2017-05-22

#1441: Strážci galaxie 1: Kosmičtí Avengers - 60 %

Strážci galaxie 1: Kosmičtí Avengers (Guardians of the Galaxy: Cosmic Avengers)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako "Guardians of the Galaxy: Cosmic Avengers" v roce 2013. České vydání má 144 stran a prodává se v plné ceně za 329 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Brian Michael Bendis
Kresba: Steve McNiven a Sara Pichelli

Kniha "Strážci galaxie 1: Kosmičtí Avengers" je zábavná, má pořádný drive a je to i dobré sci-fi, kdy zobrazované technologie, hlavně vesmírné lodě, vypadají prostě skvěle. Ale dobře vypadají i mimozemské rasy. Přesto mám s knihou "Strážci galaxie 1: Kosmičtí Avengers" jeden pořádný problém. Jako kdyby se jednalo jen o úvod k něčemu velkému, což už ale v knize není a co bude následovat až v dalších dílech. Další díl by mimochodem měl vyjít již ve druhé polovině tohoto roku (podle všeho v listopadu 2017), nemluvě o tom, že Crew chystá i samostatnou sérii "Rocket", která vyjde už v září. "Strážci galaxie" nás tak hned neopustí a já jsem za to docela rád. Ve filmovém provedení jsou skvělí, tak třeba nás o tom přesvědčí i v provedení komiksovém.

Pokud jste viděli filmy "Strážci galaxie", musíte se tradičně připravit na to, že komiksová série vypadá jinak, a to nejen tím, jak vypadají postavy, ale i dějově. I když kniha "Strážci galaxie 1: Kosmičtí Avengers" má přece jen filmu blíž než třeba komiksy, které se Strážci vznikaly původně. Tam byste nejspíš ani postavy neznali, i když "Nejmocnější hrdinové Marvelu" se tohle snaží trochu napravit. Hned na začátku knihy "Strážci galaxie 1: Kosmičtí Avengers" nás čeká flashback na planetě Zemi, kdy zde přistál jeden mimozemšťan a velmi blízce se spřátelil s jednou zemšťankou. Tak moc blízko, že se z toho narodil chlapec jménem Peter Quill, který ale neměl mít osud jen na své rodné planetě.

Tohle je něco, co budete z filmu znát, ale přece jen je to v komiksu podáno trochu jinak. Pak už se přesouváme do Peterovi současnosti, kdy je znám jako Star-Lord a se svým otcem stále nemá dobrý vztah. Setkávají se, ale spíše jen v rámci diplomatických her, kdy J-son varuje svého syna, aby se nevydával na Zemi, protože je na ni uvaleno galaktické embargo. Star-Lord se svým týmem, který je navíc ještě doplněný o Iron Mana, jenž tomu nijak moc nevadí, se samozřejmě k Zemi vydá, protože je mu jasné, že se planeta stane terčem pro bojechtivé rasy. A nemýlí se. Jenže tím, že poruší zákaz vlastního otce, stává se válečným zajatcem. A když už si myslíte, že se konečně začne dít něco pořádného, najednou je ticho po pěšině.

No dobře, k něčemu pořádnému přece jen dojde a číslo 3, které je prozatím finále příběhu, je akční a zábavné. Dost prostoru zde mají všechny postavy - Star-Lord, Drax, Gamora, Rocket i Groot. Ale aby ho měli ještě o něco víc, je zde příběh "Guardians of the Galaxy: Tomorrow's Avengers 1", který bych spíše viděl na začátku knihy, ale i na konci ho snesete. Má čtyři části a každá se věnuje jednomu hrdinovi - postupně to jsou Drax, Groot, Rocket a Gamora. Každý v trochu jiné kresbě a zajímavě v kontrastu s hlavním příběhem. Kniha "Strážci galaxie 1: Kosmičtí Avengers" vám ukáže, že Strážci galaxie vás budou bavit i v komiksu, jen příběh v této knize uteče až příliš rychle a vy nedojdete naplnění. Tak snad tenhle pocit zlepší další díl.

Komiks "Strážci galaxie 1: Kosmičtí Avengers" zakoupíte na stránkách nakladatelství Crew.

Žádné komentáře:

Okomentovat