2017-04-21

#1420: Gantz 15 - 75 %

Gantz 15 (ガンツ)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako kapitoly 167 až 178 v sérii "Gantz" (japonsky ガンツ, v anglické transkripci Gantsu) souborně v roce 2004 u Shueisha, Inc. České vydání má 232 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Hiroja Oku
Kresba: Hiroja Oku

Po knize "Gantz 14" jsem trochu přestal doufat, že Hiroja Oku ještě vytáhne sérii trochu výš, ale asi si sám uvědomoval, že to není ono a že je potřeba přijít s něčím trochu větším. V minulém díle to vypadalo, že se zde objevují nové postavy, což už znělo trochu zbytečně, ale hned v prvním sešitě v knize "Gantz 15" je s nimi konec a my se soustředíme na něco jiného. Ano, samozřejmě dojde k tomu, že se postavy opět přenesou na další misi, ale v této patnácté knize se stane něco neskutečného. Jedna mise je zde kompletně uzavřena! To znamená, že zde máte začátek - přenesení do místnosti s Gantzem - přenesení na misi, rozsekání mimozemšťanů a návrat do místnosti s Gantzem. Pokud se nepletu, tohle se ještě v sérii nestalo a je to nejrychlejší mise, jaká byla zatím postavami vykonána.

Jenže kniha "Gantz 15" není v první řadě o misích, i když dojde i k tomu, že další zde započne. Ano, tentokrát se toho vypráví mnohem více, než je v sérii zvykem, což je také důvod, proč jsem skokově zvýšil hodnocení, za což jsem byl rád, protože jsem doufal, že se série zase nakopne. Nakopla se a docela pořádně, což uvidíte hned v úvodu knihy, kde se Hiroja Oku překonal v tom, jak erotické scény kreslí. Tohle je přece jen něco, co v každém dílu neuvidíte, a i když je to klasicky mangacenzurováno, pořád je to přesně ta voda na mlýn těch zastydlých puberťáků, jako jsem já, kteří si podobnou scénu užijí. Stejně jako obálky, kde se opět více objevují nahotinky. Celkově musím říct, že patnáctý díl je sexy.

Ale ono to není jenom o tom, že jsou zde nahotinky nebo skoro vysvlečené ženy, případně, že je zde zachycena jedna sexuální praktika. "Gantz 15" vyniká i vývojem příběhu, ač to na začátku vypadat nemusí. Kei Kurono má svou dívkou, kterou je mladičká Tae, u které budete přemýšlet, jestli vlastně není pod zákonem, což je docela možné. Sexuální praktiky s potenciálně nezletilou jsou v maze OK, hlavně když to ale bude cenzurované. Je v tom také pořádná dávka pokrytectví a podivínství. Ale nechme to být. O morálce si udělejte vlastní úsudek. Pro příběh je důležité to, že Kurona sice podle všeho má Tae rád, ale v tomhle dílu se mu ozve Reika, celebrita, kterou zná z předchozích misí Gantz a která se do něj podle všeho zamilovala.

Vybere si Kei svou dosavadní přítelkyni, anebo se rozhodne pro krásnou, dospělou, známou a prsatou Reiku? Gantz dá odpověď, kterou Kurona a nejspíš ani čtenář nečekali. Tady je vidět, že Gantz je zákeřná svině a že Hiroja Oku ještě má nápady, kterými příběh probudit. S patnáctou knihou se tohle potvrdilo, a i když má "Gantz" pořád celkem zběsilé tempo, rozhodně nejde říct, že by mu chyběl příběh. Postavy dostanou pořádně zabrat a tentokrát budete zvědaví, co najdete v šestnáctém dílu, ale ne proto, že budete doufat, že tam bude něco lepšího, ale proto, že budete chtít vědět, jak to všechno dopadne. Tohle je dobrá vizitka pro pokračování.

Komiks "Gantz 15zakoupíte na stránkách Crew.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Gantz 1"
"Gantz 2"
"Gantz 3"
"Gantz 4"
"Gantz 5"
"Gantz 6"
"Gantz 7"
"Gantz 8"
"Gantz 9"
"Gantz 10"
"Gantz 11"
"Gantz 12"
"Gantz 13"
"Gantz 14"

Žádné komentáře:

Okomentovat