2017-07-19

#1483: DC komiksový komplet 14: JLA - Rok jedna, kniha první - 60 %

DC komiksový komplet 14: JLA - Rok jedna, kniha první (JLA: Year One)
Vydalo Eaglemoss Collections v pevné vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako čísla 1 až 6 série "JLA: Year One" a jako číslo 9 série "Justice League of America" v nakladatelství DC Comics. České vydání se prodává v plné ceně za 229 Kč na stáncích. Předplatit je možné sérii na stránkách nakladatele.

Scénář: Mark Waid a Brian Augustyn
Kresba: Barry Kitson

Netvrdím, že mám vyloženě radši Marvel než DC Comics, protože si rád přečtu komiksy od obou vydavatelství, ale přece jen je větší náklonnost na straně Marvelu. Asi za to může hlavně Spider-Man, ale i Avengers. Nemůžu si pomoct, ale tým JLA mě prostě tak nebaví. Jeho první příběhy jsou takové divné, což jsme se mohli přesvědčit v retro komiksu v knize "DC komiksový komplet 11: JLA - Babylonská věž", kde se tým spojil poprvé, aby se utkal s obrovskou mimozemskou hvězdicí zvanou Starro. Tohle nezmiňuji náhodou, protože to má smysl i pro knihu "DC komiksový komplet 14: JLA - Rok jedna, kniha první". Starro se zde totiž objevuje. Jak je to možné?

V DC Universe došlo k události, kterou si brzy také připomeneme. Jednalo se o "Krizi na nekonečnu Zemí", která vyšla také v rámci "DC komiksového kompletu" jako bonusová kniha nad rámec standardní série. Díky tomu mohlo dojít k různým změnám v universu. A tak si Mark Waid spolu s Brianem Augustynem řekli, že by možná bylo fajn vrátit se po nějaké době ke kořenům a původní příběhy začlenit do nového dění, kde se dá tým JLA dohromady. A tak se objevuje Starro, ale i další postavy, které se představily v komiksu "Justice League of America 9". Tento komiks vyšel v roce 1962 a poprvé se zde odhalilo, jak se vlastně dal tým dohromady. Mark Waid a Brian Augustyn použili tento příběh, aby na něj vlastně přímo navázali a prezentovali, co se dělo dál.

Svět je ještě otřesen z toho, že se na zemi objevili titáni, kterým se museli postavit noví hrdinové. Jednalo se o mimozemské dobyvatele, kteří mezi sebou měli soupeřit o nadvládu nad jiným světem, ale skupina ve složení Martian Manhunter, Flash, Green Lantern, Aquaman a Black Canary (tady je rozdíl oproti příběhu v "Justice League of America 9", kde se místo Black Canary vyskytovala Wonder Woman a svou špetkou přispěli i Superman a Batman) se postarala o to, aby byla hrozba zažehnána. Mimozemšťané jsou u ledu, ale najednou začínají mizet. Někdo stojí o jejich těla a není jasné proč. Na světlo světa se dostává jméno organizace Locus, která očividně nestojí o to, aby si po světě chodili nějací superhrdinové. Tenhle svět už s nimi totiž má zkušenosti. Existoval Americký spolek spravedlnosti (JSA), ale ten už je dávno za zenitem, jsou zde i další týmy, ale moc se o nich nemluví. Pro Locus je aktuálně největší hrozbou JLA.

Na komiksu "DC komiksový komplet 14: JLA - Rok jedna, kniha první" je paráda, že staví na základech, které zde existují desítky let. Problém je v tom, že v českém jazyce je prostě neznáme, a tak nemůžeme všechny nuance ocenit. Je ale fajn, že zde komiks vyšel a hlavně je super, že jsou zde i retro příběhy, z kterých se vychází. Alespoň trochu se tak doplní ty vědomosti, které nemáme a ve velké míře - pokud se nezajímáme o DC Comics skutečně zevrubně - ani mít nemůžeme. Navíc je zde skutečnost, že vyšla kniha "DC komiksový komplet: Krize na nekončenu Zemí", jež nám trochu více přiblíží zásadní událost DC Universe. A takových bonusových knih by mohl být více. Docela jsem zvědavý na to, jak je taková bichle zpracována. I na ni bude recenze brzy. Kniha "DC komiksový komplet 14: JLA - Rok jedna, kniha první" pak dějem zásadně nevyniká, je to formování týmu ve světle hrozby. Tým je různorodý, je zde spousta vtípků, mnohdy se opakují, lehce to čerpá z děje "Watchmen", ale nemá to žádnou hloubku. Prostě mainstream o vzniku týmu.

Na blogu najdete také recenzi na knihy:
"DC komiksový komplet 1: Batman - Ticho, kniha první"
"DC komiksový komplet 2: Batman - Ticho, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 3: Green Lantern - Tajemství původu"
"DC komiksový komplet 4: Batman a syn"
"DC komiksový komplet 5: Superman - Utajený počátek"
"DC komiksový komplet 6: Batman - Dlouhý Halloween, kniha první"
"DC komiksový komplet 7: Batman - Dlouhý Halloween, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 8: Green Arrow - Rok jedna"
"DC komiksový komplet 9: Superman - Pro zítřek, kniha první"
"DC komiksový komplet 10: Superman - Pro zítřek, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 11: JLA - Babylonská věž"
"DC komiksový komplet 12: Superman - Poslední syn Kryptonu"
"DC komiksový komplet 13: Superman/Batman - Nepřátelé státu"

Žádné komentáře:

Okomentovat