2013-05-06

#46: DMZ 5: Skrytá válka - 90 %


DMZ: Skrytá válka (DMZ: The Hidden War)
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě v roce 2013. Původně vyšlo jako čísla 23 až 28 série "DMZ" u Vertiga (odnož DC Comics). Souborné vydání vyšlo u Vertiga poprvé v roce 2008. České vydání se prodává v plné ceně za 399 Kč.

Scénář: Brian Wood
Kresba: Riccardo Burchielli, Danijel Zezelj (příběh "Wilson"), Nathan Fox (příběh "Náhodná palba")

DMZ je místo, kde byste nikdy nechtěli žít, ale přesto se tam rádi vracíte. V doprovodu Briana Wooda a jeho spolupracovníků to opravdu stojí za to. Tentokrát se opět nespokojil pouze se spoluprací s Riccardem Burchiellim, ale znovu přizval Nathana Foxe, s nímž spolupracoval již v rámci knihy "DMZ: Palba do vlastních", a také se na komiksu "DMZ: Skrytá válka" podílel Danijel Zezelj. Kniha "DMZ: Skrytá válka" je rozdělena do celkem šesti samostatných příběhů. V podstatě se jedná o pohled do života šesti různých lidí. To naznačuje skutečně výborná obálka, kterou má na svědomí sám Brian Wood, který si pro sérii celou dobu vytváří původní obálky. Vzhledem k tomu, že je komiks dělen na celkem šest různých příběhů, bude nejlepší se podívat na každý z nich zvlášť.
Nakladatelství BBart
Každý příběh se jmenuje podle postavy, na kterou se zaměřuje. Tou první je "Příští dekáda". I když je to jméno zvláštní, je to skutečně jméno, a to přezdívka jednoho sprejera. Ten se v DMZ snaží něčeho dosáhnout. Čeho? Chce něco velkého. Vždycky měl v úmyslu svým uměním něco sdělovat, nechtěl jen označovat zdi svým jménem, a to se mu nakonec povedlo. Jedná se o krásnou ukázku toho, jak dokáže být člověk zarputilý, jak dokáže být přesný a zacházet do detailů a za každou cenu pokračovat ve svém díle, i když možná vlastně nemá žádný význam. Pro něj je to ale to naprosto nejdůležitější. Nakonec se i dočká možnosti, aby mohl svůj výtvor obdivovat.
Původní obálka příběhu s Wilsonem ("DMZ 25")
Druhý příběh nese jméno "Amina". Jaké je místo arabské mladé ženy ve světě v DMZ. Amina je Mattyho přítelkyně, která se v komiksu poprvé objevila ve třetí knize "DMZ: Veřejné práce". Amina se snaží žít ve světě, který ji před DMZ nenáviděl. Je Arabka, potenciální hrozba, což se koneckonců mělo i projevit v komiksu samotném. Naštěstí k tomu nedošlo. Ani tentokrát však není její osud příliš jednoduchý. Musí se doslova prodírat DMZ a snažit sef dělat všechno, co se jí řekne. V tomhle vidí jedinou možnost přežití. Když se sama rozhodne něco změnit, je smířená s tím, že musí zemřít.
Nakladatelství BBart
Třetí příběh se zaměřuje na "Wilsona". To je také stará známá firma. Je to hlava místní asijské komuny, takový baron nad ostatními. Má kolem sebe armádu svých vnuků a dalších a drží město pevnou rukou. Matty má štěstí, že se Wilsonovi zalíbil, protože jinak by neměl moc nárok na to v DMZ přežít. My sledujeme Wilsonovu cestu ke slávě. Není gangsterem, ale gangsterem je válka. Wilson je kreslen Danijelem Zezeljem, ale musím přiznat, že jeho kresba mi nesedla. Místy není poznat, jestli kreslí Asiata nebo Evropana, respektive Američana. Tohle je škoda. Jeho kresba je hodně černá, což je problém hlavně v detailech, které naprosto zanikají. Pro atmosféru je to ale zase požehnání a ta je správně drsná, nesmlouvavá a nekompromisní.
Tohle je Brian Wood
Čtvrtý příběh se jmenuje "Kelly" a zaměřuje se na Mattyho starou známou, novinářku Kelly Connolly. Byla Mattyho spolupracovnicí a zároveň milenkou, ale už spolu podobný vztah neměli. A ani mít nebudou. Kelly je mrtvá. Příběh je částečně o tom, co se jí stalo, ale hlavně o tom, co si sama způsobila. Válka je zlo, ale kde končí zlo války a kde začíná zlo člověka? Jak moc jsme prohnilí zevnitř a jak málo lidství v nás zůstává, když se zaměřujeme jen na cíl a ne na cestu, která k němu vede. Když se někdy ohlédneme za tím, jaká cesta vlastně byla, zjistíme, že jsme možná měli zvolit jinou. Silný příběh, který ukazuje, že dobrému komiksu stačí nápad, nepotřebuje ani krev, ani moc slov.
Nakladatelství BBart
Asi není pochyb o tom, že Brian Wood je dobrým scénáristou. Dokazuje to i příběhem "Náhodná palba", kde si i zarapoval a jak mu to šlo, a to i ve skvělém českém překladu. "Náhodnou palbu" nakreslil Nathan Fox a musím říct, že jeho kresba je tak zvláštně špinavě sexy. Příběh není tak silný jako předchozí. V podstatě je o tom, že my svoje hnízdo budeme bránit za každou cenu, a to i kdybychom ho měli zničit. Vlastně jsme takoví, dokážeme oslavovat destrukcí. Je to v nás zakořeněno. Vždyť i krásný narozeninový dort zničíme tím, že ho sníme.
Původní obálka příběhu s Aminou ("DMZ 24")
Poslední příběh, který nese jméno "Soames" se zaměřuje právě na člověka tohoto jména, který se rozhodl, že nechce bojovat za Svobodné státy, což je parta militantních věřících, kterým jde jen o ničení. Soames chce dezertovat. Dostává se do DMZ a zjišťuje, že i když je to možná to nejodpornější místo pro život, že je to právě to místo, kde chce skutečně být. I když se Brian Wood celou dobu prezentuje jako člověk, který je poměrně racionální, "Soames" je příběhem snovým, který ve vás ale také nechá stopu. Jen potvrzuje všestrannost tohoto scénáristy, ale také kresební schopnosti Riccarda Burchielliho.
"DMZ: Skrytá válka" je souborem šesti různých příběhů, které kromě toho, že ukazují, jak je život v DMZ hnusný a krásný, ukazuje i to, že Brian Wood je skutečně silným scénáristou. Dokázal se na chvíli oprostit od své hlavní postavy a zaměřil se na vedlejší příběhy. V DMZ jich musí být hodně, ale vytvořit šest takových, které jsou kvalitativně skutečně na výši, to je umění. Brianovi se to podařilo a já jsem neskutečně rád, že BB/art pokračuje v tomhle skvělém komiksu, kterému sice chybí humor, ale to neznamená, že vás příběh nezaujme.

Komiks "DMZ: Skrytá válka" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou.


Žádné komentáře:

Okomentovat