2013-05-23

#83: Marco Turini - exkluzivní rozhovor s autorem komiksu "E.V.A."

Marco Turini je jméno, které jsme moc neslýchali, ale myslím, že o něm teď budeme slyšet hodně. Přece jen, v našich luzích a hájích zase nežije tolik lidí, kteří by pracovali pro DC Comics nebo Marvel  Je to původem Ital, který se narodil nedaleko Pisy. Ke komiksu se dostal sám, přes italské komiksy, které ho zaujaly. Marco začal tvořit na začátku devadesátých let, a to hlavně pro italská vydavatelství, ať už sám, jako autor kresby i scénáře, anebo ve spolupráci s jinými autory. Díky své kresbě, kterou v rozhovoru popisuje více, se však dostal i za hranice své země a spolupracoval s takovými vydavatelstvími jako Marvel nebo Avatar Press. V současné době Marco kreslí pro další velikány, kterými jsou DC Comics a hlavně Top Cow. V České republice mu má v listopadu vyjít komiks "E.V.A", jeho autorské dílo z roku 2006. Předpremiéra komiksu však bude již na Crweconu, kde si ho budete moct koupit a stejně tak si poslechnout i Marcovu přednášku o tom, jak komiks vznikal.
marco_web
Tak tohle je Marco Turini
Teď už dost řečí. A přejdeme rovnou k rozhovoru. Chtěl bych Marcovi poděkovat, že si na mě našel čas a rozhovor mi poskytl. Jeho vstřícnost byla vážně skvělá, což se odrazilo i v menším bonusu, který je na konci celého článku. Pokud se chcete o Marcovi dovědět víc, tak přejděte na stránky www.marcoturini.com, ale jsou v angličtině.

V ukázkách pro tvůj komiks „E.V.A.“ vidím vliv Moebiuse a Geofa Darrowa. Tvoje ženy jsou neskutečně evropsky krásné. Byli zde nějací další autoři, kteří tvou tvorbu ovlivnili?
Ano, skutečně zbožňuji Moebiovu tvorbu. Inspirovali mě také Alberto Breccia, Alfons Mucha, kterého považuji za největšího českého umělce, Gustav Klimt a mnoho dalších. Pokud se týká kresby žen, největší vliv měla asi kresba Mila Manary. Nejsem ovlivňovaný jenom komiksovými tvůrci a malíři, ale také filmovými režiséry – hlavně pokud se týká vyprávění příběhu a úhlů záběru. Mými oblíbenci jsou Stanley Kubrick, ale stejně tak mám rád Davida Lynche.
Sketch k Batmanovi - Marco spolupracuje s DC na "Legends of the Dark Knight"
Uvedl jsi (pro www.komiksarium.cz), že „E.V.A.“ je tvojí odpovědí na sociální problémy ve společnosti. Chtěl jsi reflektovat problémy v Itálii, anebo problémy ve společnosti z globálního hlediska?
„E.V.A“ odráží můj názor na globální problémy obecně. Tenhle příběh vznikl proto, že jsem chtěl upozornit na situaci v oblasti izraelsko-palestinské a přiblížit konflikt komiksovým čtenářům. Ale příběh je přirozeně větší metaforou současného světového politického establishmentu.
Ukázková stránka z komiksu "Artifacts 26"
Z ukázek ke komiksu „E.V.A.“ je poznat, že jsi skvělý v kresbě žen a robotů, tvoje města jsou velmi detailní. Co nejraději kreslíš? Ženy, stavby, technologie, nebo něco jiného?
Miluju, když můžu kreslit ženy, zbraně a technologie. (smích) Všechno tohle je i v komiksu „E.V.A.“. Nevím proč, ale zbožňuji kontrast mezi křehkou ženou a tvrdostí technologie. Jsem šťastný, když můžu nakreslit něco takového.
Ukázková stránka z italského vydání komiksu "E.V.A."
Pracuješ na nějakém projektu, který by byl tvým autorským komiksem?
V tuhle chvíli jsem až moc zaneprázdněný s komiksy „Artifacts“, „Cyber Force“ a dalšími projekty. Ale v minulosti jsem vydal v Itálii poměrně dost krátkých komiksů a dvě knihy. Publikovali je ale jenom erotické časopisy a vydavatelé zaměření na erotiku. (smích) „E.V.A.“ není erotická a je to můj oblíbený příběh – politika, sci-fi a jenom trochu těch sexy ženských.
Tuhle a další zajímavé kresby najdete na Marcově Facebooku
Řekl bys nám, na čem konkrétně pracuješ v těchto dnech? (Rozhovor proběhl 21. května 2013)
Nyní jsem zaměstnaný hlavně pokračující sérií „Cyber Force“ (scénář napsal Marc Silvestri a je to pro Top Cow). Mám docela štěstí, protože tohle je příběh, který obsahuje všechno to, co rád kreslím. Navíc jsem poctěný, že můžu pracovat s Marcem – je to můj oblíbený tvůrce a navíc skvělý člověk.
Ženy prostě umí, co dodat?
Tvořil jsi jako autor na volné noze a také pro velká vydavatelství. Co preferuješ? Máš radši jistotu zakázek anebo svobodu, kterou poskytuje tvorba na volné noze?
Mám radši svobodu. Kreslení komiksů je práce, ale pokud je to možné, chtěl bych u toho být šťastný. Například, od vydavatele jsem měl naprostou svobodu při tvorbě komiksu „E.V.A.“. V Top Cow a DC mám jen svobodu ohledně úhlů záběru a v některých dalších uměleckých ohledech (a jsem za to rád!), ale scénář nijak neovlivním.
Krása a smrt v jednom
Máš čas na to, abys sledoval český komiksový trh? Myslíš, že autoři tu mají budoucnost?
Ano, myslím, že ano. Český trh je malý, ale viděl jsem na něm už několik zajímavých publikací. Znám časopis „AAARGH!“ (dokonce přispěji i do čísla pro rok 2014) a vydavatelství Crew (vydali některé skvělé tituly od DC). Česká tradice je hlavně underground a Saudek a méně moderního komiksu. Český trh je sice možná na začátku, ale časem se objeví další časopisy. Rád bych zůstal v kontaktu s některými českými profesionálními umělci pro nějakou tu budoucí spolupráci.
Jak bylo napsáno výše, Marco tvořil i pro Marvel
Tvoje žena je z České republiky, ale proč jste si vybrali právě Českou republiku jako svůj domov? Myslím, že italský komiksový a umělecký trh je přece jen větší než ten náš a také spojení s USA je dle mého názoru lepší. Není to problém řídit svou kariéru odsud?
Ano, moje žena i dcerka jsou Češky. Já zde žiji od roku 2010 nedaleko Prahy. Pro práci s USA potřebuji jenom dobré internetové připojení a to tu mám. (smích) Vybral jsem si s rodinou Českou republiku proto, že miluji Prahu. Myslím si, že je to nejkrásnější město na světě. Radši bydlím tady než v Itálii. V Itálii dnes nejsou nejlepší časy, hlavně z ekonomických a kulturních důvodů.

Děkuji za rozhovor.

A ještě jak jsem sliboval, na závěr menší bonus. Jedná se o dva sketche ke komiksu "E.V.A.", které nejsou součástí příběhu a ani v knize nebudou publikovány. Chtěl bych proto moc poděkovat Marcovi a Hance za to, že mi umožnili jejich zveřejnění. Můžete si je takhle užít i vy.


Žádné komentáře:

Okomentovat