2017-02-16

#1374: DC komiksový komplet 4: Batman a syn - 70 %


DC komiksový komplet 4: Batman a syn (Batman and Son)
Vydalo Eaglemoss Collections v pevné vazbě v roce 2017 jako čtvrtou knihu ze série "DC komiksový komplet". Původně vyšlo jako čísla 655 až 658 a 664 a 665 série "Batman" a jako číslo 411 série "Detective Comics" v nakladatelství DC Comics. České vydání se prodává v plné ceně za 229 Kč na stáncích. Předplatit je možné sérii na stránkách nakladatele.

Scénář: Grant Morrison
Kresba: Andy Kubert

Recenzi na knihu "Batman a syn" jsem již napsal k prvnímu českému vydání, takže i tentokrát se spíše budu věnovat vydání, které držíte v rukou, tedy vydání, které nese název "DC komiksový komplet 4: Batman a syn". Přece jen se jedná o vydání trochu jiné. Po krátké pauze s knihou "DC komiksový komplet 3: Green Lantern - Tajemství původu" se vracíme k Batmanovi a jeho příběhům, a to mimo jiné i proto, že se jedná o knihu, která u nás již vyšla, a tak ji bylo možné použít mezi prvními pro vydání v rámci projektu "DC komiksový komplet". Nemyslím si, že se jedná o nějak skvělý příběh, ale nutno uznat, že se Grant Morrison snaží. Vzhledem k tomu, že jsem teď četl příběh podruhé, musím uznat, že jsou zde prvky, které vás dovedou zaujmout.

Kniha "DC komiksový komplet 4: Batman a syn" má ale jeden zásadní problém. Je to jen začátek většího příběhu, který pak byl rozpracován v různých sériích a zabral mnoho sešitů. Damian Wayne se nám zde jen představuje jako možný syn Bruce Wayna. Je to jeho nástup a je to nástup drsný. Je to akční figurka, stejně jako figurka dramatická. Byl vychováván Ligou asasínů, a tak je smrtelnou zbraní. Batman se díky němu dostává do zvláštní situace. Vezme si k sobě dítě, které je nebezpečné. Přece jen je to syn Talie Al Ghul. Jako kdyby Batman podcenil nebezpečí a vzbouřily se v něm emoce. To vede i k začátku možná zajímavého konfliktu s tehdejším Robinem, kterým byl Tim Drake.

Kniha "DC komiksový komplet 4: Batman a syn" skutečně obsahuje především úvod, který v sobě má ale docela dobré scény. Hlavně Bruce Wayne sám za sebe není špatný a Morrison ukazuje, že umí být vtipný. Na vydání je pak parádní především to, že obsahuje příběh, kde se poprvé objevuje Talia Al Ghul. Tady je krásné srovnání toho, co se z Talie stalo. Příběh "Batman a syn" ji prezentuje jako silnou, šílenou ženu, která je ochotna se i vzdát syna, aby mohla uskutečnit své plány, ale i když se dokáže postavit Batmanovi a možná by ho i porazila, nedojde k tomu, protože ho miluje. V komiksu "V doupěti obchodníků se smrtí" ale poznávám jinou Talii. Tento příběh vyšel v roce 1971 v "Detective Comics 411", takže už je přece jen docela starý, ale Talia zde prezentovaná je celkem obyčejná žena. Je to však závěr příběhu, který nám ukazuje, jakým směrem se tahle postava mohla vyvinout. A nakonec i vyvinula.

Musím velmi pozitivně kvitovat to, jak byl příběh "V doupěti obchodníků se smrtí" zrestaurován. Přece jen, původní coloring nebyl až tak pěkný, což bylo dáno tehdejší technologií (viz obrázek výše). S tímhle si tvůrci série "DC komiksový komplet" vyhráli a je to také důvod, proč knihu "DC komiksový komplet 4: Batman a syn" hodnotím výše než první české vydání "Batman a syn". Dostávají se k nám díky této sérii skutečně staré příběhy, ale v podobě, která není určená jen milovníkům retra a starého, ale i těm, kdo ocení modernější provedení. "DC komiksový komplet" se mi zatím díky tomuhle líbí více než "Ultimátní komiksový komplet", ale jsem hodně zvědavý, až se konečně objeví příběhy, které budou pro českého čtenáře nové. S dalším dílem to zatím platit nebude, protože nás čeká kniha "DC komiksový komplet 5: Superman - Utajený počátek".

Na blogu najdete také recenzi na knihy:
"DC komiksový komplet 1: Batman - Ticho, kniha první"
"DC komiksový komplet 2: Batman - Ticho, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 3: Green Lantern - Tajemství původu"

7 komentářů:

  1. Osobně to řeknu takhle. Ty příběhy, které prozatím vyšly v DC Komiksovém Kompletu nejsou zdaleka tak dobré, jak jsem si představoval. Ticho byl špatný příběh, přičemž obě části by si zasloužily 45 %. Co se týká Green Lanterna, ten byl lepší, přičemž ale pořád měl své chyby. Proto u mě má 60%. Jsem zvědavý na to, jak dopadne Batman a syn. Zde na této stránce je to hodnoceno celkem dobře, takže možná se to povede. Pokud bych měl zareagovat na bonusy, tak první dva bonusy u Ticha byly celkem dobré, ale nezaslouží si tak velkou chválu. Dle mého to totiž nebylo nic extra. Není ale divu, protože to byly sešity ze 30. let. Každopádně, originální původ Green Lanterna mě potěšil, přičemž si myslím, že ten původ ze Showcase číslo 22 byl dohromady lépe zpracovaný než v samotném titulním příběhu Tajemství původu. Toť prozatím moje názory. Jak jsem již psal, na Batman a syn jsem zvědavý. Budu doufat, že to nedopadne jako Ticho. Pokud jo, tak budu velice zklamaný.

    OdpovědětVymazat
  2. Co jsi nezmínil, že původní BBartové vydání obsahuje pár sešitů navíc. Jelikož máš obě, můžeš srovnat jak moc tam chybí?

    OdpovědětVymazat
  3. Já bych potřeboval vědět, jestli jsou předchozí tři knihy z edice DC Komiksový Komplet taky oproti původním vydáním od BBart ošizeny. Bylo by fajn udělat srovnání, díky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anonymní17/2/17 17:23

      V normálním vydání Ticha je navíc jedna stránka na začátku, která v UKK nějakých záhadným způsobem chybí..

      Vymazat
  4. Takže pěkně popořadě:
    V knize Ticho v DCKK chybí úvodní dvojstránka, kde se v krátkosti představuje, kdo je to Batman, asi nebylo třeba představovat... Stejně tak chybí i předmluva Jephe Loeba
    Druhá kniha ticho od BB/artu pak navíc obsahuje nějaké ty skicy + předmluvu od Jima Leeho, to v DCKK není
    Green Lantern má obě vydání totožná
    Batman a syn nemá dva sešity, konkrétně 663 a 666. 663 je vlastně prozaický text, který je ilustrovaný a je trochu mimo hlavní dění, 666 je také samostatný příběh, který není zásadní pro Damianův příběh

    OdpovědětVymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  6. Anonymní21/2/17 16:51

    Pánové, děkuji za odpovědi :)

    OdpovědětVymazat