2013-04-17

#4: Drsná škola - 100 %

Na blogu jsem se již zmiňoval o tom, že vyšel komiks "Drsná škola", a tak je myslím na místě, abych tu uvedl i svou recenzi. Je převzata ze stránek Necronomicon (Horor Web), kde jsem doposud zveřejňoval své komiksové recenze. Původně recenze vyšla na adrese: http://www.horor-web.cz/clanky/drsna-skola.html

Ukázka z českého vydání komiksu Drsná škola.

Drsná škola (Hard Boiled)
Vydalo Comics Centrum ve velkém formátu a v pevné vazbě v roce 2013, původně vyšlo jako třídílný komiks v letech 1990 až 1992 u Dark Horse (každý rok jeden díl, což bylo dáno náročností kresby). České vydání se prodává v plné ceně za 699 Kč, vyšla i limitovaná edice 100 kusů za 1 499 Kč, která je v současné době rozebrána.


Scénář: Frank Miller
Kresba: Geof Darrow

Když se objevily první zprávy o tom, že Comics Centrum vydá legendární komiks Franka Millera a Geofa Darrowa, převládaly nadšené reakce. Ale s touto informací se ještě objevila zpráva o tom, že rekonstrukce tohoto komiksu trvala více jak dva roky. Okamžitě jsem na různých stránkách četl narážky na to, jak bude stejně komiks vypadat na nic, jak si dělá Comics Centrum politiku pro sebe a jak výsledek bude vidět minimálně. Jsem rád, že vydání komiksu všem těmhle předsudkům zavřelo ústa.
„Drsná škola“ je jednoznačně jedním z nejprofesionálněji provedených komiksů, které u nás vyšly. To, že kniha byla rekonstruována tak dlouho, je na ní pořádně vidět. Kromě toho, že se Comics Centrum postaralo o pevné desky, kvalitní papír, prostě pevnou vazbu, největší devizou tohoto komiksu je skutečnost, že má opravdu velký formát. Zhruba stejná velikost jako „300“, ale s tím rozdílem, že je komiks na výšku. Díky tomuto formátu úžasné kresby Geofa Darrowa skutečně vyniknou.
Ukázka z českého vydání komiksu Drsná škola.
Frank Miller je skvělý scénárista, o tom jsem stále přesvědčen, i když v posledních letech nám to moc nedokazuje (viz „Holy Terror“), ale komiks „Drsná škola“ by nikdy nebyl tak velkým dílem, kdyby ho nekreslil Geof Darrow. Snad možná, kdyby se do díla pustil Moebius, jehož vliv je na Darrowově kresbě jasně patrný. Dovolím si tvrdit, že detailnější a propracovanější kresbu jste skutečně viděli jen málokdy. Panely nejsou obyčejné panely, jedná se o obrazy s naprosto neuvěřitelnými detaily. V zapadlých uličkách se můžete bavit tím, že budete počítat, kolik je zde použitých kondomů, ve větších záběrech zase sledujete dokonalost kreativity v tom, jak každý člověk dělá něco jiného, jak jsou jednotlivé detaily propracovány skutečně do toho posledního. Když něco exploduje, všude lítají kousky cihel a je jich opravdu hodně. Neuvěřitelné.
Ukázka z českého vydání komiksu Drsná škola.
Pokud budete komiks číst jako knihu, zážitek nebude takový, ale pokud se zastavíte u každého panelu, budete se dívat na každý jeho prvek, uvědomíte si, že nakreslit něco podobného a tak rozsáhlého, bylo skutečně Sisyfovskou prací. Jejím výsledkem je ale něco jedinečného. Ať už se podíváte téměř na jakoukoli Darrowovu kresbu, pochopíte, že ten člověk musí mít fantazii, která nezná mezí. Pokud se vám bude zdát cena komiksu „Drsná škola“ vysoká (a myslím, že není), zkuste do knihy nahlédnout a trochu se jí pokochat. Jestli jste milovníci komiksu, jediné prohlédnutí vám bude stačit k tomu, abyste pochopili, že tohle je skutečně něco unikátního.
Ukázka z českého vydání komiksu Drsná škola.
Geof Darrow zastínil Franka Millera, i když samozřejmě ani bez něj by něco podobného nevzniklo. Pro scénáristu muselo být naprosto úchvatné sledovat, jak jeho scénář dostává tyhle rozměry. Komiks je adaptací jedné povídky Philipa K. Dicka s názvem „Elektrický mravenec“. Dick je specifickým autorem, ale komiksu se dokonale podařilo převzít jeho myšlenky schizofrenie a paranoii, jeho vize budoucnosti, kde člověk má místo velmi nejisté. Tohle vše v obalu násilí a destrukce. Skvělé. Prostě skvělé!

Žádné komentáře:

Okomentovat