2017-05-26

#1445: Mýty 11: Válka a střepy - 90 %

Mýty 11: Válka a střepy (Fables: War and Pieces)
Vydalo nakladatelství Crew ve spolupráci s nakladatelstvím Netopejr v brožované vazbě v roce 2016. Původně vyšlo jako čísla 70 až 75 v sérii "Fables" u nakladatelství Vertigo (dospělejší odnož DC Comics). Souborně v originále komiks vyšel jako "Fables: War and Pieces" v roce 2008. České vydání má 192 stran a prodává se v plné ceně za 489 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Bill Willingham
Kresba: Mark Buckingham, Steve Leialoha, Andrew Pepoy a Niko Henrichon

PRVNÍ ODSTAVEC MŮŽE OBSAHOVAT DROBNÉ SPOILERY. Když jsem se dostal na konec knihy "Mýty 11: Válka a střepy", říkal jsem si, jestli tohle není konec série. Samozřejmě, že není, protože ta vychází pořád, ale tak nějak jsem si myslel, že ta válka bude trvat mnohem déle, že její průběh bude zachycen ve více knihách. Tím nechci říct, že by mě snad Bill Willingham nějak zklamal, naopak, jsem o to zvědavější, jak se bude pokračovat, protože netuším, kam by se to mohlo vyvinout. A je v tom příjemné očekávání, které jen může ukázat, jak dobrým vypravěčem Bill Willignham ve skutečnosti je, protože dovede rozvíjet svůj svět mnohem více, než by se na první pohled zdálo. O zajímavé postavy nemá nouzi, i když jsme se s některými musely rozloučit. Ale to je válka a o tu přece jde především v této knize.

"Mýty 11: Válka a střepy" už nezačínají plánováním a přípravami, to je za námi. "Mýty 11: Válka a střepy" začínají tím, že se všechno rozběhne a čeká se na to, jak to dopadne. Plán je jasný - zasadit Císařství takový úder, z kterého se nevzpamatuje a díky kterému Mýty vyhrají válku a budou se moct vrátit do své Domoviny. Každý má nějakou úlohu. Někdo je obyčejným pěšákem, který má bránit zásadní stanoviště, někdo je zase rozhodující figurkou, například z hlediska zásobování. Na velkou část příběhu se tak díváme z pohledu Modráka, který se díky svému plášti může přesouvat z místa na místo v podstatě lusknutím prstu, a tak je stěžejní pro to, aby celkový plán probíhal tak, jak má, aby všichni měli dostatek zásob, ale i přesné informace.

U série "Mýty" mám celou dobu pocit, jako kdyby šlo všechno strašně snadno, jako kdyby Mýty měly cestu vydlážděnou a nikdy se jim nic nestalo, vždycky všechno dobře dopadlo. Samozřejmě, že to není tak jednoduché a ty překážky zde jsou. To je třeba vidět na příběhu "Machinace", který má dvě části a je uveden v první polovině knihy. Zjišťujeme, kdo je Popelka, jaké jsou její schopnosti a jak může prospět Mýtovu. Tady se mimochodem krásně spojuje skutečný, lidský svět, s tím pohádkovým. A to spojní je výbušné, realisticky drsné a přesto stále s fantaskním nádechem. Tohle je taková bondovka trochu jinak, ale je to jen mezihra, krátké odbočení od skutečného válčení. Na to pak dojde v hlavním příběhu "Válka a střepy". A ten také rozhodně stojí za to.

"Mýty 11: Válka a střepy" uzavírají jeden příběh a uzavírají ho chytře, akčně s tím, že každá postava zde má své místo, každý dostane alespoň kousek prostoru. Musím se obdivovat tomu, že v podstatě na nikoho důležitého Bill Willingham nezapomněl, alespoň tedy ne na nikoho, kdo by měl nějakým způsobem promluvit přímo do válečného dění. A finále se podařilo skutečně strhujícím způsobem, kdy bitva, která je zde prezentována, nemá hned jasného vítěze. Čtenář je tak napjatý až do konce, kde si ale řekne, že takhle to mělo skončit, protože tohle je přece pohádkový svět a tam takové konce patří. Až na to, že tohle není konec a pokračuje se dál. Dvanáctý díl nás čeká a já se velmi těším!

Komiks "Mýty 11: Válka a střepyzakoupíte na stránkách nakladatelství Crew.

Žádné komentáře:

Okomentovat