2017-04-27

#1424: Goon 7: Místo bolesti a žalu - 100 %

Goon 7: Místo bolesti a žalu (The Goon: A Place of Heartache and Grief)
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako "The Goon: A Place of Heartache and Grief" vydávané od roku 2009 v nakladatelství Dark Horse. České vydání má 104 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.

Scénář: Eric Powell
Kresba: Eric Powell

Vždycky jsem měl trochu pocit, že v sérii "Goon" nevidím to skvělé, co tam vidí ostatní. Ale s knihou "Goon 6: Čínská čtvrť a tajemný pan Trnka" se tohle změnilo a já jsem si její čtení naplno užíval. A jsem rád, že se ve stejném duchu pokračuje i v knize "Goon 7: Místo bolesti a žalu", jejíž čtení jsem si užíval také od začátku do konce. Dění pokračuje v podstatě tam, kde se přestalo, dál se rozvíjí, ale přitom Eric Powell nezapomíná na to, aby bavil. Myslím, že Joe Hill to v úvodu skvěle shrnuje. Eric Powell vytváří něco, u čeho nechce být nutně hlubokomyslný, u čeho nechce měnit svět, ale chce vytvářet něco, co bude bavit jeho a následně i fanoušky. Přesně tohle se daří. Užívá si každou techniku, kterou používá, a čtenář pak jen zírá na to, jak je možné kreslit komiks a co všechno je možné do komiksu vložit.

Ale "Goon" není jen o tom, že budete zírat na to, jak Eric Powell dovede měnit kresbu a jak v té kresbě vynikají rvačky, monstra a podobně. "Goona" si budete užívat proto, že je prostě zábavný. Jsou zde vtipy, které mě tentokrát dostaly hned několikrát, a já jsem se neudržel a musel jsem se smát nahlas. Kniha tohle se mnou moc často nedokáže, spíš se mi to děje u filmu, a tak když do kniha zvládne, jsem z ní o to více unesen. "Goon 7: Místo bolesti a žalu" je v tomhle ohledu paráda, nemluvě o tom, že zde dochází k rozvoji příběhu, který jsme doposud sledovali. A pokud jsme si mysleli, že Páter Monster je odpočítaný, možná jsme měli i pravdu, ale to neznamená, že nepřijde něco horšího.

"Goon 7: Místo bolesti a žalu" je celkem klasicky rozdělen do jednotlivých epizod, kterých je pět. Všechny jsou ale navzájem propojeny a větší příběh se jimi napříč rozvíjí celou dobu. Tentokrát máte pocit, že zůstává v pozadí. Je to takové to sbírání sil zla, které pak zasadí mnohem více zničující útok, než jak se jim to povedlo doposud. A vypadá to, že přichází skutečně něco velkého, co už v tomhle díle stačí Goonovi trochu pomotat hlavu. Díky tomu, že to ale zůstává v pozadí, můžeme si užít, jak Goon a Franky bojují se syčavci, ale i dalšími příšerami, v kterých se Eric Powell tak krásně vyžívá a které v jeho kresbě vyznívají tak nádherně. Ano, jsem na příšery také zatížen. A Ericovi nechybí skvělé nápady, kdy jen nevěřícně sledujete, co se to na další stránce objevilo. Užasle kroutíte hlavou a chcete víc.

I když to vypadalo, že knihy "Goon 7: Místo bolesti a žalu" a "Goon 0: Drsný kšefty", které vycházely společně v edici "Na přání", nebudou možná mít ani dost fanoušků, kteří je budou chtít, nakonec došlo k tomu, že se obě knihy vydaly. A je to strašně moc dobře! Pokud jste pro sebe "Goona" ještě neobjevili, zkuste ho. Tohle není jen drsné čtení se spoustou humoru, který je místy hodně černý, ale je to skvělé čtení, které vám přináší autor, jenž je skvělým vypravěčem a neskutečným kreslířem. Uzpůsobuje kresbu tak, aby řekl více, než by to zvládl ve chvíli, kdy kresbu měnit nebude. "Goon 7: Místo bolesti a žalu" je skvělou knihou a já jí prostě nemám co vytknout. Tohle je série, ke které se budete chtít vracet, pokud si k ní tu cestu najdete.

Žádné komentáře:

Okomentovat