2013-11-21

#388: Noci s Desdemonou: Dětská křížová výprava - 70 %

Noci s Desdemonou: Dětská křížová výprava (L'Insonne 2: La crociata dei bambini)
Vydalo nakladatelství RandO v brožované vazbě v roce 2013. Původně vyšlo jako "L'Insonne 2: La crociata dei bambini" v nakladatelství Free Books v roce 2005. České vydání má 96 stran a prodává se v plné ceně za 99 Kč.

Scénář: Giuseppe di Bernardo a Andrea J. Polidori
Kresba: Marco Checchetto a Antonio Menin

Nakladatelství RandO vyslalo do světa druhý komiks, kterým je sešit "Noci s Desdemonou: Dětská křížová výprava". Nejedná se o nijak rozsáhlou knihu, má jen 96 stran, navíc formát je poměrně malý, i když si nejsem jistý, že v originále je tomu jinak. Kniha by se stejně neměla hodnotit podle velikosti, hodně záleží i na příběhu. A tak jsem se těšil na to, co k nám z Itálie přišlo, protože, co si budeme povídat, toho italského komiksu zde zase tolik není. Přitom je Itálie komiksovou zemí, kde jsou poměrně dlouhodobé kořeny a současný komiks nabízí velké množství sérií a příběhů.
Jsem rád, že se RandO pustilo do téhle série, která je na první pohled zajímavá, na druhý pohled zajímavou zůstává, ale možná budete přece jen cítit, že vám něco trochu uniklo, že to není úplně všechno, co jste očekávali. Vzhledem k tomu, že se jedná o sérii, je to dáno i tím, že jsou zde naznačené linie, které se budou řešit až v dalších dílech, případně je zde i narážka na to, co už bychom asi měli vědět. "Dětská křížová výprava" není první knihou v této série, ale knihou druhou, alespoň tedy v chronologii, která vychází u nakladatelství Free Books.
Desdemona Metus, nebo Desdy Metus chcete-li, se poprvé objevila již v roce 1994 v celkem čtyřech příbězích, ale pak si dala pauzu, aby sem tam vykoukla jen sporadicky v několika speciálech. Pak přišel rok 2004 a komiksovou sérii se rozhodla vydávat společnost Free Books, která vydala celkem 10 dílů v hlavní sérii a ještě další speciály, které se Desdy věnovaly. Od roku 2008 přejalo sérii nakladatelství Arcadia, které sérii s původním názvem "L'Insonne" vydává i v současnosti. Když už jsme u toho názvu, tak ten označuje nespavou. Ten kořen slova je celkem podobný i s u nás používaným pojmem "insomnie". Desdemona je totiž tou nespavou v celém příběhu.
Desdy je rozhlasová hlasatelka, která má pořad, kde mohou posluchači volat své příběhy, ať už jsou jakékoli. O těch příbězích se pak mluví a řeší se. Pro Desdemonu je tenhle pořad výhodný právě proto, že trpí nespavostí a nějak se aspoň zabaví i v noci. Je to totiž velmi zanícená žena a přes den řeší detektivní případy. Jeden detektivní případ je zrovna na cestě, protože do pořadu volá člověk, který něco objevil. Je to bagrista na stavbě a ve výkopu našel kostry mrtvých těl. Kostry, které očividně patří dětem. Desdemona, jako správná hlavní hrdinka, se pustí do pátrání po tom, jak se tam ta dětská těla dostala.
Desdemona je zajímavou postavou, kresba ještě přispívá k tomu, že je sexy, což Marco Turini podpořil i výbornou obálkou. Rozhodně to ale není komiks, od kterého máte čekat v první řadě erotiku. Jen je Desdemona sem tam zachycena v celkem smyslných pózách. Hlavně jde o napětí, a to se do komiksu podařilo dostat naprosto skvěle. "Dětská křížová výprava" je detektivní příběh, který má trochu z italského gialla a trochu by se dal srovnat se severskými detektivkami, jen s tím rozdílem, že se nejedná o až tak drsné čtení, ale tvůrci jsou celkem umírnění z hlediska naturalismu a násilí. Jejich příběh je spíše zaměřen na city, na to, jak příběh bude na čtenáře působit. Přesto se podařilo napětí na čtenáře přenést. Je to strukturou příběhu, která je dobře naplánovaná.
Původní italská obálka
Přesto s ní mám trochu problém. Jsou zde flashbacky, které jsou pro navození určitého dojmu, který ale místo toho, aby vedl k vysvětlení příběhu, vede spíš ke zmatení scénáře, ke zmatení naprosto záměrnému, protože v tom je patrný jasný úmysl tvůrců. Dá se to samozřejmě vysvětlit i jinak. Tahle sekvence prostupující celý příběhem slouží k navození potřebné atmosféry. Na druhou stranu nemá pro příběh samotný ani tak zásadní význam. Je to zajímavý styl vyprávění, ale já se přiznám, že mám raději, když všechny prvky mají význam nejen pro pocity, které četba v čtenáři vyvolá, ale i pro děj hlavního příběhu. Přesto je komiks "Noci s Desdemonou: Dětská křížová výprava" dobrou ukázkou toho, jak může vypadat detektivní komiks. Představuje se nám zajímavá hrdinka, o které bychom chtěli zjistit víc, a doufám, že se tak stane, protože kniha "Noci s Desdemonou: Dětská křížová výprava" naznačila, že to může být celkem epické. A docela by mě zajímalo, jak se autoři poprali s dalšími příběhy.

Komiks "Noci s Desdemonou: Dětská křížová výprava" si můžete zakoupit přímo na stránkách nakladatelství RandO.

Žádné komentáře:

Okomentovat