na jednotlivé panely, kdy text je jak v bublinách, tak i v řádcích pod kresbou. Text v bublinách někdy doplňuje to, co se píše v textu pod ilustracemi, ale v některých případech se jedná o rozvinutí takové, kdy zde nemusí být ani souvislost s textem, ale je zde vtip, který ještě podtrhne smysl příběhu nebo jedné scény. Ilustrace tak nejsou suché, nejsou takové, které by pouze ozvláštnily text, ale jedná se skutečně o komiks, který možná dokonale nevyužívá sekvenčnost tohoto média, ale jednoznačně to není propojení, které by stálo akrát na tom, aby se zaplnilo více stránek.

"Obrázky z českých dějin a pověstí" je kniha, kterou by mělo dostat každé dítě, protože tohle je skutečně způsob, jak prezentovat dějiny zábavně. Dítě není zahlcováno daty, ale jsou mu představovány významné události a významné osobnosti, které utvářely české dějiny. Komiks samotný je pak doplňován i dvojstránkou, kdy na jedné je většinou celostránková kresba, na druhé pak text, který rozšiřuje to, co řekne komiks, přidává nějaké zajímavé informace, uvádí novou éru, apod. Velmi dobře strukturovaná kniha, která samozřejmě nepodá všechny dějinné informace, ale tohle nemá být školní učebnice, ale první kniha historie, kterou si dítě přečte. Docela lituji toho, že jsem ji neměl dříve, protože bych si opravdu k historii možná vytvořil ještě o něco silnější vztah. Navíc, informace, které jsou zde obsaženy, nejsou vždy obecně známé. I já jsem se zde dověděl sem tam něco nového.

Komiks "Obrázky z českých dějin a pověstí" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

5 komentářů:

  1. Anonymní3/3/14 09:52

    jej, díky :) je to jeden z pilířů mé lásky k obrázkům se slovy :)

    OdpovědětVymazat
  2. Anonymní1/8/15 07:11

    vynikajici souhrn vystihuje tuto knihu presne ...

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za článek. Každopádně zděšení. Právě jsem koupil 2 nové a změnu obsahu rozhodně nevnímám jako "přínos" :-( Umí někdo z fanoušků vypsat co "závadného" zmizelo? Achjo, to aby člověk lovil v antikvariátech...

    OdpovědětVymazat