2013-05-14

#62: Kůstek 2: Oči bouře - 85 %


"Kůstek" bývá srovnáván s "Pánem prstenů" a co do epičnosti mu rozhodně není co vyčíst. Komiks je výbornou ukázkou toho, jak vytvořit humorné, silné fantasy, kde dojde na akci i na skutečně temnou atmosféru se skvělými postavami. Článek je převzat ze stránek Necronomicon (Horor Web), kde jsem doposud zveřejňoval své komiksové recenze. Původně recenze vyšla na adrese: http://www.horor-web.cz/clanky/kustek-oci-boure.html (recenze je mírně upravena a rozšířena)


Kůstek 2: Oči bouře (Bones: Eyes of the Storm)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2011. Původně vyšlo jako čísla 13 až 19 série "Bone" v nakladatelství Cartoon Books (nakladatelství Jeffa Smithe). Souborně v originále komiks vyšel jako "Bone: Eyes of the Storm" v roce 1996 černobíle a v roce 2006 barevně u Cartoon Books. Černobílé české vydání se prodává v plné ceně za 269 Kč.

Scénář: Jeff Smith
Kresba: Jeff Smith

A máme tu druhou knihu Kůstků, která v České republice vyšla pod hlavičkou komiksového nakladatelství Crew. První díl nám představil rozsáhlejší počet stran (spojily se původní dvě knihy americké), ale "Kůstek: Oči bouře" jsou samostatnou knihou, která v tomto rozsahu vyšla i ve Spojených státech. Název není všeříkající jako "Velké kraví dostihy", ale spíše nás zavádí na myšlenku, že příběh se přehoupne do dějově temnější linie, která nám představí putováním malých bílých postaviček z jiného úhlu pohledu.
První kniha skončila u toho, že Podfa se Švandou musejí pykat za svoje pletichy, kterými chtěli ožebračit všechny obyvatele města. Všichni tři Kůstci pomáhají dát dohromady chalupu babičky Ben, ale Podfa se Švandou si musejí zbytek trestu odpracovat v Luciově hospodě. Co asi tak strašného se může stát, kromě toho, že Podfa donutí Lucia hospodu rozdělit na dvě části a vsadit se o to, kdo lépe povede svou část? Jenže krysáci jsou stále na pozoru a hledají toho s hvězdou na hrudi. A nejenom jeho.
Zjišťujeme, že hierarchie zla je v "Kůstkovi" skutečně komplikovaná. Trochu mi to připomíná hierarchii v "Pánovi prstenů". Nejprve skřeti, pak skurut-hai, pokud je budeme brát jako velitele, Saruman a nakonec ten nejstrašnější – Sauron. I v "Kůstkovi" se seznamujeme s novými stupni zla. Dávno víme o krysácích a jejich veliteli, Králpsovi. Ale i on se zodpovídá – temné postavě v kápi. Ale jestli jste si mysleli, že tohle bude konec, tak Jeff Smith vás znovu nahlodá a ukáže vám zlo, které se skrývá v temnotách. Nevíme, kdo to je, kde je, ale už víme, že jsme se s ním setkali – kobylky na začátku prvního dílu nebyly žádnou náhodou.
Příběh se nám ještě trochu zatemňuje, když zjišťujeme, že Trnka i Kůstek mají podivné sny, které jsou pravděpodobně nějakým prazvláštním způsobem propojené. Objevuje se v nich červený drak. Jeho postava se prolíná dějem jako tenká červená linie, která donutí babičku Ben jednat. Má s drakem své zkušenosti. "Kůstek: Oči bouře" prozradí z děje možná trochu víc, než byste čekali, na druhou stranu už Jeff nemohl minulost Trnky a babičky Ben o moc déle skrývat, protože začínalo být jasné, že jsou něčím víc než jen dvěma ženami, které si v klidu žijí na farmě.
"Kůstek: Oči bouře" má jedinou chybu. Končí velice otevřeně a vy jen dychtíte po tom, co asi bude dál. Jeff Smith jede v zajetých kolejích a má své postavy skutečně dotažené k dokonalosti. A i když nám toho v druhé knize prozradil skutečně hodně, pořád si ještě nechává hodně pro sebe. Atmosféra houstne, útoky krysáků jsou stále nebezpečnější a je jasné, že malé Kůstky ještě potká něco pořádně nebezpečného nebo dokonce smrtelného. Co a jak to asi dopadne? Takhle otevřeně se uzavírá první trilogie nazvaná "Vernal Equinox" (podrobněji v prvním článku) celé série, která má celkem devět dílů a je tak rozdělena na tři trilogie. Dvě už se u nás uzavřely, ale třetí nás ještě čeká. Do konce roku 2013 bychom se měli dočkat kompletního českého vydání

Komiks "Kůstek 2: Oči bouře" si můžete zakoupit na stránkách knihkupectví Seqoy.

V komiksovém deníku si můžete přečíst tyto recenze:
"Kůstek 1: Útěk z Kůstkova" (1. část)
"Kůstek 1: Útěk z Kůstkova" (2. část)

Žádné komentáře:

Okomentovat