2015-11-13

#1037: Liga spravedlnosti 3: Trůn Atlantidy - 65 %

Liga spravedlnosti 3: Trůn Atlantidy (Justice League: Throne of Atlantis)
Vydalo nakladatelství BB/art v pevné a brožované vazbě a v limitované edici (52 kusů) v roce 2015. Původně vyšlo jako čísla 13 až 17 série "Justice League" a 15 a 16 série "Aquaman" u DC Comics v letech 2012 a 2013. Souborné vydání vyšlo u DC Comics poprvé v roce 2013. České vydání má 192 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč (brožovaná), 699 Kč (vázaná) a 999 Kč (limitovaná).
Knihou koupíte v knihkupectví Minotaur se slevou.

Scénář: Geoff Johns a Jeff Lemire
Kresba: Ivan Reis, Paul Pelletier a Tony S. Daniel

Pro mě je tohle rozhodně nejlepší díl série "Liga spravedlnosti", jaký u nás zatím vyšel. I když je znovu hodně zaměřeno na Aquamana, rozhodně to není na škodu a skoro to vypadá, že se Geoff Johns skutečně pokusil o to, aby vyprávěl příběh, který zaujme a který bude mít takové ingredience, díky nimž by se dalo hovořit o hodně dobrém mainstreamu. Samozřejmě, že to nakonec trochu zabil, jak už je jeho dobrým zvykem, ale na druhou stranu jsem si pořád říkal, že tohle je konečně ta výborná akce, která mě zajímá, jsou zde dějové prvky, které jsou zábavné, no a jsou zde také nějaká tajemství, jež stojí za prozkoumání.

Co si budeme namlouvat, Atlantida je svět, který záhadology zajímá. A možná i historiky. Kolem takového světa je možné vytvořit velkou mytologii, a to už na té, která již sama existuje hned v několika verzích. Takže se rovnou přiznám, že mě Johns dostal na to, jak se zde postavy dostávají do hlubin, kde možná čekají ještě nějaké artefakty civilizace, které ani sami současní Atlanťané neznají. Je zde scéna, která mě neskutečně bavila a díky které jsem celý příběh hltal. No a pak přišel Johns s tak levným zvratem, až jsem si říkal, že není možné takhle jednoduše celou strhující atmosféru příběhu zabít. A ono jo.

Ale zpátky k ději. Vypadá to, že se Liga spravedlnosti trochu uklidnila, i když nějaké ty vnitřní rozpory trvají. Naštěstí mají superhrdinové pořád dost práce, aby se mohly vnitřní problémy řešit postupně. A tak se nejprve musejí utkat s Cheetah, která je zde vytvořena jako skutečně skvělá postava a má skvělý potenciál pro další dění. Mimochodem opět zde vítězilo využité prostředí - džungle - spolu s kresbou, která je úchvatná. Docela se mi líbí i romantická linka mezi Supermanem a Wonder Woman. Ta se prostě dlouhodobě nabízí a já jsem si jistý, že by se z ní dalo vytěžit hodně i v boji, což naznačil Johns i v následujícím příběhu, tedy v "Trůnu Atlantidy".

To se tak stane, že lidé trénují střelbu raket a vyberou si k tomu samozřejmě oceán. Rakety jsou navedeny trochu jiným směrem, než se očekávalo. Za následek to má skutečnost, že jsou namířeny rovnou na Atlantidu. Podvodní říše si to již nenechá líbit, a tak na souš zaútočí. Pro Ligu je trochu překvapením, že sledují válečný plán, který navrhoval sám jejich Aquaman, ale tak oni se o tomhle hrdinovi dozví ještě mnohé, co jim bude trochu vadit. Jenže naštěstí ani v tomhle případě nemají moc času všechno řešit, protože na Metropolis, Gotham i Boston se ženou obrovské přívalové vlny. Jak říkám do chvíle, kdy se řeší konflikt, kdy se bojuje a do boje jsou zapojeni i mladí supráci, kteří nejsou trvalou součástí Ligy, je to zábava, je to strhující, i když velmi často hlavně díky kresbě. Moderní kreslíři prostě vědí, jak dokážou svoje fanoušky odrovnat. A tady je těch úchvatných velkých a dvoustránkových panelů opravdu hodně.
Obálka limitované edice

Jenže pak se Johns pokusil o to, aby dal příběhu ještě jeden pořádný zvrat. Celý ho trochu zamotá, aby nebylo jasné, kdo vlastně stojí za tím útokem, kdo odklonil lidské rakety. To odhalení má být pak velkou dardou, ale to prostě nefunguje. Je to jen takový obvyklý zvrat, až se vám z toho chce zívnout. Nepřináší to do příběhu žádné nové napětí, možná jen trochu pocuchání přátelských vazeb, ale v podstatě je to jedno, protože kdyby se ta postava vynechala, všechno by dopadlo v podstatě stejně. Johns chtěl být prostě tak moc zajímavý, až z toho vyšla pořádná dějová banalita a zbytečnost.
Původem brazilský kreslíř Ivan Reis

Ať tak nebo tak, téhle knize se musí nechat, že mě konečně bavila a já jsem si říkal, že i ty týmovky v případě DC Universe mají potenciál a mohou stát za to. Tohle se povedlo a nebýt té přemrštěné scenáristické snahy dělat z toho něco trochu víc, byl by to hodně nadprůměrný mainstream. Takhle je to dobré čtení, které vás dovede okouzlit neskutečnými scénami a krásnou kresbou, která celkový dojem ze scénáře sem tam hodně napravuje. Tady by mě docela i zajímalo, jak to bude pokračovat, a jak to dopadne s Cheetah a jejími dalšímu úmysly.

Komiks "Liga spravedlnosti 3: Trůn Atlantidy" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou v brožované verzi a ve vázané verzi.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Liga spravedlnosti 1: Počátek"
"Liga spravedlnosti 2: Zrození zla"

Žádné komentáře:

Okomentovat