2020-01-24

#2095: Zpráva pro Adolfa 2


Zpráva pro Adolfa 2 (Adorufu ni Tsugu)
Vydalo nakladatelství Crew v pevné vazbě v roce 2019. Původně vyšlo jako "Adorufu ni Tsugu" v roce 1983. České vydání má 608 stran a prodává se v plné ceně za 769 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Osamu Tezuka
Kresba: Osamu Tezuka

Po knize "Zpráva pro Adolfa 1" jsem byl nadšený z toho, že se na náš trh dostal konečně Osamu Tezuka, jak říkají "japonské komiksové božstvo", protože tenhle autor zde prostě chyběl. Po knize "Zpráva pro Adolfa 2" mohu říct, že je skvělé, že tu máme jeden kompletní jeho příběh, což rozhodně zaslouží poděkování. Nakladatelství Crew se pustilo do poměrně velkého projektu a doufám, že jim to finančně vyšlo, protože to, co nám prezentují, rozhodně stojí za pozornost, a to nejen proto, že jsou obě knihy pořádné špalíky a v knihovně se rozhodně neztratí. Stojí za pozornost především obsah, u něhož jen budete zírat, co také může být manga, že to není jen to akční, mainstreamové z poslední doby, co se k nám dostává, ale je to i něco mnohem komplexnějšího a hlubšího. A jasně, vůbec nevadí, že i v něčem takovém se objevují prvky mangy, jako jsou expresivní výrazy postav nebo užívání zvukových efektů, i když v případě tohoto komiksu je to něco, co se dá snést, nedá se tu mluvit o zbytečném nadužívání, jako je tomu třeba v případě série "Gantz", která ale stojí někde naprosto jinde i ve smyslu toho, jaký byl cíl celé série.

Kniha "Zpráva pro Adolfa 2" pokračuje tam, kde předchozí skončila. Adolf Kaufmann se musí vyrovnat s tím, že už někoho zabil, ale také s tím, že miluje židovskou dívku. Je to v něm obrovský boj a pokud se na celý příběh podíváte zpětně, uvědomíte si, že právě tento Adolf je nejlépe napsanou postavou, má nejzajímavější vývoj a je na něm skvěle vidět, co dokáže šílená propaganda. V tomhle směru mi přijde, že Tezuka mnohem lépe dokázal zaznamenat fanatismus Němců, kteří šli bezhlavě za Hitlerem, skutečně přesvědčení o tom, že jsou z nějakého pochybného důvodu nadřazenou rasou. Je to skvělá ukázka toho, jak fanatismus dokáže lidi změnit, jak je dokáže ovlivnit, jak z nich dělá nemyslící stroje. Je ale trochu zajímavé, že se trochu opomnělo na to, že i Japonci podobný fanatismus vykazovali, což vzhledem k jejich historii není až tak překvapivé. V knize "Zpráva pro Adolfa 2" tohle není ale nijak zdůrazněno, zásadnější je, jak to probíhalo v Německu, nebo alespoň u lidí, kteří se za Němce považovali.

V knize "Zpráva pro Adolfa 2" jsou ale ještě další dva Adolfové. Ti však tolik prostoru nedostávají. Historickou postavou je Adolf Hitler, jehož rozpoložení v letech války Osamu Tezuka zaznamenal velmi dobře, máte pocit, že se skutečně jedná o narušenou osobnost, která ale bezmezně věřila tomu, co hlásá. Jen si uvědomuje, že je v tom sama a šílenství ji postupně stravuje. Osamu Tezuka si zde skvěle hraje s historickými událostmi a trochu je alternuje, i když nikoli způsobem, jež by je narušil, jen podává i trochu jiný pohled. Třetím Adolfem je pak Adolf Kamil, syn pekaře, dětský kamarád Adolfa Kaufmanna. Na těchto dvou postavách je skvěle vidět, jak se dokážou dva kamarádi díky jinému přístupu a jiné ideologii naprosto odcizit. Tady bych ale trochu viděl problém v tom, že Adolf Kamil nedostává tolik prostoru jako Adolf Kaufmann a najednou se pro příběh nejeví tak důležitý. Docela by se mi líbilo, kdyby jejich finální střet dopadl trochu jinak, ale autor zvolil tuto cestu a není nijak zásadně horší.

Komiks "Zpráva pro Adolfa 2" ukazuje sílu autora, který nejenže dokázal zaujmout první knihou a prezentovat nám silný příběh se skvělými postavami, ale právě druhou knihou potvrdil, že zvládne příběh od začátku do konce a prezentuje nám rozuzlení a zakončení osudů postav tak, že nám to možná vyrazí dech, ale pokud ne, rozhodně ani s poslední stránkou nebudeme odcházet nijak zklamáni. Síla příběhu v nás bude rezonovat, o to více, že v knize "Zpráva pro Adolfa 2" se objevují stránky, kde skutečně cítíte, jak obyvatelé Japonska, ale i Německa strádali, jak byli jen loutkami, na které si mocnosti klidně házely bomby, protože to mělo pomoct vyššímu cíli, tedy ukončení války. A pomohlo, vlka sočila, ale ty nevinné životy, které válku ani nechtěly, to prostě nevrátí. Silné je pak uvědomění si toho, že jedna strašná válka sice skončila, ale hned nato začala další, která ještě pořádně neskončila a nevyřešila se. Poučením z příběhu je tedy vlastně to, že lidstvo je nepoučitelné. Člověk o tom nesmí moc přemýšlet, protože pak si uvědomí, že za takového stavu nejsou ty vyhlídky moc jásavé.

Komiks "Zpráva pro Adolfa 2zakoupíte na stránkách obchodu Crew.

Na Comics Blogu najdete recenzi na komiks:
Zpráva pro Adolfa 1

Žádné komentáře:

Okomentovat