2017-04-20

#1419: Cagaster 2 - 65 %


Cagaster 2 (Cagaster 2)
Vydalo nakladatelství Zanir v brožované vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako "Cagaster 2" v roce 2014. České vydání má 224 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.

Scénář: Kachou Hashimoto
Kresba: Kachou Hashimoto

I když jsem knihu "Cagaster 1" nehodnotil až tak špatně a vlastně mě docela zaujala, s jejím pokračování už je to trochu jiné. Nechci tvrdit, že obsah je vyloženě špatný, ale problém nastává ve chvíli, kdy knihu otevřete a zadíváte se na kresbu. Jednoduše je neostrá. Říkal jsem si, jestli se mi to jen nezdá, ale pokud vedle sebe dáte knihu "Cagaster 1" s jejím pokračováním, ten rozdíl uvidíte na první pohled. Předpokládám, že to bylo dodanými podklady (nebo je na vině tiskárna, protože ukázky na webu nevypadají tak neostře?), ale je to škoda, protože tím komiks docela ztrácí a není to zrovna vždy příjemné na čtení. Nebudu tvrdit, že zde jsou prvky, které nejsou díky tomu rozeznatelné, to ne, ale ta neostrost je patrná.

Tohle není dobrý první dojem, kterým vás komiks "Cagaster 2" okouzlí, naopak je to dojem, který je následně docela těžké odstranit. Ale dobře, děj se o to snaží. Jsme ve světě, kde se mohou lidé změnit v nebezpečné hmyzí zabijáky. V první části jsme svědky toho, jak je potřeba se vypořádat s jedním takovým zabijákem, který je navíc trochu jiný než ostatní. Je větší je nebezpečnější. A jiné je to i s dalšími cagastery. Kniha rozvíjí mytologii, což je dobře. Na začátku jsem se trochu ztrácel, ale to bylo způsobeno hlavně tím, že toho čtu moc a nedokázal jsem si postavy hned zařadit. I když určité zvláštní skoky v ději a střihy, které nejsou úplně plynulé, zde také jsou obsaženy.

Je zde akce, která je fajn, i když je tradičně mangovsky trochu nepřehledná. Není to ale vyloženě špatné, jen zbytečné zaměření na detaily při akci je někdy škoda, skoro by to chtělo trochu větší záběry. Než se ale komiks dostane skutečně k tomu zásadnímu, trochu to trvá. Nemyslím teď zásadnímu jen pro příběh, ale myslím i zásadnímu z hlediska kvality, protože až ve druhé polovině knihy dostáváte příběhy, které jsou nejen dobře akční, ale jsou skutečně i dobře napsané. Odehrávají se zde zásadní scény, které jsou emotivní. A to jak v případě jednoho z vojáků, tak i v případě Kidoua, jehož poznáváme trochu více, protože poslední kapitola je v podstatě kompletně flashbacková.

Je strašná škoda, že kniha "Cagaster 2" působí nepříliš pěkným dojmem z hlediska grafického, protože co pak nabídne autorka Kachou Hashimoto, není z hlediska scenáristického vůbec špatné. Její kresba si ty ostré linky zaslouží. I ta akce by tu pak vypadala trochu lépe, hlavně proto, že má Kachou ráda detaily. Ale finále knihy ji samotnou trochu zachraňuje, protože se jedná o příběhy, které jsou zajímavé a které ukazují, jak je autorka schopná. Je to dobře, protože tahle série má dobré nápady, a i když se bude nabízet srovnání se sériemi jako "Útok titánů" anebo "Tokijský ghúl", k níž má tematicky ještě blíž, tak "Cagaster" nevyznívá vůbec špatně a je vidět, že si Zanir vybralo dobrou sérii. Snad se třetí díl povede vydat komplexně jako dobrou knihu.

Komiks "Cagaster 2" můžete zakoupit na stránkách eshopu Zanir.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihu "Cagaster 1".

Žádné komentáře:

Okomentovat