2017-11-09

#1564: Americká liga spravedlnosti 1: Nejnebezpečnější hrdinové světa - 55 %


Americká liga spravedlnosti 1: Nejnebezpečnější hrdinové světa (Justice League of America 1: World's Most Dangerous)
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě, v pevné vazbě a v limitované edici (52 kusů) v roce 2017. Původně vyšlo jako čísla 1 až 7 série "Justice League of America" u DC Comics. Souborné vydání vyšlo u DC Comics poprvé v roce 2013. České vydání má 224 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč (brožovaná), 699 Kč (vázaná) a 999 Kč (limitovaná).
Knihou koupíte v knihkupectví Minotaur se slevou.

Scénář: Geoff Johns, Matt Kindt a Jeff Lemire
Kresba: Různí

Kniha "Americká liga spravedlnosti 1: Nejnebezpečnější hrdinové světa" je takovou specifickou knihou, která ukazuje, že u nás stále nemáme ještě dost velký trh na to, aby takové knihy měly skutečně smysl. Jasně, už u nás máme knihu "Liga spravedlnosti 4: Síť", která je s knihou "Americká liga spravedlnosti 1: Nejnebezpečnější hrdinové světa" ve spojitosti, ale pokud nejste fanoušci DC, budete to vědět? Možná jsem si to jen nevšiml, ale kniha "Americká liga spravedlnosti 1: Nejnebezpečnější hrdinové světa" nebyla moc propagována jako něco, co je důležité číst v souvislosti s knihou "Liga spravedlnosti 4: Síť". Obě knihy totiž obsahují hlavní jádro příběhu "Válka velké trojky", který zasahuje rovnou do tří sérií. Konkrétně se jedná o následující sešity:

  • Trinity of Sin: Pandora 1
  • Justice League 22
  • Justice League of America 6
  • Justice League Dark 22
  • Justice League of America 7
  • Justice League Dark 23
  • Justice League 23

Pokud se začtete do knihy "Americká liga spravedlnosti 1: Nejnebezpečnější hrdinové světa", najdete zde v první řadě pět sešitů, kde zjišťujete, jak se Americká liga spravedlnosti formovala. Tohle není vůbec špatné. Neříkám, že je to skvělé, ale sledujete, jak se dohromady dává nesourodý tým a musí řešit případ, který je alespoň v první části docela zajímavý. Ony tyhle začátky bývají dobré poměrně vždycky, protože se ještě přesně neví, kam se to vyvine, jaké je zde tajemství, jak se vyvinou vztahy mezi postavami, kdo bude proti hrdinům bojovat. Tohle je také celkem fajn sledovat. A do páté kapitoly vás to bude bavit. Jenže pak najednou bum. Pokud nejste znalí událostí, které se v DC Universu staly, budete překvapeni.

Najednou totiž dostáváte kapitoly příběhu "Válka velké trojky". Není zde žádné oznámení o tom, že se jedná o kapitoly, které navazují na dění v knize "Liga spravedlnosti 4: Síť". Tohle si musíte domyslet, musíte si vzpomenout, anebo musíte číst diskuse na internetu. Navíc, jak je z výčtu výše patrné, rozhodně se nejedná o všechny části tohoto příběhu, takže stále nedostaneme příběh celý. Navíc celkem pochybuji o tom, že by se u nás vydala série "Justice League Dark" až do čísla 23, když se k tomu nakladatelství neodhodlalo doposud. Ale třeba budu překvapen. Doteď se dá tedy říct, že nám BB/art přivedl část eventu, jehož celková podoba nám ale přece jen zůstává skryta. Je pak otázkou, jestli má cenu vydávat u nás takové komiksy, které netvoří příběh, ale jen jeho zlomek. Jasně, ono to moc jinak nejde, protože DC to takhle blbě komiksy vydává. A Marvel také, když jsme u toho. Nejde o příběh, jde o komerční stránku.

Takže za mě má kniha "Americká liga spravedlnosti 1: Nejnebezpečnější hrdinové světa" celkem fajn úvod, u kterého bych byl rád, kdyby se v něm pokračovalo. Ale velký event vše narušil a je skoro škoda, že se tyhle sešity u nás nevydaly v samostatné knize. Jasné, v tomhle si asi moc podmínky diktovat nemůžeme a musíme vydávat, co DC dá. Jen tohle pořád na našem trhu nemá takový smysl. Dojem pak příliš nespraví ani finální kratší příběhy s Martian Manhunterem, které vás k hrdinovi moc blíž nedostanou, i když se o to snaží. Popravdě s tím bych ocenil nějakou samostatnou sérii, protože to je tak divná postava, až se mi líbí. Díky svému začátku pak pro mě kniha "Americká liga spravedlnosti 1: Nejnebezpečnější hrdinové světa" vyznívá jako lepší průměr, ale jen trochu lepší.

Komiks "Americká liga spravedlnosti 1: Nejnebezpečnější hrdinové světa" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou v brožované vazbě nebo pevné vazbě.

Žádné komentáře:

Okomentovat