2017-04-19

#1418: Všechny důvody světa, proč běhám - 70 %


Všechny důvody světa, proč běhám (The Terrible and Wonderful Reasons Why I Run Long Distances)
Vydalo nakladatelství BizBooks v brožované vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako "The Terrible and Wonderful Reasons Why I Run Long Distances" v roce 2014. České vydání má 148 stran a prodává se v plné ceně za 299 Kč.

Scénář: Matthew Inman
Kresba: Matthew Inman

Když se ke mně kniha "Všechny důvody světa, proč běhám" dostala, říkal jsem si, co asi může být tak zábavného na něčem, co je o běhání? Ještě je to propagované jako "Nejvtipnější komiks o běhání, přežírání a vítězství". Přiznám se, že Matthew Inman není autor, kterého bych znal a jeho česky vydané "Jak poznat, že vaše kočka touží po vaší krvi" jsem nečetl, stejně jako jsem nikdy nezabrousil na jeho stránky The Oatmeal. Teď jsem to trochu napravil, ale skutečně jen proto, abych se více dověděl o tom, co tvoří. Myslím, že to je autor, který je i pro český trh zajímavý a že by bylo docela fajn, kdyby toho u nás vyšlo o něco více, protože on je opravdu zábavný, a to nejen textem, ale i kresbou, která je taková velmi specifická.

Matthew Inman dovede nakreslit celkem propracovanou scénu, i když i tak se spokojí s letmou linkou, ale mnohdy je kresba skutečně jen malou částí stránky a text má navrch. Docela rád používá jen siluety, což je patrné i na titulní stránce na dinosaurovi. V knize je to použito ještě mnohem častěji, stejně jako stránky, kde je kresba skutečně upozaděna a kde vyniká zejména text. Ale vždy je zde nějaké zpestření kresbou. Grafická stránka je celkově velmi důležitá a díky tomu je kniha pestrá a jen její prolistování na vás dýchne zajímavými barvami, koncepcemi a celkově bohatou grafikou, na které je vidět, že si s ní tvůrce, ale nakonec i český tým, který knihu překládal a převáděl do češtiny, dal pořádnou práci.

Kniha ale přece jen vyniká i textem a tím, co se autor snaží říct. Na konci je zde nějaké poselství o tom, proč vlastně běhat a co se svým životem, ale primárně je to zábavné zamyšlení o tom, co to běhání je, proč ho provozovat, co vám to může přinést, co vám to skutečně přinese, jaké jsou mýty a co jsou to obří japonští sršni. I když Matthew místy tematicky docela uskakuje, všechno je to v rámci jednoho příběhu o běhání. Vypráví nám, proč začal běhat on, co mu to dává. Nesnaží se nikoho přemluvit k tomu, aby běhali, jen vysvětluje svůj názor a je u toho docela vtipný. Nemyslím si, že začnete kvůli knize běhat, ale možná vás v tom trochu nahlodá a vy si řeknete, že na tom nakonec přece jen něco bude. No, já jsem běhat nezačal, ale něco na tom asi je.

"Všechny důvody světa, proč běhám" vás pobaví. Navíc vám ukážou jeden celkem zajímavý pohled na běhání, který není jen vyloženě pozitivní, kdy by se běžec za každou cenu snažil ostatní přesvědčit o tom, že skutečným smyslem života je právě běhání. Ne, v tomhle je Matthew Inman místy i docela kritický, což je fajn. Není to běžec, který by vás za každou cenu lanařil na svou stranu. Jen vám říká, že nějaké naplnění můžete objevit různými způsoby a pro někoho to bude právě běháním. A netvrdí, že běhání nebolí. Bolí, ale to k tomu prostě patří. Takže třeba i vy najdete podobné naplnění a třeba o tom také nakreslíte a napíšete knihu. A možná budete stejně vtipní. Protože Matthew Inman vtipný je. Místy pořádně úderný.

Komiks "Všechny důvody světa, proč běhám" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Žádné komentáře:

Okomentovat