2017-05-23

#1442: DC komiksový komplet 10: Superman - Pro zítřek, kniha druhá - 45 %

DC komiksový komplet 10: Superman - Pro zítřek, kniha druhá (Superman: For Tomorrow 2)
Vydalo Eaglemoss Collections v pevné vazbě v roce 2017 jako desátou knihu ze série "DC komiksový komplet". Původně vyšlo jako čísla 2010 až 214 série "Superman" a jako číslo 283 série "Action Comics" v nakladatelství DC Comics. České vydání se prodává v plné ceně za 229 Kč na stáncích. Předplatit je možné sérii na stránkách nakladatele.

Scénář: Brian Azzarello
Kresba: Jim Lee

Já vím, že hlavní příběh v knize "DC komiksový komplet 10: Superman - Pro zítřek, kniha druhá" chce vypadat jako něco hlubokého, ale ve skutečnosti, když se nad tím trochu zamyslíte, je to jen další historka o tom, jak Superman, i když to vypadá hodně bledě, všechny zachrání, nikdo pořádně nedojde k úhoně a jediné dvě věci, které tohle vyčleňují, je Azzarello, který se snaží, aby Superman trochu filosofoval, a pak samozřejmě Jim Lee, který, pokud něco kreslí, tak je to hned fanouškovsky zajímavé. V recenzi na knihu "DC komiksový komplet 9: Superman - Pro zítřek, kniha první" jsem však již psal, že osobně jsem z Leeho kresby celkem unavený a není to aspekt, kvůli kterému bych si zrovna tenhle komiks oblíbil.

Takže to zůstává na Azzarellovi? Ne, ani on zrovna v příběhu neexceluje, a i když se snaží o to, aby Superman uvažoval o své existenci, aby přemýšlel o následcích svého chování, kdy někdy může být on příčinou zla, které se děje, stále z toho vychází jako čestný hrdina, protože vlastně nikdo nezemřel, všechno je zase růžové a ani JLA na něj nebude moc naštvaná, i když to zprvu vypadalo, že by ho snad mohli ze svých řad vypoklonkovat. Ne, i když to vypadá jako strašně důležitý příběh, ve skutečnosti se tím moc nemění, jen Jim Lee zase mohl kreslit zajímavé postavy a prostředí, protože se zde různě střídají. A i když zde nejsou tradiční záporáci, tak se alespoň mohl vyřádit na těch méně tradičních. A jako bonus nechybí ani dostatek akce, která je tu prostě proto, aby to filozofování nebylo moc nudné.

Kniha už česky vyšla, takže si recenzi na "Superman: Pro zítřek 2" můžete přečíst. Proto už nechám Azzarellův a Leeův komiks být a podívám se na bonus, který tahle kniha obsahuje. Bonusem je sešit "Adventure Comics 283". Pokud byste si mysleli, že je to příběh nějaký vyloženě akční, úplně tomu tak není. U těchto starších komiksů budete mít pocit, že jsou všechny až moc odlehčené a některé dějové prvky je činí naivními a banálními. V tomhle případě je to třeba ještěrka, která vytváří celou zápletku, která je navíc nesmírně průhledná. Ale celkově děj dává smysl a jeho unikátem je skutečnost, že se zde poprvé, a to pořádnou náhodou, objevuje Zóna přízraků, která je pro současnou supermanskou mytologii nezbytná. Otevírají se tak dveře pro důležité příběhy, hlavně s generálem Zodem.

Komiks "Adventure Comics 283" není v knize "DC komiksový komplet 10: Superman - Pro zítřek, kniha druhá" náhodou, protože i pro "Superman: Pro zítřek" je Zóna přízraků zásadní, což ve sbírce celkem snadno zjistíte. Nemůžu si ale pomoct, touto knihou Superman jen potvrzuje, že jako komiksová postava je zajímavě navržen, ale to, že jsou mu dány superschopnosti jako nikomu, nutně nevede k tomu, že i příběhy s ním budou vyloženě skvělé. Nejsou, a to ani ve chvíli, kdy na nich dělají tvůrci, kteří jsou považováni za špičku v komiksové branži. Azzarello a Lee dali dohromady děj, který chce být přemýšlivý, trochu jiný, ale nakonec stejně zapadá do klasického mustru a nijak kánon vyloženě nenarušuje.

Na blogu najdete také recenzi na knihy:
"DC komiksový komplet 1: Batman - Ticho, kniha první"
"DC komiksový komplet 2: Batman - Ticho, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 3: Green Lantern - Tajemství původu"
"DC komiksový komplet 4: Batman a syn"
"DC komiksový komplet 5: Superman - Utajený počátek"
"DC komiksový komplet 6: Batman - Dlouhý Halloween, kniha první"
"DC komiksový komplet 7: Batman - Dlouhý Halloween, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 8: Green Arrow - Rok jedna"
"DC komiksový komplet 9: Superman - Pro zítřek, kniha první"

Žádné komentáře:

Okomentovat