2017-05-24

#1443: Dobrodružství Jeronýma Moucherota - 85 %

Dobrodružství Jeronýma Moucherota (Les Aventures de Jérome Moucherot)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě a v pevné vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako  sešity "Les dents du recoin" (1994), "Sus á l´imprévu" (1998) a "Le Pén pied-de-poule" (1998). České vydání má 200 stran a prodává se v plné ceně za 589 Kč (brožovaná vazba) a 789 Kč (pevná vazba).
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: François Boucq
Kresba: François Boucq

Díky edici "Mistrovská díla evropského komiksu" se k nám dostávají komiksy, které bychom si asi jinak nepřečetli. Ale i mezi nimi bude vynikat kniha "Dobrodružství Jeronýma Moucherota", protože to je zážitek, který si prostě musíte zažít. Podobné čtení na českém trhu není, což jen ukazuje, jak jedinečný komiks je a jak jedinečnou vizi měl autor, když postavu Moucherota a jeho svět vytvářel. Pokud si myslíte, že jste četli všechno, jsem si jistý, že vás komiks "Dobrodružství Jeronýma Moucherota" dovede hodně překvapit. A jsem si také jistý, že ne pro každého to bude překvapení milé. To je ale jenom tím, že François Boucq je v tomto komiksu natolik specifický, že si buď jeho styl, humor i náhled na svět oblíbíte, anebo vám prostě nic neřekne a vy možná ani knihu do konce nedočtete.

Jeroným Moucherot je zvláštní hrdina. Na první pohled to není postava, kterou byste si měli oblíbit. Je malý, při těle, má brýle, není nijak hezký, má sako s leopardím vzorem, nechá si říkat Tygr bengálský a k tomu všemu ještě má nosní přepážku propíchnutou perem. Jeroným Moucherot je totiž pojišťovák, který se musí hodně otáčet v džungli, kde žije. On totiž doslova žije v džungli - všude jsou stromy, do práce se dostává na liáně a kolem se pohybuje spousta zvířat, která mohou být vhodnými cíli jeho pojišťovacích potřeb. Nejhorší na světě je totiž Nepředvídatelno, které se příliš snaží zasahovat do našich osudů. A proti Nepředvídatelnu Jeroným jako podomní pojišťovací agent musí bojovat.

Pravdou však je, že z Jeronýmovy praxe toho tolik neuvidíme, "Dobrodružství Jeronýma Moucherota" jsou komiksem, který skutečně dostojí svému názvu a jedná se o komiks dobrodružný a akční. Přesto je téma pojišťovnictví využito poměrně často v dialozích, nejvíce pak v dialozích s kolegy, když si jdou sednout na pivo. Knihu "Dobrodružství Jeronýma Moucherota" tvoří celkem tři původní sešity, kdy první "Žralok domácí" a třetí "Pepitová pohroma" obsahují vždy jeden rozsáhlý příběh. Druhý sešit s názvem "Hrr na Nepředvídatelno!" je pak tvořen několika kratšími povídkami v hlavní roli s naším hrdinou. Ale jak jsem napsal, Jeroným Moucherot není klasický hrdina. I přesto je ale možné si ho oblíbit, a to díky světu, kde žije.

Základem komiksu "Dobrodružství Jeronýma Moucherota" je totiž absurdita. Na jednu stranu je tohle fantasy příběh, ale překračuje hranice klasického fantasy od první stránky. Je to příběh bizarní, kdy se vám může stát, že si stopnete gorilu a na dveře vám bude zvonit její rozezlený manžel, můžete se stát cílem útoku žraloka, který vyskočí z vaší stěny, můžete se vydat na dovolenou po drátech vysokého napětí v autě, které právě podstoupilo speciální kúru na zvýšení sebevědomí, a to včetně masáže. Zažijete toho ale mnohem více a je skoro nepopsatelné, co všechno se v komiksu "Dobrodružství Jeronýma Moucherota". A navíc v relativně realistické kresbě! Tohle si musíte přečíst, protože zprostředkovaně to prostě není ono.
François Boucq

"Dobrodružství Jeronýma Moucherota" jsou prezentována jako komediální komiks, ale musíte čekat něco trochu jiného, než komiks, kde půjde o to, abyste se smáli u každého vtipu. François Boucq není tak prvoplánový, ale snaží se o to, aby vtip vycházel právě z absurdity a z toho, že je všechno posunuto trochu jinam, nemluvě o tom, že díky svému pojetí, tématu a postavám může velmi dobře útočit na lidské vlastnosti, ať už je to honba za penězi, důvěra v nesmysly, ale třeba i přehnané projevování citů, které je ve skutečnosti cituprázdné. "Dobrodružství Jeronýma Moucherota" pro vás budou nevšedním zážitkem a nezaručím vám, že se vám budou líbit, ale stojí za to jim dát šanci, protože nic podobného nejspíš číst nebudete.

Komiks "Dobrodružství Jeronýma Moucherota" zakoupíte na stránkách nakladatelství Crew v brožované vazbě i pevné vazbě.

Žádné komentáře:

Okomentovat