2017-04-28

#1425: Batman Detective Comics 5: Gothtopie - 65 %

Batman Detective Comics 5: Gothtopie (Batman: Detective Comics Vol. 5: Gothtopia)
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě, v pevné vazbě a v limitované verzi v roce 2017. Původně vyšlo jako čísla 25 až 29 "Detective Comics" v rámci restartu "The New 52" u DC Comics. Souborné vydání vyšlo u DC Comics poprvé v roce 2014. České vydání má 208 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč (brožovaná vazba), 699 Kč (pevná vazba) a 999 Kč (limitovaná edice).

Scénář: John Layman a další
Kresba: Jason Fabok, Aaron Lopresti a další

I v roce 2017 se nakladatelství BB/art konečně trochu více rozjíždí s komiksy a jako první vydalo komiks "Batman Detective Comics 5: Gothtopie", tradičně ve třech různých edicích - paperback, pevná vazba a limitovaný edice. Myslím, že tady je limitovaná edice docela na místě, protože kniha obsahuje některé příběhy, které byly vytvořeny proto, že se Batman dožil již 75 let, a tak s ním slavili různí tvůrci. A to je také důvod k tomu, proč jsem dal takové hodnocení, jaké jsem dal. Kdyby kniha neobsahovala závěrečné krátké komiksy, které jsou určené k oslavě, které jsou zábavné a trochu podrývají stereotypy, šel bych s hodnocení o něco níž, protože "Gothtopie" je příběh, který mě nezaujal.

Ale nezačínáme příběhem "Gothtopie", začínáme jednodílným komiksem "Práskačovo blues", který je tím nejlepším, co zde najdete. Je to příběh z období "Roku nula", který se ale nezaměřuje tolik na Batmana, který zde samozřejmě nechybí, ale ve středu zájmu je Jim Gordon. Je to příběh o tom, jak vypadá Gotham v době, kdy šel Batman teprve na scénu, je to příběh o zkorumpovanosti, ale také je to příběh o tom, jak vlastně došlo k tomu, že se na nebi začalo objevovat světelné znamení, které přivolává Batmana. Tenhle příběh má drive, má zajímavé podání, dobré postavy, výbornou zápletku, která je podána na malém prostoru a dovede skvěle napnout. Je škoda, že to nejlepší je hned na začátku. Tady oceňuji i to, že se za tímhle příběhem hned ocitl i krátký příběh, který byl ve stejném sešitu (v některých dřívějších knihách se všechny krátké komiksy hromadily až v závěru).

Následuje příběh "Koruna strachu", který lehce rozvíjí a graduje příběh Man-Bata, který je docela zajímavým protivníkem k Batmanovi, i když rozhodně netvoří jeho protipól, tím je spíše Joker nebo Two-Face. Ale mytologie Man-Bata se zde rozvíjí zajímavě a jedná se o finále delšího příběhu, kdy ale bohužel samotný závěr je najednou takový nijaký, a vy víte, že buď přijde ještě něco, co to opravdu ukončí, anebo to skončí tak nějak jalově a nudně, kdy sice máte pocit, že se to něco snažilo říct, ale nějak moc hluboko pod kůži se vám to nedostalo. Pak už následuje příběh "Gothtopie", který je rozdělen na tři části a který prezentuje něco, co osobně moc nemusím. Konkrétně je to skutečnost, že je všechno jinak, aby se to nakonec stalo takovým, jaké to má být.

"Gothtopie" je příběh bez následků. To znamená, že to je příběh, kde se něco děje, ale nemá to v podstatě žádný vliv na to, co se bude v sérii dít dál. Je to jednoduše příběh, který je výplňový, ale proto, že fanoušci neustále očekávají nové příběhy, je k něčemu takovému třeba přistoupit. Navíc se to zarámuje tím, že je to vlastně velkolepý plán jednoho z Batmanových záporáků. Už od začátku je vám jasné, že v tomhle příběhu něco nesedí. Když se to začne rozplétat, dává to i smysl, ale když skončí, jen zjistíte, že to byl prostě můstek pro další dění bez toho, aby zde byl skutečně nějaký vývoj. Dobře, jedna skutečnost se zde mění, a to ve vztahu s Catwoman, ale tohle je prostě jen horská dráha jejich podivného vztahu. Ani na tom není nic překvapivého.

Následují pak krátké příběhy a za nimi galerie obálek, kde se předvedou zajímaví kreslíři, mezi nimi mimochodem i Frank Miller, ale také třeba Jock. V krátkých příbězích pak dovedou zaujmout hlavně ty, které se vracejí k postavě a její oslavě sedmdesátých pátých narozenin. Díky tomu se mezi kreslíři mohl ocitnout i legendární Neal Adams, který pracoval pro DC, případně i pro Marvel už před padesáti lety. A dělá si legraci ze své kresby, z postavy Batmana v minulosti, ale i v současnosti. Tohle je komiks s krásným nadhledem, který díky tomu hezky vyniká. I ostatní příběhy jsou takové odlehčené, což je velmi příjemné a díky tomu nebudete mít po dočtení knihy negativní pocity, ale spíše pocity příjemné. Je škoda, že tohle nepodpořil i hlavní příběh celé knihy.

Komiks "Batman Detective Comics 5: Gothtopie" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou v pevné vazbě i v brožované vazbě.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Batman Detective Comics 1: Tváře smrti"
"Batman Detective Comics 2: Zastrašovací taktiky"
"Batman Detective Comics 3: Imperátor Penguin"
"Batman Detective Comics 4: Trest"

Žádné komentáře:

Okomentovat