2013-05-13

#61: Rozhovor s Mikim Podprockým a rozsáhlá galerie ukázek k Divočině


Požádal jsem o rozhovor Mikiho Podprockého, který jako první Čech nebo Slovák zkusil štěstí s komiksem na českých crowdfundingových serverech. Článek o jeho "Divočině" jsme tu již měli. Dnes už víme, že projekt si své investory našel a celková částka byla vybrána (v den psaní článku je profinancováno dokonce 137 % původní částky). Proto jsem rád, že mohu přinést rozhovor s autorem, který si i přes své vytížení na několik mých otázek našel čas. Tady je kompletní záznam rozhovoru doplněný o dvacet stran ukázek z Mikiho "Divočiny":

Od počítačových her to není ke komiksu tak daleko, ale jak jste se ke komiksu dostal? Píšete, že jste na něm pracoval dva a půl roku. Touha ho napsat zde musela být dlouho.
Vyrastal som na komiksoch a hrách. K hrám som sa síce dostal už pekne dávno (profesionálne sa im venujem už 10 rokov), ale inak som sa mimo to venoval prevažne výtvarnému umeniu, ktoré som vyštudoval. Takže preto čas na komiks prišiel až teraz. Nápady sa mi v hlave samozrejme rysovali už priebežne. A na jeseň 2010 som sa ocitol v situácii, keď som dotiahol všetky moje súkromné projekty a chcel skúsiť niečo nové. Komiks bol teda v tom momente jasná voľba. 

Jaké byly vaše inspirační zdroje? Vycházel jste spíše z vlastních představ, anebo vás něco konkrétně ovlivnilo? 
No táto otázka je ozaj veľmi široká a dalo by sa o nej písať veľmi dlho. Ak to mám zjednodušiť, povedal by som, že od malička ma zaujíma príroda, biológia a všetko čo s tým súvisí. Nemám ale rád romantizovaný pohľad na vec, keď príroda sú tí dobrí a ľudia tí zlí alebo naopak. A predstavy, ako nám nebodaj zvieratá alebo príroda chce v niečom pomáhať je mi smiešna. Preto som chcel skúsiť vytvoriť príbeh, kde budú obidve tieto strany vykreslené ako pragmatickí oportunisti, ktorí sa len snažia prežiť vo svete, kde sú už karty rozdané a treba sa tomu prispôsobiť. 

Jsou nějací tvůrci, kteří vás ovlivnili ve vaší tvorbě? Mám na mysli jak scénáristy, tak kreslíře (ty především). 
V kresbe ma asi najviac ovplyvnil známy Moebius. Pred tým som sa ale kresebne vyvíjal bez priameho vplyvu komiksovej scény a skôr som sa sústredil na prácu starších renesančných majstrov. Spomeniem napr. Albrechta Duerera, ktorého grafiky obdivujem. 

Pro koho si myslíte, že je váš komiks určen? Dokázal byste ho nějak zacílit? Čím chcete své čtenáře zaujmout? 
Pre detské publikum to určite nie je. Komiks obsahuje narážky na spoločenské témy, čo je okorenené častými krvavými scénami a niekedy vulgárnymi dialógmi. Ale dospelé publikum s pasiou pre komiksy si tam myslím príde na svoje. 

Máte v plánu nějaké další projekty? Mohl byste mi o nich říct něco víc? 
No v pláne mám toho dosť veľa. Záleží na tom ako dopadne Divočina. Mám napr. pripravený scénar pre „nemý“ komiks z obdobia prehistórie a tiež Divočina má už načrtnuté nepriame pokračovanie. Takže ak budem mať dostatok síl a motivácie, je sa na čo tešiť. 

Děkuji za odpovědi.
A ještě jednou gratuluji k tomuto úspěchu! jen se přidejte další, protože tohle je možnost, jak významně oživit český a slovenský komiks. Mimochodem, projekt "Divočina" ještě neskončil a stále můžete přihazovat a zajistit si tak tento komiks, jakmile bude kompletní.














1 komentář:

  1. Nazdar Miki,

    velmi dobra pracicka, lubi sa mi to

    ako mozem prispiet na dalsie volne pokracovanie :)

    nejake c.u. ... jo a prispiet mozem aj €

    Stano Malacky

    OdpovědětVymazat